9 Μαρτίου 2023

Αυλώνας: Κενά ασφαλείας στην διάβαση του τρένου αποκαλύπτει η ΕΡΤ (VIDEO)


Σε απηρχαιωμένο σύστημα και έλλειψη προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου αναφέρεται το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την κεντρική φυλασσόμενη Σιδηροδρομική Διάβαση του Αυλώνα τονίζοντας τους κινδύνους. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει: "Κενό ασφαλείας διαπιστώνεται από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στη φυλασσόμενη σιδηροδρομική διάβαση στον Αυλώνα, καθώς την ευθύνη για να ανεβοκατεβάζουν, χειροκίνητα, τις μπάρες ασφαλείας όταν πλησιάζει τρένο, δεν την έχουν σιδηροδρομικοί, αλλά υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης με δίμηνη μόλις εκπαίδευση. Ειδοποιούνται για την κίνηση των τρένων-πότε πλησιάζει- από έναν απαρχαιωμένο ηλεκτρολογικό πίνακα που λειτουργεί με λάμπα πυρακτώσεως, είτε σε συνεννόηση μέσω ασυρμάτου με τον μηχανοδηγό και τον σταθμάρχη όταν δεν λειτουργεί. Κάποιες φορές, όπως ανέφεραν, χρειάζεται ακόμη και εμπειρικά να μετράνε το χρόνο και να υπολογίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η αμαξοστοιχία ώστε να κατεβάσουν τις μπάρες

Καθημερινά από τη συγκεκριμένη διάβαση περνούν δεκάδες τρένα τα οποία είτε εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, είτε τρένα του Προαστιακού, τα οποία εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα – Χαλκίδα.


Η διάβαση φυλάσσεται από μπάρες τις οποίες ανεβοκατεβάζει ένα άτομο το οποίο με τη μανιβέλα και χειροκίνητα μόλις έρχεται τρένο, τις κατεβάζει προκειμένου να σταματήσουν τα αυτοκίνητα στη διάβαση.

Την ευθύνη του και τον έλεγχο της γραμμής και της διάβασης πριν από δύο χρόνια την είχαν εργαζόμενοι του ΟΣΕ, άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για να ελέγχουν πότε θα κατεβάσουν τις μπάρες. Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια εργάζονται στη διάβαση και εκτελούν βάρδιες άτομα από μια ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, τα οποία με μόλις δύο μήνες εκπαίδευση έχουν αναλάβει να συνεννοούνται με το σταθμάρχη, με τον μηχανοδηγό και να ανεβοκατεβάζουν τις μπάρες σε περίπτωση που διέρχεται τρένο προκειμένου να κατέβει η μπάρα και να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα με διερχόμενο αυτοκίνητο.

Διαπιστώνεται ένα πολύ σοβαρό κενό ασφαλείας, καθώς κάποτε εδώ υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είναι σιδηροδρομικοί, έχουν εκπαιδευτεί στη μηχανοκίνηση και μπορούν να ελέγξουν τη διάβαση, να συνδεθούν με τον μηχανοδηγό αλλά και με τον σταθμάρχη, προκειμένου να κατέβουν οι μπάρες και να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας φύλαξης όταν πλησιάζει τρένο ειδοποιούνται από έναν απαρχαιωμένο ηλεκτρολογικό πίνακα που λειτουργεί με λάμπα πυρακτώσεως.

Σε ερώτηση του ρεπόρτερ της ΕΡΤ αν η λάμπα πυρακτώσεως και αυτός απαρχαιωμένος ηλεκτρολογικός πίνακας δεν δουλέψει τι κάνουν, οι υπάλληλοι σεκιούριτι απάντησαν πως «συνεννοούνται μέσω του ασυρμάτου με τον μηχανοδηγό αλλά και το σταθμάρχη και κάποιες φορές χρειάζεται ακόμη και εμπειρικά να μετράνε το χρόνο και να υπολογίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η αμαξοστοιχία ώστε να κατεβάσουν τις μπάρες και να μην έχουμε κάποιο ατύχημα»

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου"
Προηγούμενο
Επόμενο