3 Φεβρουαρίου 2020

Μετά τα… δορυφορικά Διόδια έρχονται τα… υβριδικά




Ένα "υπέροχο" κλίμα έχουν δημιουργήσει οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα Διόδια μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώην υπουργού κ. Σπίρτζη που είχε ανακοινώσει προεκλογικά την ελεύθερη διέλευση των μονίμων κατοίκων του Δήμου μας ξεχνώντας να αναφέρει πως το ελεύθερο πάσο αφορά μόνο στους 5.000 πρώτους που θα έκαναν την αίτηση (όποιος πρόλαβε, πρόλαβε). Μία απόφαση που κυριολεκτικά δίχασε τους κατοίκους της περιοχής ενώ έρχονται νέες ασαφείς και χαοτικές εξελίξεις.
Tον Νοέμβριο που μας πέρασε πληροφορηθήκαμε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τον διαγωνισμό για τα δορυφορικά Διόδια που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η σημερινή ετοιμάζει ένα νέο υβριδικό ηλεκτρονικό σύστημα που θα κάνει τα Διόδια όχι εντελώς αναλογικά αλλά αναλογικότερα από ότι λένε τα περισσότερα δημοσιεύματα. Το νέο υβριδικό σύστημα που θα διαδεχθεί το δορυφόρο και είναι αυτό της διαλειτουργικότητας, συμπεριλαμβάνει πομποδέκτες,  e-pass, σκανάρισμα πινακίδων και άλλα. 
Η προηγούμενη κυβέρνηση, επί υπουργίας κ. Σπίρτζη στο Υποδομών και Μεταφορών, είχε προχωρήσει σε διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά-αναλογικά Διόδια. Από την διαδικασία προέκυψε ανάδοχος η κοινοπραξία “Άκτωρ – Intrakat – Ιntrasoft Inl- Autostrade Tech (Ιταλία)”. Η διαδικασία, όμως, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου υπό τον κ. Καραμανλή, προτίθεται να επαναπροκηρύξει διαγωνισμό, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, αφού πρώτα εξετάσει όσα ανάλογα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υπάρχουν και καταλήξει στο πιο συμβατό με τα ελληνικά δεδομένα. Για το είδος της αναλογικότητας και τα ποσά, στο δια ταύτα δηλαδή, δεν αναφέρεται μέχρι σήμερα κανείς δείχνοντας με σαφήνεια πως το θέμα βρίσκεται αποκλειστικά στις πλάτες των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων. Όσο για τους κατοίκους του Ωρωπού; Όσοι απολαμβάνουν προνόμια θα τα απολαμβάνουν μέχρι το 2022 το αργότερο, αφού το δορυφορικό σχέδιο χιλιομετροχρέωσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Από όλα όσα συμβαίνουν σε σχέση με το θέμα των Διοδίων, κατά τα φαινόμενα και τα αναμενόμενα, καμία λύση στο πρόβλημα των κατοίκων δεν αναμένεται στο άμεσο και το απώτερο μέλλον.

 Εἴρων

Από το Τεύχος 18 του "Φάρου"

Προηγούμενο
Επόμενο