20 Φεβρουαρίου 2020

Εικόνες από την Συλλογή Λαογραφίας του Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού


Ένα έργο πολιτισμού υλοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στην Σκάλα Ωρωπού. Πρόκειται για την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης Συλλογής τοπικής Λαογραφίας με αντικείμενα που διατηρήθηκαν με μεράκι από πολίτες της ευρύτερης περιοχής και συγκεντρώθηκαν από την πρόεδρο του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού κα Βάσω Βλάχου της οποίας όραμα και στόχος είναι να μπορούν τα αντικείμενα να μετατραπούν σε εκθέματα και να «υποδέχονται» τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Επιθυμία της είναι, εδώ και πολλά χρόνια, η δημιουργία μιας ανοιχτής στο κοινό μόνιμης έκθεσης λαογραφικών αντικειμένων από τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού σε συνεργασία με τους φορείς της Πολιτείας. 
Όπως μας είπε η κα Βλάχου που μας παρουσίασε μέρος από το λαογραφικό υλικό, "μέσα από αυτή την Συλλογή διαφυλάσσεται η Ιστορία και η παράδοση αυτού του τόπου, ζωντανεύουν οι μνήμες των μεγαλύτερων και δίνουν την δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος μουσειακού τύπου, ο πρώτος για την Τοπική Κοινότητα, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Μέσα από αυτόν το χώρο γνώσης, παράδοσης και λαογραφίας θα ζωντανέψει η πρόσφατη Ιστορία της περιοχής και συγχρόνως θα διαφυλαχθούν τα πολιτισμικά στοιχεία της"
Στην Συλλογή περιλαμβάνονται αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής και ορισμένα χρονολογούνται από την εποχή που η περιοχή της Σκάλας Ωρωπού αποτελούσε μέρος του κτήματος Συγγρού. Στην Συλλογή συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων μαγειρικά σκεύη, οικιακά σκεύη, έπιπλα, παραδοσιακές φορεσιές, εξαρτήματα υφαντικής, γνεσίματος και υφαντά










Προηγούμενο
Επόμενο