26 Μαρτίου 2023

Δυναμική παρέμβαση της Αντιπολίτευσης του Δήμου για το μέλλον των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, 23/03/2023, στελέχη της αντιπολίτευσης έθεσαν καυτά ερωτήματα και ζητήματα για το επικείμενο έργο μετατροπής των Παλαιών Φυλακών Σκάλας Ωρωπού σε Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού. 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος, κ. Δημήτρης Βελτανιώτης, ανέφερε πως το έργο ανάπλασης στις Παλιές Φυλακές ήταν όνειρο για τους δημότες αφού ο χώρoς είναι συνυφασμένος με την Ιστορία του τόπου μας. Όμως, ζήτησε να γίνει ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο, για τη χρήση του και την αρχιτεκτονική του και να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προ ημερήσιας διάταξης, να συζητηθεί και να γίνει διαβούλευση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "να λυθούν οι απορίες και να διασκεδαστούν τα παράπονα" Ο κ. Βελτανιώτης ζήτησε, επίσης, να δοθούν απαντήσεις για το Νομικό Πρόσωπο το οποίο θα διαχειρίζεται τις Παλιές Φυλακές, ζήτησε να δημιουργηθεί επιτροπή παρακολούθησης του έργου στην οποία να συμμετέχουν και μέλη της Κίνησης Πολιτών που επιθυμούν τη διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας των Παλαιών Φυλακών. Επίσης, ζήτησε απάντηση για το που θα στεγαστούν οι Σύλλογοι που θα δουν το δρόμο της εξόδου από τον ιστορικό τόπο.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Λίτσας,  μίλησε για λαϊκισμό από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής όταν ο Δήμαρχος μιλάει για καντίνες κινητές, τη στιγμή που σχεδιάζει να χτίσει ένα από τα μεγαλύτερα μαγαζιά εστίασης στο συγκεκριμένο Ιστορικό χώρο, αναφερόμενος στο αναψυκτήριο που προβλέπεται στα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Είπε, επίσης, πως όσο ήταν στέλεχος στην παράταξη του Δημάρχου, συλλογικός σχεδιασμός δεν υπήρξε ποτέ. Ανέφερε πως στην Δημοτική ομάδα επικρατεί η "ενός Ανδρός αρχή" με μία μικρή ομάδα συνεργατών οι οποίοι συναποφασίζουν. Πιστεύει δε ότι οι υπόλοιποι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής δεν ήξεραν τι πρόκειται να γίνει στις Παλιές Φυλακές. "Από τότε που ήμουν αντιδήμαρχος, για τρία χρόνια, δεν συνεδρίασε ποτέ η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου" ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, επίσης, πως δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Δήμαρχο για την έκπτωση έργου μόλις στο 0,3% που δόθηκε από τον εργολάβο ο οποίος ανέλαβε τη μελέτη και κατασκευή του έργου, ούτε και για το γεγονός πως υπήρξε μόνο ένας μειοδότης. Έδωσε έμφαση στο ότι κανείς δεν είναι εναντίον του έργου και ζήτησε να μάθει πότε αυτό συζητήθηκε με την Δημοτική ομάδα.


Ο κ. Νώντας Δημητρίου ανέφερε πως στο "ευνουχισμένο", όπως το χαρακτήρισε, Δημοτικό Συμβούλιο μετά τον κορονοϊό δεν είχε συζητηθεί καν ένα μεγάλο έργο του οποίου το κόστος αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ και που μάλιστα δόθηκε με έκπτωση 0,3%. "Δεν συζητάμε τα σοβαρά θέματα στο Συμβούλιο, ζητάμε να διαβουλευτούμε " ανέφερε ο κ. Δημητρίου. Μίλησε για την κατασκευή ενός φαραωνικού θεάτρου το οποίο θα μπορούσε να γίνει από την πάνω μεριά του κτήματος των Φυλακών και όχι μέσα στον Ιστορικό τόπο και τόνισε και αυτός το θέμα του αναψυκτηρίου λέγοντας: "Κάνετε καφετέρια μεγαλύτερη από όλες τις άλλες στο λιμάνι. Αλλοιώνεται ο χώρος. Δεν έχετε πάρει εγκρίσεις για το σχεδιασμό από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν δεν πάρετε έγκριση, τι θα γίνει με τα 7 εκατομμύρια ευρώ;"



Ο κ. Γιώργος Μαντάς ζήτησε την παραμονή της Λαογραφικής Στέγης στις Παλιές Φυλακές. Ο Δημοτικός σύμβουλος  ανέφερε πως είναι λάθος η προσπάθεια αυτή, το Λαογραφικό Μουσείο που ταιριάζει στο συγκεκριμένο χώρο να μην παραμείνει. Όταν επισκέφθηκε το χώρο είπε πως αισθάνθηκε δέος και πως "όταν πάμε εκδρομή με τις οικογένειές μας τα πρώτα που βλέπουμε είναι το Αρχαιολογικό μουσείο και το Λαογραφικό. "Ο Ωρωπός δεν στερείται από καφετέριες" είπε αναφερόμενος στο αναψυκτήριο που σχεδιάζεται. "Όταν ένας χώρος είναι ιερός με βρίσκουν αντίθετο τα αναψυκτήρια. Ο τόπος ανήκει σε όλους" ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως χρειάζεται διαβούλευση για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος. 



Προηγούμενο
Επόμενο