30 Απριλίου 2022

Για την προετοιμασία του δήμου Ωρωπού ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου



Παρέμβαση προς τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη και τoν Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Δήμα για την προετοιμασία του δήμου Ωρωπού για την νέα αντιπυρική περίοδο πραγματοποίησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ώστε να μην ζήσουμε μια νέα τραγωδία. Συγκεκριμένα:

«Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Δήμα

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους

Αρ. Πρωτοκόλλου: 7592/29.4.2022

Θέμα: Για την προετοιμασία του δήμου μας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Αντιδήμαρχε,

Βρισκόμαστε εννιά μήνες μετά την μεγάλη καταστροφή που ζήσαμε με την δολοφονική πυρκαγιά που έπληξε την βορειοανατολική Αττικής και τον δήμο μας.

Η καταστροφή αυτή ήταν αποτέλεσμα της ανύπαρκτης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι), της υποχρηματοδότησης του τομέα της πρόληψης από τις πυρκαγιές και της δασοπροστασίας, της υποστελέχωσης του πυροσβεστικού σώματος.

Όλα τα παραπάνω παραμένουν στο ακέραιο και την φετινή χρονιά.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι συνεχίζεται ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, παρά την παταγώδη αποτυχία του. Παράλληλα αποκαλύπτεται η υποκρισία των κυβερνήσεων περί «πράσινης» μετάβασης, ευρωπαϊκής συμφωνίας και του ρόλου που δήθεν αναγνωρίζουν για τα δάση, αφού το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών. Την ίδια στιγμή αναδεικνύεται και η πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων-περιφερειακών-δημοτικών αρχών και των σημερινών, αφού έτσι μετατρέπουν τα δάση σε εύφλεκτο υλικό για εμπρησμούς.

Έτσι για ακόμη μία χρονιά τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς βρισκόμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής Αττικής αλλά και δική σας στο ίδιο έργο θεατές. Ενδεικτικά:

Στο δήμο μας τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου για το σύνολο της έκτασης του δήμου μας είναι μόλις 185.000 €, τα οποία επαρκούν για ελάχιστα…

Επίσης, την 27η Απρίλη δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αποφασίσατε την πρόσληψη 37 ατόμων ως προσωπικό πυρασφάλειας με συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας.

Αλήθεια πότε το προσωπικό αυτό θα εκπαιδευτεί, θα αναλάβει καθήκοντα, θα προετοιμάσει για την αντιπυρική περίοδο την τεράστια έκταση του δήμου μας;

H Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε σε συναγερμό το λαό της περιοχής μας και, έστω και τώρα, απαιτούμε εσάς ως δημοτική αρχή αλλά και από κάθε αρμόδιο φορέα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε:

  • Να δημιουργηθούν υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.
  • Να εφοδιαστούν τα δημοτικά οχήματα με σύγχρονους εξοπλισμούς που να βοηθάνε στη δουλειά των εργαζομένων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης όπως αντλίες του τόνου κ.α.
  • Να ενισχυθεί η κατανομή και να συντηρηθούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί.
  • Να ελεγχθεί η λειτουργικότητα του συνόλου των συστημάτων κρουνών – δεξαμενών.
  • Να καθαριστούν οι δασικοί και γεωργικοί δρόμοι καθώς και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν ή ανάλογα να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στο Δήμο για αγνώστους ιδιοκτήτες.
  • Να καθαριστούν ρέματα σε οικισμούς που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους.
  • Να απαιτήσει ο δήμος Ωρωπού από την κυβέρνηση να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο, αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων και τους χώρους γύρω από τα δάση και εγκαταλειμμένες περιοχές, σχολεία κ.α.
  • Πρόσληψη μόνιμων δασολόγων ώστε να εκπονηθούν μελέτες για την προστασία και διατήρηση των δασών της περιοχής μας.
  • Επίσπευση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις καμένες περιοχές του δήμου μας.
  • Αποκομιδή κλαδιών και κορμών δέντρων που είναι κοντά στους δρόμους.
  • Δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων σε κάθε δημοτική κοινότητα και ενίσχυση των υπαρχόντων.

Τα παραπάνω τα γνωρίζεται καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που σας τα επισημαίνουμε και για αυτό η ευθύνη σας είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Τέλος, ζητάμε η προετοιμασία του δήμου μας για την αντιπυρική περίοδο να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου ως θέμα, ώστε να ενημερώσετε τους δημοτικούς συμβούλους για το επίπεδο της προετοιμασίας και στην συνέχεια να γίνουν επισημάνσεις και τοποθετήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους σχετικά με πιθανές ελλείψεις και αστοχίες που έχουν προκύψει, ώστε να μην ξαναζήσουμε μια τραγωδία όπως η περσινή.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος

Προηγούμενο
Επόμενο