27 Ιανουαρίου 2023

27 Ιανουαρίου, Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

 Στις 27 Ιανουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φωτίσει για πρώτη φορά την έδρα της, το κτίριο Berlaymont, με το σήμα #WeRemember, συμμετέχοντας στην εκστρατεία που συνδιοργανώνουν το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο και η UNESCO στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την αντιμετώπιση των προσπαθειών στρέβλωσης του Ολοκαυτώματος, η Επιτροπή δρομολόγησε και συνεχίζει την εκστρατεία #ProtectTheFacts, μαζί με τη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA), την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2005, με το ψήφισμα για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (60/7) που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η 27η Ιανουαρίου ορίστηκε ως διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Το ψήφισμα καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος, με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές πράξεις γενοκτονίας. Καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν ενεργητικά τη διατήρηση των τοποθεσιών του Ολοκαυτώματος που χρησίμευσαν ως ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και ως φυλακές.

Στις 21 Ιανουαρίου ο ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα με στόχο την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και την παρότρυνση των κρατών μελών και των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμβάλουν στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

ΠΗΓΗ: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Προηγούμενο
Επόμενο