15 Ιουνίου 2020

Δύο εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο Μαλακάσα και προσφυγικό


 Δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μία την Τετάρτη 10 και μία την Πέμπτη 11 Ιουνίου, από από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα το προσφυγικό πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στη Μαλακάσα. Την Τετάρτη, παραβρέθηκε στα Νέα Παλάτια και συνομίλησε με τα στελέχη της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού η βουλευτής και πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου, ενώ την Πέμπτη μίλησαν διαδικτυακά σε ανοιχτή συζήτηση οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Κοροβέσης και το στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αν. Αττικής Γιάννης Μπουλέκος με συντονίστρια την Ιωάννα Στεργίου. Επί τάπητος τέθηκε γενικά το θέμα του προσφυγικού ζητήματος με τους βουλευτές να αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη τις οποιεσδήποτε πολιτικές αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος και αυτό που επιδιώκει  είναι η δημιουργία ενός κλίματος έντασης και ρατσισμού. Χαρακτηριστικά, οι βουλευτές αναφέρθηκαν στα προγράμματα "Εστία" και "Ήλιος" τα οποία δίνουν λύσεις στο πρόβλημα διαχείρισης και δεν προωθούνται από την κυβέρνηση. Η βουλευτής κα Πούλου αποκάλυψε και μία άλλη πτυχή του θέματος που είναι η κόντρα ανάμεσα στον ΟΗΕ και στον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) ως προς τα προγράμματα για τη διαχείριση, συνολικά, του προσφυγικού θέματος. "Θύματα" αυτής της κόντρας κορυφής είναι και οι εμπλεκόμενοι με το προσφυγικό ζήτημα όπως και οι τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Ως προς το πρόβλημα της Μαλακάσας, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος ανέφεραν πως θα πρέπει να αποτρέψουμε ακραίες συμπεριφορές και το γεγονός να χαθεί η ανθρωπιά μας. Θα πρέπει να σταματήσει η κατασταλτική συμπεριφορά της κυβέρνησης όπως στην περίπτωση της διαμαρτυρίας που έγινε στη Μαλακάσα και της επέμβασης της αστυνομίας. Έγινε δε η πρόταση να υπάρξει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο ειδική συνεδρίαση με όλους τους βουλευτές Ανατολικής Αττικής όλων των κομμάτων, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα της Μαλακάσας.
Επίσης, υπήρξε η δέσμευση πως θα ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για αποσυμφόρηση της δομής Μαλακάσας και για αναλογικότητα το διαμοιρασμό των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Ηλιάσκος και Κωνσταντίνος Λίτσας. 
Ο κ. Ηλιάσκος στην συζήτηση με τους τρεις βουλευτές και τον περιφερειακό σύμβουλο μίλησε για τα γεγονότα της τελευταίας διαμαρτυρίας και για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω του μεγάλου αριθμού διαμενόντων στη δομή το οποίο και δημιουργεί τις εντάσεις και τα προβλήματα, ενώ ο κ Λίτσας στη συζήτηση με την βουλευτή κυρία Γιώτα Πούλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Μαλακάσα, την εγκληματικότητα, την παραοικονομία, την γκετοποίηση των ανθρώπων, την απαξίωση της Μαλακάσας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της πυρασφάλειας λέγοντας πως πιθανόν να βρισκόμαστε προ των πυλών μιας καταστροφής στη Μαλακάσα αφού δεν υπάρχει κανένα πλάνο από την Πολιτική Προστασία για την διασφάλιση της ασφάλειας σε περίπτωση πυρκαγιάς τόσο των τριών χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στη δομή, όσο και των μονίμων κατοίκων της Μαλακάσας. Ανέφερε πως έχει αποστείλει και σχετικό έγγραφο στον κ Χαρδαλιά, ενώ συγχρόνως οι κίνδυνοι από τις φωτιές που ανάβουν οι μετανάστες στο δάσος για να ψήσουν είναι καθημερινοί. Η βουλευτής κ Πούλου δεσμεύτηκε πώς θα φέρει το θέμα της πυρασφάλειας της περιοχής στη Βουλή. Τις εκδηλώσεις οργάνωσαν και συντόνισαν η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού και η Νομαρχιακή Επιτροπή Αν. Αττικής.


Προηγούμενο
Επόμενο