28 Απριλίου 2024

Ο Δήμος ακυρώνει ένα σημαντικό έργο για τους νέους μας


Ένα αξιόλογο έργο για τον κόσμο του Δήμου Ωρωπού, και όχι μόνο, θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν.
Το Κλειστό Γυμναστήριο που βρίσκεται στο Μήλεσι Μαλακάσας, 7,5 περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού σε έναν χώρο 10 στρεμμάτων, δεν θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος Αθλητισμού αλλά ούτε και Πολιτισμού. Χώρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει αναπτυξιακά για τον τόπο μας και για τον σκοπό που προοριζόταν αρχικά. Το "κέλυφος" του κτιρίου κατασκευάστηκε με χρηματοδοτήσεις από την Νομαρχία κατά την εποχή της Κοινότητας Μαλακάσας, ενώ το 2021 η διοίκηση του νυν Δημάρχου κ. Γιαασημάκη αποφάσισε να ολοκληρώσει το έργο και να το δώσει σε μικρούς και μεγάλους αθλητές τη στιγμή, μάλιστα, που ο αθλητισμός γενικά, και το μπάσκετ συγκεκριμένα εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και άνοδο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.  Το ποσό που διατέθηκε το 2021 για τις κατασκευές προερχόταν από χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και ήταν 150.000€ περίπου. Στο ποσό συγκαταλέγονταν εργασίες, μεταξύ αυτών δε και το υπερσύγχρονο εξαιρετικής ποιότητας παρκέ που υπάρχει σήμερα. Στις προεκλογικές εξαγγελίες του 2023 και στο σχετικό φυλλάδιο της "Συνεργασίας Ευθύνης" υπήρχε η προεκλογική δέσμευση πως θα αποκτήσει το Γυμναστήριο αποδυτήρια, τουαλέτες, θέρμανση, μπασκέτες και φιλέ! 



Έξι μήνες μετά, αντιθέτως, η Δημοτική Αρχή αποφασίζει να ζητήσει 800.000€ από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (λόγω της Δομής που υπάρχει στη Μαλακάσα) ακυρώνοντας πανηγυρικά την κατασκευή του αθλητικού χώρου στον οποίο θα μπορούσε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες και αποφασίζει τόσο το γυμναστήριο, όσο και ο περιβάλλοντας χώρος να γίνουν Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας


Το θέμα έφερε στο δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής ο Δημοτικός σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλακάσας, κ. Κωνσταντίνος Λίτσας. Ο κ. Λίτσας ζήτησε να μάθει πότε άλλαξε χρήση το ακίνητο (από αθλητικός χώρος σε κάτι άλλο) και γιατί το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας δεν γίνεται σε παρακείμενο σημείο αφού και τα δύο έργα τα θεωρεί σημαντικά τη στιγμή, μάλιστα, που και ο ίδιος είναι μέλος εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας. Ο Δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε και σε συζητήσεις που είχαν γίνει με την Δημοτική Αρχή προκειμένου το Κλειστό Γυμναστήριο να επεκταθεί και να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι αθλητισμού, όπως του τέννις εντός του οικοπέδου των 10 στρεμμάτων. 
Η κατασκευή χώρων πολιτισμού που τόσο πολύ λείπουν από την περιοχή μας, αλλά και αθλητισμού αποτελούν αναπτυξιακά έργα που φέρνουν ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή. Υποδομές σε αυτούς τους τομείς μπορούν να φέρουν χρήμα, επισκέπτες και επενδυτές. 
Σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό συμβούλιο, η Πολιτική Προστασία στον Δήμο μας βρίσκεται σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα με πάνω από 100 πιστοποιημένους εθελοντές, δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα - παρόλο που η πυρόσβεση είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής και όχι του Δήμου- αλλά και εργαζόμενους εποχιακούς στην πυροπροστασία. Η επιτυχία στον τομέα της πυροπροστασίας θα πρέπει να μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα και σε άλλους τομείς εφ'όσον το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι πρόθυμο να δίνει χρήματα για τη δημιουργία διαφόρων ειδών έργων στην περιοχή μας. Τα έργα αθλητισμού και πολιτισμού είναι ιδιαιτερα σημαντικά και ειδικά η κατάργηση του συγκεκριμένου χώρου υποβαθμίζει την περιοχή της Μαλακάσας και στερεί την πρόσβαση σε δημιουργικές δραστηριότητες από τους πολίτες της περιοχής.


Ο Δήμαρχος ανέφερε πώς θα υπάρξει με τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων πραγματική αξιοποίηση του χώρου ο οποίος από τότε που χτίστηκε έχει εγκαταλειφθεί σε σημείο που να γίνει περιστερώνας, και αυτό είναι γεγονός. 
Δεν αναφέρθηκε, όμως ο κ. Γιασημάκης στις προσπάθειες της δικής του Δημοτικής  Αρχής να κάνει τον χώρο αθλητικό κέντρο και στην χρηματοδότηση που είχε ζητήσει πριν από λίγα χρόνια, όπως επίσης και στο τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη από την ολοκλήρωση του έργου την οποία είχε δρομολογήσει. 
Μετά το "πάγωμα" της δημιουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Καλάμου (αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την κατασκευή του), την υποβάθμιση από το Υπουργείο Πολιτισμού του Μουσείου Ζυγομαλά, αλλά και τις καθυστερήσεις στη μετατροπή των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού σε Κέντρο Πολιτισμού (δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες) είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε τομείς που φέρνουν κόσμο στην περιοχή. Είναι προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και δείχνει όραμα για τον τόπο μας. Είναι πολύ σημαντικό να χτίζουμε σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας του Δήμου, αλλά να "χτίζουμε" χωρίς να "γκρεμίζουμε" την στιγμή μάλιστα που τις χρηματοδοτήσεις για όλα αυτά τα έργα τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Το εξαιρετικής ποιότητας παρκέ δάπεδο που εξασφάλισε για το υπό κατάργηση Γυμναστήριο η Δημοτική Αρχή του κ. Γιασημάκη


Προηγούμενο
Επόμενο