27 Απριλίου 2023

Για ακόμα μία φορά απαξίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Γιασημάκης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χωρίς καμία διάθεση συνεργασίας και χωρίς σεβασμό στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος απέφυγε και πάλι να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του έθεσε μερίδα Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα της διαβούλευσης για τη μετατροπή των Παλαιών Φυλακών της Σκάλας Ωρωπού σε Κέντρο (όπως το ονομάζουν) Ιστορίας, Δημοκρατίας και δομών Πολιτισμού. 

Ταυτόχρονα επέλεξε τον δρόμο της ειρωνείας και της απαξίωσης τόσο προς τους συμβούλους όσο και προς εκπροσώπους φορέων του τόπου μας.

Ο κύριος Δήμαρχος, πιεζόμενος από μέρος της Αντιπολίτευσης, έχοντας φροντίσει το θέμα των Φυλακών να είναι το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης και «για να τελειώνουμε επιτέλους» όπως ουκ ολίγες φορές επανέλαβε κάνοντας σαφές το πόσο αδιαφορεί, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί αποκαλύπτοντας τις παλινωδίες της Δημοτικής Αρχής. 

Παλινωδίες ως προς τη χρήση του ιστορικού χώρου και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αναψυκτήριο -που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί-  και ενώ στην προμελέτη αναφέρεται ξεκάθαρα πως προβλέπεται να καλύπτει επιφάνεια 209,50τ.μ., ο Δήμαρχος χωρίς κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο μείωσε προφορικά και όπως όπως τα τετραγωνικά του στα 83 τ.μ. 

Στόχος του ήταν να αποκρύψει από το συμβούλιο και το κοινό που απορημένο παρακολουθούσε το κρεσέντο αλαζονείας του, τους σκοπούς, τα συμφέροντα και τα πλάνα πίσω από την κατασκευή του  φαινομενικά αθώου αλλά περιέργως τεραστίων διαστάσεων αναψυκτηρίου. 

Επιπλέον, ο κύριος Δήμαρχος δεν δίστασε να εκστομίσει απαξιωτικούς και απρεπείς χαρακτηρισμούς εναντίον όσων είχαν αντιρρήσεις και τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Πρόκειται για μία μεγάλη, νέα κατασκευή που θα μπορούσε αντί να εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς, να χρησιμοποιηθεί ως χώρος Πολιτισμού όπως θα όφειλε η Δημοτική αρχή να προτείνει αν ενδιαφερόταν πραγματικά και ανιδιοτελώς για τον τόπο. 

Ο κύριος Γιασημάκης, όταν δεν μπορούσε πια να αποφύγει άλλο τις ερωτήσεις για την σχεδόν ανύπαρκτη και βαθιά προκλητική έκπτωση του 0,3% που έδωσε ο εργολάβος για το έργο των Φυλακών, το μόνο που είχε να απαντήσει ήταν πως τα χρήματα δεν είναι των δημοτών αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λες και οι δημότες του Δήμου Ωρωπού δεν είναι φορολογούμενοι πολίτες. 
 
Για την "Λαογραφική Στέγη Ωρωπού" η Δημοτική Αρχή ήταν ξεκάθαρη πως θα της δείξει την πόρτα της εξόδου από τον χώρο των Φυλακών, παρά το γεγονός πως η Στέγη αποτελεί "δομή Πολιτισμού" και σημείο-πομπό Ιστορίας και Λαογραφίας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους ανθρώπους που εθελοντικά την στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν με κόπο το σπουδαίο έργο της.
 
Επίσης, ο Δήμαρχος παραδέχτηκε πως και κατά τη θητεία της δικής του σημερινής διοίκησης, έχουν δημιουργηθεί χρέη σε πάγια έξοδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΕΥΔΑΠ, αποδεχόμενος έτσι πως ο Δήμος στο κομμάτι της ύδρευσης υπερχρεώνεται ή με πιο απλά λόγια, μπαίνει μέσα. 
Ομολόγησε μάλιστα πως τα χρέη στην ΕΥΔΑΠ τα καλύπτει με τις επιχορηγήσεις του κεντρικού Κράτους. 

Τέλος, απογοητευτική υπήρξε, η σιωπηρή αδράνεια της Δημοτικής Αρχής στο θέμα τόσο της κατάργησης της δόμησης στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, όσο και στην κατάργηση των παρεκκλίσεων. Πρόκειται για δύο θέματα που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων του Δήμου μας, ενώ κανείς από τη Δημοτική αρχή δεν έχει πάρει την πρωτοβουλία ούτε καν έχει ενδιαφερθεί να ενημερώσει τους πολίτες.
 
Ευελπιστούμε πως, έστω στα τελευταία Συμβούλια της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, θα υπάρξει διάθεση γόνιμης συζήτησης, συνεργασίας και σεβασμού στο διάλογο που επιδιώκουμε ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών του Ωρωπού με στόχο το καλό του τόπου μας.

Κωνσταντίνος Λίτσας 
Υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού

Προηγούμενο
Επόμενο