15 Μαρτίου 2020

Κανένα κλειστό κέντρο κράτησης, όχι στις φυλακές-αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον δήμο Ωρωπού έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μετά από πληροφορίες ότι δίπλα στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων της Μαλακάσας γίνονται εργασίες για την δημιουργία νέας κλειστής δομής υποδοχής «παράνομων μεταναστών».
Στις 13 Μαρτίου  και μετά την αντίδραση που υπήρχε ο αρμόδιος υπουργός κος Μηταράκης  σε συνάντηση με την δημοτική αρχή  δήλωσε ότι η νέα κλειστή δομή θα είναι φρουρούμενη επι 24ώρου βάσεως και χωρίς δικαίωμα εισόδου-εξόδου.Θα φιλοξενεί 500 περίπου άτομα με χρονικό ορίζοντα από 1 εως 1,5 μήνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής στην πατρίδα τους.
Επίσης  έκανε γνωστή την πρόθεση του Υπουργείου για να μετατραπεί η ήδη υπάρχουσα ανοιχτή δομή σε κλειστή ελεγχόμενη με συγκεκριμένες ώρες εισόδου-εξόδου.
Στις 14 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι αναμένεται η άφιξη αρματαγωγού πλοίου στο λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού με  μετανάστες που θα φιλοξενηθούν στην νέα κλειστή δομή, γεγονός που κλιμάκωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Καμιά διαβούλευση, καμιά συναίνεση, παρά μονάχα εφαρμογή αυθαίρετων προειλημμένων αποφάσεων που μεγιστοποιούν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν, πυροδοτούν εκρηκτικό κλίμα και υψώνουν τείχη σε κάθε προσπάθεια αναζήτησης συναινετικών και αποδεκτών λύσεων για το προσφυγικό, που έχει αναδειχθεί σε μείζον εθνικό πρόβλημα.
Η άρνηση της Ε.Ε. να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο , η εγκληματική πολιτική και ο ανύπαρκτος σχεδιασμός της κυβέρνησης της Ν.Δ για το προσφυγικό που ακολουθεί το δόγμα της αποτροπής και των κλειστών δομών – φυλακών οδηγούν την κατάσταση σε συνθήκες σύγκρουσης και κοινωνικών αναταραχών.
Θύματα αυτής της πολιτικής είναι τόσο οι πρόσφυγες,μετανάστες όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που σηκώνουν με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Οι κάτοικοι του Ωρωπού  ήδη από το 2016 όταν λειτούργησε η ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Μαλακάσα  έμπρακτα με ευαισθησία και ανθρωπισμό στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή.
Καλούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ και τον υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη :
-Να εγκαταλείψουν την επιλογή των κλειστών δομών-φυλακών όχι μόνο στο Δήμο μας στην περιοχή της Μαλακάσας , αλλά και όπου αλλού έχει σχεδιασθεί και με ρεαλισμό, διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και βάσει εθνικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός των προσφύγων και μεταναστών ανά την επικράτεια.
-Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Σαν Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού είμαστε υπέρ  των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς εξαιρέσεις και δεν βάζουμε ετικέτες διαχωρισμού για κανέναν άνθρωπο. Παρακολουθούμε τα γεγονότα από την πρώτη στιγμή από πολύ κοντά και αντιλαμβανόμαστε  την κρισιμότητα της κατάστασης όπως διαμορφώνεται.
Κατανοούμε τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει στην αλλαγή της καθημερινότητας τους οι κάτοικοι της Μαλακάσας με την ήδη υπάρχουσα ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων , δεν είναι όμως λύση το ψευδεπίγραφο επιχείρημα που προβάλλεται  ότι η δημιουργία κλειστής δομής είναι λύση στο θέμα της ασφάλειας τους. Η λειτουργία κλειστής δομής με ό,τι συνεπάγεται η μονιμότητά της αποτελεί δυσφήμιση του δήμου Ωρωπού και  αγκάθι για την  περιοχή της Μαλακάσας. Εξυπηρετεί  μόνο όσους συντάσσονται με την ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ ή χρησιμοποιούν αυτή την πολιτική  για μικροπολιτικά συμφέροντα.
Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τον δήμο μας ,για τον τόπο μας .
Δηλώνουμε σε κάθε πολίτη του δήμου πως είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις σε μια διαβούλευση με καθαρούς κανόνες,  χωρίς διάθεση καπελωμάτων και κατασκευασμένων αδιεξόδων και περιμένουμε και από τους άλλους φορείς του δήμου πολιτικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς να πράξουν το ίδιο.
Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΩΡΩΠΟΥ
Προηγούμενο
Επόμενο