31 Ιουλίου 2022

Ένταση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα φωτοβολταϊκά στο Χαλκούτσι

Το πρωί της Κυριακής 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων από κατοίκους περιοχής του Χαλκουτσίου για την εγκατάσταση πάρκου φωτοβολταϊκών σε γειτονικό οικόπεδο που ανήκει στην Εκκλησία. Οι κάτοικοι έχουν εκφράσει την ανησυχία και τους προβληματισμούς τους για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών ως προς την υποβάθμιση της περιοχής και την ποιότητα ζωής τους, αφού πρόκειται για οικιστική περιοχή, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού.
Ενώ η διαμαρτυρία ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα, παρουσία της αστυνομίας, μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας δημιουργήθηκε μικρή ένταση ανάμεσα σε παρευρισκόμενους πιστούς και διαμαρτυρόμενους με τα πνεύματα να ηρεμούν μετά από λίγο. 

Ο κ. Άγγελος Χατζηιωάννου, πρόεδρος της ΚΕΔΩ, μας ανέφερε πως το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι στην ουσία μία μεγάλη αυλή με γύρω-γύρω σπίτια. "Μπορεί να είναι νόμιμη η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, αλλά δεν σημαίνει πως αυτό που γίνεται είναι και σωστό."

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος κ. Θωμάς Ρούσσης τόνισε πως δεν είναι δυνατόν τέτοιες εγκαταστάσεις να γίνονται μέσα στον οικιστικό ιστό. "Δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης. Υπάρχουν άλλοι χώροι που μπορούν να γίνουν τέτοιες επενδύσεις. Πρόσφατα ψηφίσαμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Ωρωπού. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας και μιλάμε για μία δέσμευση που θα διαρκέσει 30 χρόνια. Υπάρχει και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που αποτρέπει τέτοιες εγκαταστάσεις σε απόσταση 500 μέτρα πέριξ του οικιστικού ιστού"

 Συμπολίτης μας, μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου μας παρουσίασε τη δική του άποψη αναφέροντας πως σε μία εποχή που συζητείται η πλήρης ενεργειακή αυτονομία των κατοικιών με φωτοβολταϊκά λόγω της ενεργειακής κρίσης, κάποιοι δεν τα θέλουν. "Πέραν του γεγονότος πως είναι όλα νόμιμα ως προς την εγκατάσταση υπάρχει και εγκεκριμένη περιβαλλοντική Μελέτη. Οι άδειες έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια και έχουν κοινοποιηθεί όπου απαιτείται. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Η εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έχει υποχρεώσεις, πληρώνει φόρους, ο ιερέας λογοδοτεί στον Μητροπολίτη και ο χώρος του οικοπέδου πρέπει να αξιοποιηθεί και να περιφρουρηθεί ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη χρήση του από τρίτους." 

Εκτός από τον πρόεδρο της ΚΕΔΩ κ. Χατζηιωάννου και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ρούσση, παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Γαζβινιάν, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκουτσίου Γιώργος Λιθαδιώτης, ο τοπικός σύμβουλος Νέων Παλατίων Νίκος Γαβριήλ, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπίων Γιώργος Γαβριήλ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Γιώργος Παναγόπουλος και ο γραμματέας της Νέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Γιώργος Παπαγεωργίου.












Προηγούμενο
Επόμενο