14 Ιουλίου 2022

Παραίτηση Κωνσταντίνου Κοντούλα: σκέψεις και προβληματισμοί



Με μία γενική τοποθέτηση, στην οποία δεν εντοπίσαμε συγκεκριμένα γεγονότα ή περιστατικά, περιγράφει τους λόγους της αποχώρησής του από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης "Πρώτα ο Δημότης" με την οποία είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ο κ. Κωνσταντίνος Κοντούλας από τον Αυλώνα. Ο Δημοτικός Σύμβουλος ως πρώτο λόγο ανέφερε την επιθυμία του να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου και η επίλυση γίνεται με δουλειά και δράση. Ένας ακόμα λόγος είναι, όπως αναφέρει και ο ίδιος πως "οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ενισχύουμε τις προσπάθειες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής κάθε φορά που αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση". "Επίσης οφείλουμε μέσα από το διάλογο να αναδεικνύουμε τις πιθανές αστοχίες της".
Με λίγα λόγια αναφέρει πως παραιτείται από την παράταξη "Πρώτα ο Δημότης" γιατί επιθυμεί να εργαστεί για το Δήμο Ωρωπού και τον Αυλώνα και να προσφέρει με δουλειά και κριτική χωρίς να περιορίζεται από συνδυασμούς και τις οποίες μεθοδεύσεις οι οποίες συνδέονται με τις νέες εκλογές, ενώ κλείνει την επιστολή του γράφοντας πως μέσω της συμμετοχής του στο δημοτικό συμβούλιο θα φροντίζει να ακούγεται η φωνή του κάθε δημότη του δήμου Ωρωπού. 
Κι εδώ ξεκινούν και οι προβληματισμοί.
Η αντιπολίτευση στους Δήμους δεν δρα και δεν εργάζεται; Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών; Δεν προσφέρει δράση από το θεσμικό της ρόλο ώστε τα προβλήματα να αναδεικνύονται και να επιλύονται από τη διοίκηση; Ο θεσμός της αντιπολίτευσης σε κάθε Δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση και εξαιρετικά πολύτιμος.  Χωρίς την αντιπολίτευση δεν υπάρχει έλεγχος στην εξουσία. Εκτός κι αν η παραταξή "Πρώτα ο Δημότης" εμπόδιζε την δράση με κάποιο τρόπο που ο κ. Κοντούλας δεν μας αποκάλυψε. Ως προς το δεύτερο κομμάτι, της ενίσχυσης των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής, ο επικεφαλής της παράταξης και πρώην Δήμαρχος κ. Ρούσσης είχε δεσμευτεί αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 πως η παράταξή του θα στηρίζει με τις ψήφους της κάθε θετική ενέργεια της παράταξης του Δημάρχου κ. Γιασημάκη. Μάλιστα, πρόσφατα σε δημοτικό συμβούλιο ο πρώην Δήμαρχος ανέφερε, πως μένοντας πιστός στις μετεκλογικές του δεσμεύσεις είχε δώσει το "ναι" στην επιλογή ιδιώτη για την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων γνωρίζοντας ο ίδιος μέσα από την πενταετή θητεία του, ως δήμαρχος, πως αυτό αποτελεί μία αναγκαιότητα. Σε έναν παρατηρητή των γεγονότων φαίνεται πως η παράταξη Ρούσση ανταποκρίνεται ως ένα βάθμο στο αίτημα του κ. Κοντούλα για στήριξη σε προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής. Αμέσως μετά έρχεται το επόμενο ερώτημα. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έχει αναδείξει μέχρι σήμερα τις πιθανές αστοχίες της Δημοτικής Αρχής; Τέλος, για να μπορέσει κάποιος να δουλέψει ως δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να έχει εκλεγεί με έναν συνδυασμό και δεν υπάρχει άνθρωπος που να βρίσκεται ως μέλος στο δημοτικό συμβούλιο και να μην έχει μπει στην προεκλογική διαδικασία με όσα αυτή συνεπάγεται. Αυτός είναι ο τρόπος (καλώς ή κακώς) που λειτουργούν σήμερα οι αυτοδιοικητικές και συγκεκριμένα οι δημοτικές εκλογές. Οι σύμβουλοι αναδεικνύονται μέσα από συνδυασμούς και σίγουρα όποιος κατεβαίνει σε εκλογές περιορίζεται από αυτούς. Εκτός, κι αν ο Αυλωνίτης δημοτικός σύμβουλος εννοεί πως δεν θα κατέβει με κάποιον συνδυασμό στις επόμενες εκλογές. Τέλος, περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την υπόσχεσή του πως η συμμετοχή του στο συμβούλιο θα είναι η φωνή του κάθε δημότη Ωρωπού. Είναι πολύ πιθανό οι προβληματισμοί αυτού του άρθρου να λάβουν τις απαντήσεις τους σύντομα μέσα από τις δράσεις και τις τοποθετήσεις του αιρετού του Δήμου μας. Άλλωστε, η ανεξαρτητοποίησή του είναι πολύ πρόσφατη. Περιμένουμε, επίσης, δυναμικές παρεμβάσεις και δυναμική κριτική που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα, υποθέτοντας πως η συμμετοχή του στον συνδυασμό "Πρώτα ο Δημότης" αποτελούσε το πρόβλημα.  Ευχόμαστε να πετύχει τους στόχους του γιατί εμείς οι πολίτες επιθυμούμε όσο τίποτε άλλο οι εκπρόσωποί μας στα όργανα δημόσιας διοίκησης να εκφράζουν τη φωνή μας και να δουλεύουν για την ευημερία του τόπου μας.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή ανεξαρτητοποίησης του κ. Κοντούλα στο oroposnews.com στον παρακάτω σύνδεσμο:  
Προηγούμενο
Επόμενο