20 Φεβρουαρίου 2021

Δήμος Ωρωπού: Απολογισμός από το πέρασμα της «Mηδειας». Δέσμευση προς τους πολίτες για την «επόμενη μέρα»


 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ «ΜΗΔΕΙΑΣ» - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ - Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ αισθάνεται την υποχρέωση έναντι στους πολίτες να κάνει τον απολογισμό των όσων έγιναν την εβδομάδα που πέρασε με την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού «Μήδεια», αλλά και το μέγεθος των ζημιών και των επιχειρήσεων που έγιναν με επιτυχία καθώς και τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται για «την επόμενη ημέρα».


ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΜΗΔΕΙΑ»: Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των μετεωρολόγων (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr) ήταν χειρότερη των τελευταίων 40 ετών που συνολικά στη χώρα μας ανέδειξε τα προβλήματα των τελευταίων 40 ετών. Δεν ήταν μόνο το χιόνι που ξεπέρασε το ένα μέτρο, αλλά η ένταση του φαινομένου και οι θυελλώδεις άνεμοι που σάρωσαν τις υποδομές του τόπου.

ΕΚΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Ο Δήμος Ωρωπού με έκταση 338 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Αττική με 12 Δημοτικές ενότητες, διαφορά υψομέτρου οικιστικών περιοχών τα 600 μέτρα καθώς και με εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων με πολλά από αυτά σε δασικές και ημιδασικές εκτάσεις.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης βρίσκονταν στους δρόμους και έχοντας εικόνα της σοβαρότητας της κατάστασης έκανε αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής και προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης. Το αίτημα έγινε αποδεκτό όταν αποκαλύφθηκαν οι τεράστιες ζημιές που είχαν προκληθεί από την ένταση του καιρικού φαινομένου, κυρίως στις υποδομές ηλεκτροδότησης και κατ΄επέκταση τα αλυσιδωτά προβλήματα που σημειώθηκαν στην υδροδότηση και σε άλλες υποδομές.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ: Είχαμε την υποστήριξη μηχανημάτων της Περιφέρειας Αττικής, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού, των υπηρεσιών του Δήμου, των ιδιωτών, των εθελοντικών ομάδων που συνέβαλαν τα μέγιστα στην γρήγορη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ωρωπού είχε ανακοινώσει πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας προτεραιότητα θα δίνονταν: Α. Στην ασφάλεια των πολιτών. Β. Να διατηρηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί δρόμοι σε όλα τα χωριά ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε κάθε γωνιά του Δήμου. Γ. Πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου.

300 ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: Έγιναν περίπου 300 δύσκολες επιχειρήσεις με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, των Εθελοντών και των υπαλλήλων του Δήμου, 24 ώρες το 24ωρο σε συμπολίτες που κάλεσαν σε βοήθεια στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης του Δήμου.
Μεταφέρθηκαν δύο έγκυες γυναίκες σε ασφαλή σημεία, δύο ανήλικα παιδιά που έχρηζαν ιατρικής υποστήριξης, πάνω από 30 μεταφορές ατόμων που είχαν ανάγκη αιμοκάθαρσης, περισσότερες από 60 επεμβάσεις σε ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας και περισσότερες από 200 επεμβάσεις σε άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή είχαν άλλες ανάγκες. Επίσης μοιράστηκαν τρόφιμα όπου υπήρξε ανάγκη και υπήρξε μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα.

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ: Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες οι κεντρικοί δρόμοι του Δήμου μας δεν έκλεισαν ούτε λεπτό ακόμα και τις βραδινές ώρες της Κυριακής, της Δευτέρας και κυρίως της Τρίτης (15-17/2) όταν δηλαδή τα καιρικά φαινόμενα σφυροκοπούσαν το ορεινό δίκτυο.

ΒΛΑΒΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΔΕΔΔΗΕ: Σχετικά με τις πρωτοφανείς σε έκταση βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ο Δήμος Ωρωπού δε φέρει καμία ευθύνη διότι δεν είχε αρμοδιότητα. Ο Δήμος Ωρωπού όπου του ζητήθηκε να δώσει πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ το έπραξε άμεσα. Μάλιστα ο Δήμαρχος Ωρωπού με εκκλήσεις του από την πρώτη στιγμή ζητούσε να επιχειρήσουν περισσότερα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ διότι μόνο τα δύο που επιχειρούσαν ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθουν. Η κοπή των δέντρων κοντά στο δίκτυο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε άλλον να πλησιάσει.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: Ο Δήμος Ωρωπού ουδέποτε κατηγόρησε τους εργαζόμενους της ΔΕΔΔΗΕ, απεναντίας στάθηκε, στέκεται και θα στέκεται στο πλευρό τους διότι μέχρι και σήμερα επιχειρούν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, κάνοντας ηρωικές προσπάθειες.  Το μόνο που ζητούσε ήταν ενίσχυση με περισσότερο προσωπικό. Ο Δήμος Ωρωπού δεν αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις.- Είναι ώρα για δουλειά. Έχουμε πολλά να κάνουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προς όφελος των πολιτών και των παιδιών μας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»: Χιλιάδες δέντρα και κλαδιά έσπασαν και έπεσαν στις δασικές περιοχές του δήμου μας. Θα ξεραθούν και θα είναι η τέλεια καύσιμη ύλη και εστία πυρκαγιών. Ο Δήμος Ωρωπού έχει προβάλλει ήδη το σοβαρό αυτό ζήτημα και θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος για να προλάβουμε κάποιο άλλο κακό.

ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ: Ο Δήμος μας έχει 72 αντλιοστάσια. Στα αντλιοστάσια που ήταν στην δική του δικαιοδοσία με τεράστιο κόστος και πολύ δουλειά δεν είχαμε ζημιές. Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο αντλιοστάσιο της Μαυροσουβάλας στις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ. Σταμάτησε η ρευματοδότηση στο αντλιοστάσιο αφήνοντας το 70% του Δήμου μας χωρίς νερό. Ο Δήμος Ωρωπού ήδη έχει ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ την ενίσχυση του αντλιοστασίου με γεννήτρια ρεύματος.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Ο Δήμος Ωρωπού αιτείται την χρηματοδότηση και την ενίσχυση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας με νέα σύγχρονα μηχανήματα για τον αποχιονισμό και το κόψιμο δέντρων. Πιστεύουμε πως οι Δήμοι χρειάζονται ενίσχυση στις υποδομές τους και σύγχρονα μηχανήματα και νέο σχεδιασμό προστασίας των από τα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ: Ο Δήμος Ωρωπού αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Αττικής, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ, το Δήμο Φυλής που έστειλε μηχανήματα να βοηθήσουν, των εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου μας και στην Πολιτική Προστασία του Δήμου μας, τους Εθελοντές, τα Μέσα Mαζικής Ενημέρωσης, τους Δημοσιογράφους που πρόβαλλαν το τεράστιο μέγεθος των ζημιών.

ΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: Κυρίως όμως ο Δήμος Ωρωπού αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους πολίτες για την υπομονή και την κατανόηση που επέδειξαν με την υπόσχεση πως μέσα από την «Μήδεια» όλοι γίναμε πιο σοφοί ως Κοινωνία, ως Κράτος και ως Δήμος και ως πολίτες θα θωρακίσουμε τις υπηρεσίες μας με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τον σύγχρονο σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπίζουμε ακόμα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα ολοένα και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού

Προηγούμενο
Επόμενο