21 Ιουλίου 2020

Ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού



Με αφορμή την παρουσία της προέδρου της δημοκρατίας και του πρωθυπουργού την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 στον χώρο των φυλακών Ωρωπού μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής  σε εκδήλωση για την παραχώρηση του χώρου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των παλαιών Φυλακών Ωρωπού στο Δήμο μας,    με σκοπό την ίδρυση  «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού»  και  τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση τη ς Δημοκρατίας,   επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Ηταν και παρέμενε  χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Ωρωπού να περάσει η κυριότητα του χώρου από το κράτος στον δήμο ΩΡΩΠΟΥ, και πολλοί ανώνυμοι αλλά και επώνυμοι θεσμικοί παράγοντες και απλοί πολίτες έχουν δώσει αγώνες στο παρελθον για να το κατοχυρώσουν . Γι’ αυτό το 2017 εξαγγείλαμε σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την μεταφορά της κυριότητας του χώρου από το κράτος προς στον δήμο και την μεταβολή της χρήσης του με τρόπο ανάλογο μ’ αυτόν που προωθεί σήμερα η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία με την προτροπή της βουλής των Ελλήνων.
Η διαχείριση των ζητημάτων επείγουσας σημασίας μιας χώρας χρεοκοπημένης και μνημονιακής από άλλους δεν μας επέτρεψε να φτάσουμε μέχρι την ολοκλήρωση της εκφρασμένης μας βούλησης στην διάρκεια της δικής μας θητείας.
Σαν φόρο τιμής όμως, στα πρόσωπα που αγωνίσθηκαν,εκδιώχθηκαν και φυλακίσθηκαν για την Δημοκρατία και την ελευθερία στις ιστορικές φυλακές του Ωρωπού όπως ο Μίκης Θεοδωράκης,ο Ανδρέας Λεντάκης,ο Μανώλης Γλέζος και άλλοι ,κάθε χρόνο η κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΩΡΩΠΟΥ για την 21η Απριλίου πραγματοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο ( φέτος απλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας). Για ποιο λόγο για δεκαετίες δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα σ’ ένα χώρο που ανήκει στο κράτος, ας αναρωτηθούν άλλοι που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Με αυτή την αφορμή  θέλουμε να μεταφέρουμε  πως μας φαίνεται ιδιαίτερα περίεργη η όψιμη ευαισθησία του κ.Μητσοτάκη καθώς και η  επίσκεψή του σε αυτό τον ιστορικό χώρο την συγκεκριμένη περίοδο και το θεωρούμε ένα ακόμα επικοινωνιακό παιγχνίδι της δεξιάς νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ . Θυμίζουμε ότι εκείνος είναι που επαίρεται για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τον χουντικής έμπνευσης νόμο για τον στραγγαλισμό των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων με διάφορες νομιμοφανείς προφάσεις, εκείνος είναι που κατάργησε το υπουργείο μετανάστευσης που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ , απόφαση που πήρε εσπευσμένα πίσω, κάτω από το βάρος των αδιεξόδων και των κενών της δήθεν  ΄΄επιτελικής΄΄ κυβέρνησης, εκείνος είναι που δημιούργησε αυθαίρετα την δεύτερη προσφυγική δομή στην ήδη κορεσμένη Μαλακάσα βγάζοντας τους κατοίκους στον δρόμο με την αστυνομία να παίρνει θέση υπερασπιστή της ‘’κανονικότητας’’ ασκώντας πρωτοφανή βία σε απλούς πολίτες.
Η κυβέρνηση του και ο ίδιος με  πολιτικές  νέας σκληρής νεοφιλελεύθερης κοπής βυθίζουν την περιοχή και τους κατοίκους του Ωρωπού στην ανεργία , χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική και έργα υποδομών στην περιοχή μας.
Το κόμμα της Ν.Δ. αρέσκεται να πολιτεύεται με πολιτικές μπλόφες και επικοινωνιακά τρικ. Εκτιμούμε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν στοχεύει στην ουσία αλλά αποσκοπεί στο να λειτουργήσει σαν πολιτικό άλλοθι απέναντι σε νέους σχεδιασμούς  υποβάθμισης της περιοχής μας και της ζωής μας, πάντα ερήμην των κατοίκων.
Για την ώρα περιοριζόμαστε να πούμε κατ' αρχήν πως αφού ο πρωθυπουργός επέλεξε να γιορτάσει την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας όχι στους κήπους του προεδρικού μεγάρου αλλά στις φυλακές Ωρωπού δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος η πλατεία του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται δίπλα στον χώρο των φυλακών να μην πάρει τ' όνομα του συμβόλου της ελευθερίας και της δημοκρατίας Μανώλη Γλέζου   που δέθηκε με τον Ωρωπό όχι μόνο σαν πολιτικός κρατούμενος αλλά και σαν άνθρωπος αφου επέλεξε να περάσει μέρος της ζωής του στον τόπο μας .Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στον αυθεντικό εκφραστή του πιο ανιδιοτελούς και ηρωικού πατριωτισμού.
Ευχόμαστε με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να είναι ομόφωνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού


Προηγούμενο
Επόμενο