21 Δεκεμβρίου 2020

Σε αναβρασμό ο Αυλώνας Αττικής. Ξεκινά νομικός αγώνας για το "Ζυγομαλά"


Συνάντηση ανάμεσα σε φορείς του Αυλώνα και Αυλωνίτες νομικούς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου με την πρωτοβουλία και το συντονισμό του προέδρου του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αυλώνα Νώντα Δημητρίου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα επόμενα βήματα για την προστασία και την αξιοποίηση του Μουσείου Ζυγομαλά από την τοπική κοινωνία μετά τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού που προβλέπει σύναψη ειδικής σύμβασης ανάμεσα στο "Ζυγομαλά" και το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Νώντας Δημητρίου μίλησε για "κηδεμόνες" και "παραχώρηση" του μουσείου και των εκθεμάτων του παρά την απόσυρση από το νομοσχέδιο σημείων που μιλούσαν για παραχώρηση και δανεισμό των εκθεμάτων. "Υπάρχει ακόμα ανοιχτό παράθυρο, δεν έκλεισαν την πόρτα στις κακόβουλες σκέψεις" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στους πολιτικούς λέγοντας βρήκαμε τοίχο δεν βοηθηθήκαμε, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο για παρέμβαση που έκανε -για το θέμα- στη Βουλή.

 Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους δικηγόρους ξεκινώντας με τον Παναγιώτη Χασιώτη. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από αιρετούς και πολίτες.  


Ο κ. Χασιώτης επεσήμανε πως το Mουσείο είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού με τριμελή επιτροπή, σύμφωνα με τη διαθήκη της Λουκίας Ζυγομαλά. Aνέφερε πως το νομοσχέδιο "καταργεί" επί της ουσίας τη διαθήκη. Το μουσείο αποτελεί μνημείο πολιτισμού με σπάνια εκθέματα, ένα πολιτιστικό θησαυρό και τόνισε: "θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο και δεν θα δεχτούμε πραξικοπηματικές πράξεις που καταργούν τη λειτουργία του".

 Ο κ. Κωνσταντίνος Παχής αναφέρθηκε στο προεδρικό διάταγμα του 1951 βάσει του οποίου το Μουσείο αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και έθεσε ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της παραχώρησης του μουσείου από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Πολιτισμού. Τόνισε πως η διαθήκη δεν μπορεί να προσβληθεί, το είχε επιχειρήσει άλλωστε και πριν 70 χρόνια η ανιψιά της Λουκίας Ζυγομαλά, Λίνα Τσαλδάρη και έχασε το δικαστικό αγώνα. Ο κ. Παχής σκιαγράφησε την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού για το "Ζυγομαλά" κατά τα προηγούμενα χρόνια, μιλώντας για πεταμένα ιστορικά κειμήλια δίπλα στο λεβητοστάσιο, ως παράδειγμα. Το Υπουργείο, είπε χαρακτηριστικά, κάνει παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού το "Ζυγομαλά". Οι σκοποί του μουσείου εξυπηρετούνται και μπορούν να εξυπηρετηθούν από την τοπική κοινωνία η οποία προσέκρουε πάντα στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για έναν νόμο προκάλυμμα που θα δημιουργήσει ένα μουσείο κέλυφος ενώ τα εκθέματα θα βρίσκονται αλλού.



Η κ. Αγγελική Τσέλλου αναφέρθηκε και αυτή στον κοινωφελή χαρακτήρα του ιδρύματος και στην έλλειψη διαβούλευσης πριν την σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ σε αυτό δεν γίνεται αναφορά  στην προστασία του συνόλου της περιουσίας του Μουσείου και πώς μπορεί αυτό να λειτουργήσει σύμφωνα με τους σκοπούς του.
 

Ο κ. Κωνσταντίνος Γώγος είπε πως είναι δεδομένο πώς θα γίνουν προσφυγές και δικαστικοί αγώνες. Το μουσείο δεν θα γίνει τσιφλίκι κανενός, χρειάζεται να στηρίξουμε τον αγώνα και θα χρειαστεί χρόνος.

 
Ο νομικός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μπουλέκος αναφέρθηκε στην αδυναμία που έδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει το Μουσείο, ενώ θα μπορούσε. Μίλησε για την πρόταση που έκανε το κόμμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ώστε να συμμετέχουν σε διαβούλευση ο Συνεταιρισμός, ο Σύλλογος το "Σάλεσι" και ο Δήμος Ωρωπού και για άρνηση την οποία συνάντησαν. Ανέφερε πως στην ουσία το νομοσχέδιο παραχωρεί τη διοίκηση σε άλλους και απαξιώνει το Μουσείο, ενώ καυτηρίασε και τη στάση του Δήμου Ωρωπού λέγοντας πως για να συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης "κάτι δεν πάει καλά". Σύμφωνα με τον κ Μπουλέκο η πολιτιστική κληρονομιά του μουσίου είναι όλης της Βορειανατολικής Αττικής ενώ θα χρειαστούμε νέο νόμο που να καταργήσει τον ήδη ψηφισθέντα για να επανέλθει η πρότερη κατάσταση. 


Η πρόεδρος του Συλλόγου "Το Σάλεσι" κα Μαίρη Σαμπάνη ανέφερε: "δεν θέλουμε να φύγει ούτε ένα έκθεμα, αντίθετα θέλουμε να αναδειχθεί το μουσείο μας. Tο Υπουργείο ήταν εκείνο που έδειξε αδιαφορία όλα αυτά τα χρόνια. Ο Σύλλογος προσπάθησε για την ανάδειξη και λειτουργία του μουσείου αλλά βρήκε άρνηση από τη διοικούσα επιτροπή". Η κα Σαμπάνη ζήτησε να καταργηθεί ολοσχερώς το άρθρο του νόμου. 


Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού έδωσε έμφαση 
στην απουσία της Δημοτικής Αρχής από τον αγώνα σημειώνοντας πως "η σιωπή είναι συνενοχή". Ανέφερε επίσης πως η συμμετοχή του Δήμου στην επιτροπή που θα παρακολουθεί την εκτέλεση της σύμβασης -χωρίς δικαιώματα διαμόρφωσης των αποφάσεων και παρέμβασης-  είναι κοροϊδία και πως θα έπρεπε να έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του σε αυτή την επιτροπή. Κλείνοντας, ανέφερε πως ο Συνεταιρισμός περιφρουρεί το Μουσείο και τίποτα δεν θα φύγει από αυτό.
  




Προηγούμενο
Επόμενο