30 Αυγούστου 2020

To KKE στη Βουλή για τον καθαρισμό παραλίας στον Ωρωπό από πρόσφυγες


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To KKE στη Βουλή για τον «εθελοντικό» καθαρισμό παραλίας στον Ωρωπό από πρόσφυγες της δομής Μαλακάσας

Ερώτηση για την «εθελοντική» εκτέλεση εργασιών καθαρισμού της ακτογραμμής από φερτά υλικά στην παραλία Μαρκοπούλου του δήμου Ωρωπού, από πρόσφυγες και μετανάστες της δομής Μαλακάσας, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης ΓκιόκαςΛιάνα ΚανέλληΧρήστος ΚατσώτηςΔιάμαντω Μανωλάκου.

Το κείμενο της Ερώτησης:

«Η φονική πλημμύρα των προηγούμενων ημερών στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, που κόστισε τη ζωή σε οχτώ συμπολίτες μας και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, είχε ως αποτέλεσμα τόνοι φερτά υλικά να ξεβραστούν από τη θάλασσα σε όλο το μήκος της ακτογραμμής των 32 χιλιομέτρων του δήμου Ωρωπού.

Είναι ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφέρειας Αττικής, αλλά και του δήμου Ωρωπού να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό τόσο της ακτογραμμής όσο και της θάλασσας.

Αποδεικνύεται ότι για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού μας, αλλά και του περιβάλλοντος είναι αναγκαιότητα η στελέχωση όλων των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, από την κεντρική ως την τοπική διοίκηση με μόνιμο προσωπικό.

Όμως, αντί αυτού, πρόσφυγες και μετανάστες από τη δομή της Μαλακάσας βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες συντεταγμένα στην παραλία Μαρκοπούλου του δήμου Ωρωπού, και παρόντων στελεχών της διοίκησης του κέντρου φιλοξενίας αλλά και στελεχών της δημοτικής αρχής Ωρωπού εκτελούσαν "εθελοντικά" εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής από τα φερτά υλικά.

Ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι στη Μαλακάσα, όπου αριθμεί 500 κατοίκους, διαμένουν σε άθλιες συνθήκες επιπλέον 4.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, με τις υποδομές να μην επαρκούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, πόσο μάλλον των προσφύγων και μεταναστών.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τόσο για τους κατοίκους της Μαλακάσας όσο και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γι' αυτό και έχουμε απευθυνθεί στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει σειρά μέτρων για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας, χωρίς δυστυχώς να έχει γίνει το παραμικρό.

Αποδεικνύεται ξανά ότι οι κάτοικοι της Μαλακάσας, αλλά και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που επιβιώνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στην εκεί περιοχή, είναι όλοι τους θύματα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ.

Τα γεγονότα στον Ωρωπό δείχνουν ότι η παρουσία των προσφύγων-μεταναστών χωρίς τη θέλησή τους στην χώρα μας αξιοποιείται, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως "τσάμπα" εργατική δύναμη για υπηρεσίες που είναι ευθύνη τόσο του κράτους όσο των περιφερειών και των δήμων και, που για τη διεκπεραίωσή τους, απαιτείται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Στήνεται με ευθύνη σας, μια απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου φάμπρικα δουλεμπορίου, όπου οι πρόσφυγες θα αξιοποιούνται σαν σύγχρονοι είλωτες, ώστε σήμερα να καθαρίζουν "εθελοντικά" παραλίες, αύριο μπορεί να συμμετέχουν "εθελοντικά" σε εκχιονισμούς, στην πυροπροστασία, στην καθαριότητα και ποιος ξέρει πού αλλού.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

§  Ποιος φορέας πήρε την πρωτοβουλία να μεταφερθούν "εθελοντικά" πρόσφυγες και μετανάστες από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας στην παραλία Μαρκοπούλου του δήμου Ωρωπού για τον καθαρισμό της;

§  Κάτω από ποιους όρους πραγματοποιήθηκε αυτό;

§  Τι θέση παίρνετε γι' αυτήν την άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση των προσφύγων-μεταναστών;

§  Τι μέτρα θα λάβετε για να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά;

§  Τι μέτρα θα λάβετε για την αποσυμφόρηση της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και την άμεση μείωση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που έχει μεταφερθεί στη Μαλακάσα;».

 

Προηγούμενο
Επόμενο