1 Δεκεμβρίου 2022

Ματιά στις δράσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ωρωπού



Στον φιλόξενο χώρο των γραφείων της Δημοτικής Επιχείρησης που έχει ως αντικείμενο τις κοινωφελείς δράσεις για την τοπική κοινωνία, μας υποδέχτηκαν και μας ενημέρωσαν για το έργο τους τα στελέχη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ωρωπού.  Στο τιμόνι του σχεδιασμού και της υλοποίησης βρίσκεται ο πρόεδρος, κ. Άγγελος Χατζηιωάννου. Όπως μας πληροφόρησαν, από τη στιγμή που η σημερινή διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα, ξεκίνησαν πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της Δημοτικής Επιχείρησης. Αρχικός σκοπός υπήρξε  η ΚΕΔΩ (για πρώτη φορά από την ίδρυσή της) να μη λειτουργεί σαν "ιδιωτική" επιχείρηση που δεν υποχρεούται να δίνει λόγο στους πολίτες, αλλά με διαφάνεια στα πρότυπα φορέων του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό, καθιερώθηκε σύγχρονη μηχανογράφηση λογιστηρίου και μόνιμη δημοσιοποίηση των στοιχείων στο "Διαύγεια". Η Δημοτική επιχείρηση, μέσα στα παραπάνω πλαίσια, εξασφάλισε πιστοποίηση ποιότητας ISO ανοίγοντας, έτσι, την πόρτα στη συμμετοχή και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΚΕΔΩ -παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έφερε η πανδημία- δεν άφησαν το χρόνο να πάει χαμένο εξελίσσοντας τις κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις της, όπως μας ξεδίπλωσαν με λεπτομέρειες. Παρακάτω, σημαντικά παραδείγματα:


 

Για την 3η ηλικία και τα ΚΑΠΗ

  Η ΚΕΔΩ προχώρησε στην παροχή καρδιολόγου για τα μέλη των ΚΑΠΗ αλλά και για ηλικιωμένους πολίτες που δεν είναι μέλη. Εξασφάλισε, για το χρόνο μέχρι την κρίση του κορονοϊού, πρόγραμμα βοήθειας και υποστήριξης ηλικιωμένων στο σπίτι τους από γιατρό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Συμμετείχε στο πρόγραμμα υποστήριξης ηλικιωμένων "Φιλία σε κάθε ηλικία".

 Πέρα από τη στήριξη  στους αδύναμους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, ενίσχυσε τις ψυχαγωγικές δράσεις των ΚΑΠΗ με τη δημιουργία χορωδίας, τμήματα εικαστικών και γυμναστικής, ενώ δεν έλειψαν και οι εκδρομές μεταξύ των οποίων και η δωρεάν εκδρομή στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Το καλοκαίρι του 2022, καθ’ όλη τη διάρκειά του, υπήρξαν λεωφορεία που μετέφεραν τους ηλικιωμένους στις παραλίες για τα μπάνια τους.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ παρακολούθησαν, επίσης δωρεάν, παραστάσεις σε αξιόλογους χώρους πολιτισμού όπως το "Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας".




Κοινωνικές δράσεις για όλους

 Yπήρξαν κοινωνικές δράσεις για όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας, κάθε ηλικίας. Διοργανώθηκαν δωρεάν μαστογραφίες και δωρεάν εξετάσεις για την οστεοπόρωση. Ημερίδες για την υγεία και την πρόληψη και παροχή συμβούλου ψυχικής υγείας μέσα από εθελοντικό πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης για όλους, άνω των 18 ετών. Η ΚΕΔΩ βρέθηκε δίπλα σε κάθε πολίτη και με τη γραμμή υποστήριξης που λειτούργησε για κάποιο διάστημα, αλλά και με πλήθος δωρεάν σεμιναρίων με θέμα την υγεία, τη διατροφή και τη γυμναστική. Η ΚΕΔΩ υλοποιεί προγράμματα του ΟΑΕΔ προσφέροντας εργασία τόσο σε νέους από 18 έως 29 ετών, όσο και σε ανέργους λίγο πριν τη σύνταξη ηλικίας 55 έως 67 ετών.


Για τα παιδιά και τους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες

Για τους μικρούς μαθητές ΑμεΑ  υλοποιήθηκαν δωρεάν προγράμματα Μουσικοκινητικής και γυμναστικής. Για τον Απρίλη, μήνα αφιερωμένο στον αυτισμό, το 2021 και το 2022 υπήρξε ειδικό πρόγραμμα σεμιναρίων με διακεκριμένους ομιλητές και πιστοποίηση στους συμμετέχοντες. Η συγκεκριμένη διαδικτυακή δράση είχε ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη απήχηση, με εκατοντάδες εγγεγραμμένους για πιστοποίηση παρακολούθησης και απήχηση σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου (η απήχηση μόνο για το 2021, στο Facebook, άγγιξε τις 20.000) σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο κ.ά.

 



 Περιβαλλοντικές δράσεις

 Μεγάλη επιτυχία είχαν οι καρδιές ανακύκλωσης πλαστικού. Τα πλαστικά καπάκια  συγκεντρώνονται σε κεντρικά σημεία και πολίτες κάθε ηλικίας ανταποκρίνονται στην πρωτοβουλία. Η ΚΕΔΩ προχώρησε και στον καθαρισμό του λιμανιού και του βυθού της Σκάλας του Ωρωπού σε συνεργασία με την Ομάδα “Thalassa” Diving Academy.

Η ΚΕΔΩ συμμετείχε και σε εκπαιδευτική-περιβαλλοντική δράση του Λυκείου "Μίκης Θεοδωράκης" με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου να φυτεύουν λουλούδια σε κεντρικό πάρκο των Νέων Παλατίων.




 

 Κινήσεις αλληλεγγύης

 Η ΚΕΔΩ βρέθηκε (με την υποστήριξη καταστημάτων, επιχειρήσεων της περιοχής και πολιτών) δίπλα στους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Συγκεντρώθηκαν δύο φορτηγά τρόφιμα και ένα φορτηγό με ζωοτροφές. Η ΚΕΔΩ βρέθηκε και στο πλευρό των πυρόπληκτων των Αφιδνών μέσω της υποστήριξης της παρουσίας (φιλοξενία) των Γάλλων πυροσβεστών.




 

 Αθλητικές δράσεις

Τεράστια επιτυχία είχε ο Ημιμαραθώνιος Ωρωπού SEASIDE RACE, τον περασμένο Οκτώβριο, με άρτια διοργάνωση και εκατοντάδες συμμετοχές. Η επιτυχημένη λειτουργία των τμημάτων τένις στο Στάδιο του Ωρωπού υπήρξε ευχάριστη εξέλιξη μετά από την πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου τένις, ενώ υλοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και συντήρησης σε όλους τους αθλητικούς χώρους αρμοδιότητας της Δημοτικής επιχείρησης. Η ΚΕΔΩ, επίσης, προμήθευσε με rapid tests τους αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου μας.







  Πολιτισμός και εκπαίδευση

 Υπήρξε αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου, το έργο του οποίου αποτελεί μια ολόκληρη ξεχωριστή κατηγορία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη δημιουργία τμήματος βιολοντσέλου, δόθηκαν τέσσερεις υποτροφίες, ενώ ιδρύθηκε υποκατάστημα του Ωδείου στον Κάλαμο. Η αναβάθμιση υπήρξε σημαντική σε πολλά επίπεδα. Οι υποψήφιοι μαθητές Μουσικών σχολείων και οι υποψήφιοι φοιτητές μουσικών Πανεπιστημιακών σχολών έχουν πρόσβαση στην προετοιμασία για την εισαγωγή τους μέσα από το Ωδείο. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία της Ορχήστρας Εγχόρδων, η Νεανική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Δήμου Ωρωπού και η Φιλαρμονική. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και τιμητική για τα μουσικά δρώμενα τις περιοχής ήταν και  η διοργάνωση σεμινάριου Πιάνου για τους μαθητές του Ωδείου της Σκάλας, με επίσημο καλεσμένο τον Διεθνώς διακεκριμένο Σολίστ, Μαέστρο και Καθηγητή Δημήτρη Τουφεξή.

 Έγινε ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου Μαρκοπούλου που εξοπλίστηκε με όργανα γυμναστικής. Η ΚΕΔΩ, με την υποστήριξή της, συμμετείχε στις περισσότερες από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις του Δήμου Ωρωπού που έγιναν το τελευταίο καλοκαίρι.




 Για πληρoφορίες ως προς τις δράσεις και τα προγράμματα που τρέχουν τώρα:

 ΚΕΔΩ: 22950-32190

 Ωδείο Ωρωπού: 22950-36148

 Ωδείο Καπανδριτίου: 22950-53123

Προηγούμενο
Επόμενο