25 Απριλίου 2023

Η Δημοκρατία δεν είναι σύνθημα, ούτε viral σλόγκαν.



 Ο Βιβλιοθηκονόμος γράφει…


Χαίρεσθαι, και αν και ο καιρός κάνει ακόμα τα δικά του, η μέρα μεγαλώνει σταθερά, τα χωράφια και τα δέντρα γέμισαν λουλούδια, και τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα βγαίνουν πιο σπάνια από τις ντουλάπες. Ξέρετε πως λένε ότι έγιναν οι παπαρούνες κόκκινες; Σύμφωνα με την παράδοση, τα λουλούδια αυτά ήταν άσπρα. Όταν, όμως, στην Σταύρωση του Χριστού έσταξε το αίμα του πάνω τους, βάφτηκαν κατακόκκινα και από τότε έμειναν έτσι να μας θυμίζουν την σταυρική θυσία του Υιού του Θεού για τις αμαρτίες μας. Ένα λουλούδι ταπεινό, του αγρού, όπως και ο Χριστός που έφθασε στην πόλη πάνω σε έναν γαϊδαράκο.

Για την έπαρση σας έγραψα στο προηγούμενο φύλλο. Δυστυχώς, όμως, δεν είχα ιδέα ότι αυτό το θέμα θα έπεφτε πολύ κοντά στο τραγικό γεγονός του δυστυχήματος στα Τέμπη. Πράγματι, ο Υπουργός με περίσσιο θράσος δήλωνε ότι τα τρένα πηγαινοέρχονται με εξαιρετική ασφάλεια. Πώς, στην ευχή, βγαίνεις να δηλώσεις κάτι τέτοιο όταν ξέρεις ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι σουρωτήρι, ότι δεν υπάρχουν καν φανάρια και τα συστήματα ελέγχου λειτουργούν μόνο σε τοπικό επίπεδο ή καθόλου; Είναι νόμος ότι η έπαρση οδηγεί στις μεγαλοστομίες που σχεδόν πάντοτε ξεφτιλίζουν τον αλαζόνα.

Εδώ, βέβαια, δεν πρόκειται όμως μόνο για αυτό. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και θα πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν! Όχι ότι είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος. Πώς μπορώ να είμαι όταν οι κεφαλές της Δικαιοσύνης διορίζονται από το κόμμα αντί να υπάρχει ένα δικαστικό συμβούλιο ή έστω μια επετηρίδα; Πώς μπορεί κάποιος, στα σοβαρά, να ονομάζει το πολίτευμα Δημοκρατία και την ίδια στιγμή να καταργεί την διάκριση των εξουσιών; Μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται απευθείας από την κυβέρνηση με δημοσιογράφους που, αντί να ασκούν κριτική και έλεγχο, στρατεύονται υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος και, όχι σπάνια, καταλήγουν στα ψηφοδέλτιά τους. Οι κεφαλές της Δικαιοσύνης διορίζονται από την εξουσία και εάν πρέπει να ελεγχθούν πολιτικά πρόσωπα, θα αποφασίσουν γι αυτό οι ίδιοι οι …. πολιτικοί!

Ακούγεται σαν κάποιο κακόγουστο αστείο, αλλά δεν είναι. Καθόλου τυχαίο που ακούγεται τόσο συχνά η λέξη Δημοκρατία στον δημόσιο λόγο. Δημοκρατικό τόξο, δημοκρατικές δυνάμεις, δημοκρατικός λαός, δημοκρατικές ιδέες… Έτσι είναι όταν η λέξη γίνεται σύνθημα κενό περιεχομένου. Με το πες πες, στο τέλος όλο και κάποιος θα το πιστέψει.

Η Δημοκρατία, όμως, δεν είναι σύνθημα, ούτε viral σλόγκαν. Είναι βίωμα, είναι στάση ζωής και τρόπος σκέψης


Η Δημοκρατία, όμως, δεν είναι σύνθημα, ούτε viral σλόγκαν (να εκφραστώ και ολίγον εις την βαρβαρικήν). Είναι βίωμα, είναι στάση ζωής και τρόπος σκέψης που αντανακλάται στον εαυτό σου, στους γύρω σου, στην κοινωνία σου, στην εργασία σου, στην χώρα σου ολόκληρη. Είναι αλληλοσεβασμός, είναι παιδεία, είναι βαθιά αγάπη προς την πατρίδα. Είναι αυτογνωσία, είναι υπέρβαση, είναι συνειδητή προσπάθεια δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας!

Θα ήθελα να ευχηθώ με όλη μου την καρδιά, η φετινή Ανάσταση του Χριστού να σκορπίσει τέτοια χαρά και τέτοιο φως στην οικουμένη, ώστε η χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας σκεπάσει όλους και, όπως λέει και ο κατηχητικός λόγος που διαβάζουμε στην Αναστάσιμη λειτουργία, «Πάντες απολαύσατε του συμποσίου της πίστεως».

Χρόνια Πολλά!
Από την έντυπη έκδοση του "Φάρου"
Προηγούμενο
Επόμενο