6 Ιανουαρίου 2020

Σεισμική δόνηση με επίκεντρο την παραλία Μαρκοπούλου. Να ανησυχούμε;


Πρόκειται για την πολλοστή ασθενή σεισμική δόνηση μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες που καταγράφεται σε παραλιακά μέρη του Δήμου μας. Και αναφερόμαστε σε σεισμικές δονήσεις και όχι σεισμούς διότι τα μεγέθη αυτών των δονήσεων είναι κάτω από τα "ανησυχητικά" 3 Ρίχτερ. Σεισμική δόνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 1:21 το μεσημέρι που ήταν 2,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 11,6 km στην παραλία Μαρκοπούλου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, έλαβαν χώρα τρεις μικρές σεισμικές δονήσεις σε κοντινά σημεία στην Σκάλα Ωρωπού. Η μικρότερη ήταν 1,8 Ρίχτερ, η αμέσως επόμενη 2,1 και η μεγαλύτερη 2,3 με εστιακό βάθος -και οι τρεις- ανάμεσα στα 10 με τα 15 km. 



Σεισμική δόνηση πραγματοποιήθηκε πάλι στην θαλάσσια περιοχή του Δήμου μας, αυτή την φορά ανάμεσα στην παραλία Μαρκοπούλου και τους Αγ. Αποστόλους στις 31 Δεκεμβρίου παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η πρωτοχρονιάτικη δόνηση που επίσης έγινε αισθητή είχε μέγεθος 2.7 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 5 km.


Οι σεισμικές δονήσεις, αν και μικρές, γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στην περιοχή μας γιατί έχουν επίκεντρο την περιοχή μας σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας θα ήταν όμως ενδιαφέρον να γνωρίσουμε περισσότερες λεπτομέρειες -από τους αρμόδιους ειδικούς- για αυτή τη γεωλογική κινητικότητα στην περιοχή μας, αν σχετίζεται με το ρήγμα του Ωρωπού και αν θα πρέπει να έχουμε τον νου μας λίγο παραπάνω απ' ό,τι συνήθως.
Προηγούμενο
Επόμενο