26 Μαρτίου 2023

Δήμαρχος Ωρωπού για Παλιές Φυλακές: "δεν θα πούμε όχι σε προτάσεις". Τι είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσίων


 

"Έχουμε περιθώρια μπροστά να τα πούμε και να συζητήσουμε πολλά για το τί θα στεγάσουν οι Παλιές Φυλακές. Μέχρι να αρχίσει το έργο, δεν έχει τελειώσει κάτι. Θα ακούσουμε προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιώργος Γιασημάκης. "Δεν έχουμε λόγο να πούμε 'όχι' σε προτάσεις" ανέφερε απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως θα υπάρξει συνέντευξη τύπου στην οποία θα διευκρινιστούν απορίες και θα γίνει ενημέρωση για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για τις Παλιές Φυλακές Ωρωπού και το έργο μετατροπής τους σε κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού. Ανέφερε πως όλες οι παρατάξεις παίρνουν τις εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ακόμα και αυτές που δεν έχουν μέλη τους μέσα στην Επιτροπή, και είναι ενήμεροι. Μίλησε για ανακαίνιση και ανάπλαση του Ιστορικού τόπου, για Μουσείο Δημοκρατίας, για γραφεία αλλά και έκθεση του ΣΦΕΑ, θα υπάρξει αρχείο του ΚΚΕ που θα δοθεί ως δάνειο από το Κόμμα στον Δήμο, αλλά και μέρος του αρχείου του Μίκη Θεοδωράκη. Αναφέρθηκε στην περίπτωση να στεγαστεί και Αρχαιολογικό Μουσείο στις πρώην Φυλακές, αλλά και συνεδριακό κέντρο, ενώ μίλησε για συζητήσεις προκειμένου το μεταπτυχιακό της Νομικής σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία να υλοποιείται στις Φυλακές. Είπε πως θα γίνει βιβλιοθήκη στον χώρο, αλλά η τελική χρήση θα εξαρτηθεί από την εσωτερική διαρρύθμιση. Από τη μελέτη θα προκύψουν οι χώροι που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός δεν χρειάζεται, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, αφού εξωτερικά τα κτίρια θα μείνουν ακριβώς ίδια. Ανέφερε πως ο Δήμος θα διεκδικήσει δημιουργία Νομικού Προσώπου διαχείρισης του χώρου, ενώ θα υπάρξουν προτάσεις μεταστέγασης προς όλους τους Συλλόγους που βρίσκονται μέσα στις Φυλακές αυτή τη στιγμή. "Δεν θα βγάλουμε κανέναν στο δρόμο" ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπεραμύνθηκε δε της άποψης ότι υπάρχει ανάγκη οργανωμένου αναψυκτηρίου στον χώρο διότι δεν μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται από κινητά σημεία με αναψυκτικά.



Ιδιαίτερα διευκρινιστική με ουσιαστικό ρεαλισμό ως προς τα σχέδια του Δήμου Ωρωπου για τον Ιστορικό χώρο ήταν η τοποθέτηση του αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Βαγγέλη Ηλιάσκου. Ο κ. Ηλιάσκος τόνισε δύο σημαντικά σημεία:

  1.   Ότι η προμελέτη που υπάρχει για τις Παλιές Φυλακές δείχνει μόνο την "τάση" του έργου. Η οριστική μελέτη θα καθορίσει ακριβώς τι θα γίνει εκεί.
  2.  Η αρχιτεκτονική και η αισθητική του χώρου θα κριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού "δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Επίσης, εκτίμησε πως θα είναι δύσκολη η υλοποίηση λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στον χώρο των πρώην Φυλακών "αφού η Αρχαιολογία κλείνει Μουσεία" όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, μεταξύ άλλων, πως θα είναι δύσκολο να γυρίσουν πίσω εκθέματα τα οποία προέρχονται από την περιοχή του Ωρωπού και βρίσκονται σήμερα στον Πειραιά.  "Μακάρι να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε" έκλεισε με αυτή την ευχή. 

Προηγούμενο
Επόμενο