10 Νοεμβρίου 2022

Θα συνεχιστεί η ελεύθερη δίοδος κατοίκων του Δήμου Ωρωπού και Βαρνάβα από τα διόδια Αφιδνών και μετά τις 31.12.2022;

 Αθήνα 4 Νοεμβρίου 2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ερώτηση Σκουρολιάκου:

"Θα συνεχιστεί η ελεύθερη δίοδος των κατοίκων του Δήμου Ωρωπού και Βαρνάβα από τα διόδια Αφιδνών και μετά τις 31.12.2022;"


Ο Πάνος Σκουρολιάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών με θέμα: “Θα συνεχιστεί η ελεύθερη δίοδος των κατοίκων του Δήμου Ωρωπού και Βαρνάβα από τα διόδια Αφιδνών και μετά τις 31.12.2022;” με σκοπό να πληροφορηθούν οι κάτοικοι:

  • αν θα δοθεί παράταση για όσους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού και της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα έχουν ελεύθερη διέλευση από τα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στις Αφίδνες και στα πλευρικά διόδια

  • αν θα επεκταθεί το μέτρο για το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Ωρωπού και της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα και

  • αν θα επανέλθει το μέτρο απαγόρευσης διέλευσης φορτηγών αυτ/των από τον παράλληλο της Εθνικής Οδού, από τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου και σ’ όλο του μήκος του εντός του Δήμου Ωρωπού.


Στην Ερώτηση προς τον Υπουργό επισημαίνει τα παρακάτω:

Στις 19 Μαΐου 2019 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, είχε ανακοινώσει πως είχε έρθει σε συμφωνία με την παραχωρησιούχο εταιρία της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, ώστε το σύνολο των κατοίκων του καλλικρατικού Δήμου Ωρωπού και της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα να έχουν ελεύθερη διέλευση από τα διόδια Αφιδνών και τα πλευρικά διόδια που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ωρωπού μέχρι τις 31.12.2022, ημερομηνία κατά την οποία θα είχε πλήρως εφαρμοστεί το έργο για τα ηλεκτρονικά διόδια.

Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εσείς αλλάξατε την συμφωνία και αντί αυτή να αφορά το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, αφορά σε μόνο 5.000 αυτοκίνητα. Λίγο μετά καταργήσατε και την συμφωνία για την εφαρμογή πλευρικών και ηλεκτρονικών διοδίων.

Οφείλουμε σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε πως οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού και της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έχουν δώσει μεγάλους κοινωνικούς αγώνες για την αποκατάσταση αυτής της μεγάλης αδικίας. Για μετακίνηση εντός του Δήμου, φεύγοντας από τη μία δημοτική κοινότητα και πηγαίνοντας στην διπλανή της, να χρειάζεται να καταβάλουν τέλος διοδίων.

Ένα ακόμα μέτρο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε ήταν η απαγόρευση διέλευσης φορτηγών από τους παραδρόμους του κόμβου του Αγίου Στεφάνου και σ’ όλο το μήκος του παράδρομου που διέρχεται από τον Καλλικρατικό Δήμο Ωρωπού. Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη τότε για να σταματήσει η διέλευση μεγάλων φορτηγών από του παραδρόμους που επιδίωκαν την αποφυγή καταβολής τέλους διοδίων και έβαζαν σε κίνδυνο την ασφαλή κυκλοφορία σ’ αυτούς τους δρόμους. Αποτέλεσμα της κατάργησης του μέτρου ήταν να έχουμε πολλά δυστυχήματα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, στους παραδρόμους με εμπλεκόμενα μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα.
Προηγούμενο
Επόμενο