Αρχαίο Ελληνικό λιμάνι, Assassin's Creed |
Ο αρχαίος φιλόσοφος που "στόλιζε" τους Ωρώπιους
Είναι γνωστό τοις πάσι πως η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού "κρατά" από την αρχαιότητα και ακόμα πιο πριν.
Για τα Ωρώπια μέρη πολλά έχουν γραφτεί κυρίως γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες από προσωπικότητες όπως ο Παυσανίας, ο Αριστοτέλης και ο Στράβωνας. Μόνο ένας όμως, ο φιλόσοφος, γεωγράφος και ιστορικός Δικαίαρχος εξέφρασε την άποψή του για τους κατοίκους του αρχαίου Ωρωπού. Και μάλιστα τους... "στόλιζε" κανονικά. Ο Δικαίαρχος έζησε τον 4ο αιώνα π.χ., ήταν μαθητής του Αριστοτέλη και φημισμένος περιηγητής που γεννήθηκε στην Σικελία και είχε ως έδρα του την Πελοπόννησο. Γύρισε όμως όλη την Ελλάδα αφήνοντας πίσω του το έργο "Βίος της Ελλάδος".
Βέβαια, η πατρότητα του κειμένου αμφισβητείται και συχνά αποδίδεται σε κάποιον άγνωστο Αθηναίο περιηγητή. Για παράδειγμα ο Ιστορικός Β. Πετράκος αποδίδει τα γραφόμενα σε κάποιον Ηρακλείδη. Να λοιπόν τι έλεγε ο συγγραφέας:
"Η πόλη των Ωρωπίων ανήκει στη Θήβα, μισές δουλειές, τεμπέληδες, αχαρακτήριστοι τελώνες με ανυπέρβλητη πλεονεξία, η οποία από πολλά χρόνια έχει αναπτυχθεί μαζί με την πονηριά. Φτάνουν να εκμεταλλεύονται ακόμη κι αυτά που θα τους έρθουν στο μέλλον!
Οι περισσότεροι είναι απότομοι στην συμπεριφορά, ενώ παριστάνουν τους συνετούς. Αθηναίοι που είναι Βοιωτοί, ενώ αρνούνται τους Βοιωτούς".
Ο Δικαίαρχος επικαλείται μάλιστα στίχους κάποιου σύγχρονού του ονόματι Ξένωνα:
"Όλοι τελώνες, όλοι τους άρπαγεςΚακό τέλος νά΄χουν οι Ωρώπιοι"