Το νέο "χαράτσι" πυροπροστασίας έφερε στο δεύτερο συμβούλιο λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γκοτζιάς.
Ο κ. Γκοτζιάς αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού να στελεχώσει, να εξοπλίσει και να χρηματοδοτήσει επαρκώς φορείς, όπως η πυροσβεστική και η δασική υπηρεσία. Αναφέρθηκε στην κοινή Υπουργική απόφαση για την πυροπροστασία ακινήτων εντός και πλησίων δασών και δασικών εκτάσεων, με την οποία για άλλη μία φορά προσπαθεί να βγάλει από πάνω του ο κρατικός μηχανισμός συνολικά την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τις φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά. Απειλεί, μάλιστα, τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες κατοικιών και ακινήτων, την ίδια στιγμή που τους φορτώνουνε πρόσθετα "χαράτσια", πρόστιμα και νέα βάρη. Πρόκειται για αυτά που πρέπει να πληρώσουν για την "τεχνική έκθεση πυροπροστασίας". Η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πετάει το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης και με νόμο πλέον, και μέσω της Υπουργικής απόφασης, μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών. Αφετέρου, φορτώνει και το υποστελεχωμένο από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό του Δήμου με πρόσθετο διοικητικό έργο.
Ο κ. Γκοτζιάς ζήτησε από τον Δήμαρχο να μάθει τι θα κάνει η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να μη γίνει μετακύληση της πυροπροστασίας από το κράτος στα λαϊκά νοικοκυριά και στους εργαζόμενους.
Η απάντηση του Δημάρχου
Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιασημάκης τόνισε ότι έχουνε γίνει βήματα πυροπροστασίας με εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης, με εξοπλισμό, με κάποια έργα. "Η αλήθεια είναι ότι λείπουνε ακόμα περισσότερα από αυτά που πρέπει να έχουμε όλοι οι φορείς, ως "κρατικός μηχανισμός", για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε" ανέφερε ο κ. Γιασημάκης. Ως παράδειγμα, ο Δήμαρχος ανέφερε την χρηματοδοτική ανεπάρκεια των προηγούμενων χρόνων." Από 185.000 περίπου, αυξήθηκε το ποσό της πυροπροστασίας στον Δήμο Ωρωπού στις 325.000 ευρώ. Ποσό που πάλι δεν επαρκεί για τις ανάγκες γιατί ο Δήμος μας έχει πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις και χρειάζεται πολύ περισσότερα. Έχουνε γίνει κι άλλα βήματα από την κεντρική κυβέρνηση, με εξοπλισμό, με προγράμματα. Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο "χαράτσι" που αναφέρατε, η αλήθεια είναι ότι είναι ένα τεράστιο κόστος για τον κάθε πολίτη. Όπως, αλήθεια είναι και το ότι ήρθε στη ζωή μας πολύ ξαφνικά και απότομα και δεν υπάρχει και ο χρόνος για να υλοποιηθεί η Υπουργική απόφαση. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε παράταση, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ανταπεξέλθει και να μην μπούμε στη διαδικασία των προστίμων", ανέφερε ο Δήμαρχος. "Αλλώστε, δεν υπάρχει ο χρόνος να συστήσει άμεσα ο Δήμος Επιτροπή, να κάνει τους ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα. Με τί χρήματα και πώς θα γίνουν όλα αυτά σε ένα μήνα;" τόνισε ο Δήμαρχος. "Ακόμα και με την παράταση που δόθηκε δεν είναι καθόλου εύκολο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς, ως πολίτες δεν πρέπει να πάρουμε μέτρα για την περιουσία μας. Πρέπει να το δούμε ποια είναι αυτά τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες και να είναι εφαρμόσιμα". Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις ευθύνες που "πετούν" στον Δήμο και τους πολίτες άλλοι αρμόδιοι φορείς που επιδιώκουν να μεταθέσουν τις υποχρεώσεις τους.
"Θα πρέπει, εάν θέλουμε να έχουμε πολιτική προστασία και πυροπροστασία,' να συνεργαστούμε όλοι: το κράτος, οι υπηρεσίες του, ο Δήμος, οι πολίτες, η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για να 'χουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Εμείς, λοιπόν, στο βαθμό που μπορούμε και σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που έχει ο Δήμος μας προσφέρουμεμ πιστεύω, πολύ μεγαλύτερο έργο από αυτό που θα "έπρεπε" να προσφέρουμε."