20 Οκτωβρίου 2019

Όσα κατήγγειλε ο Δήμαρχος Ωρωπού για τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Τα μέτρα που παίρνει η νέα Δημοτική Αρχή


Πραγματοποιήθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, η συνάντηση με τους πολίτες και η ενημέρωσή τους από τον Δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος που σύμφωνα με τη νέα δημοτική αρχή οφείλεται στην κακή διαχείριση κατά την τελευταία πενταετία 2014-2019. Γι αυτή την χρονική περίοδο δεν υπάρχουν ετήσιοι ισολογισμοί του Δήμου όπως ήταν υποχρεωμένος να έχει. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό πολυχώρο της παραλίας του Ωρωπού την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης παρουσίασε οικονομικά στοιχεία και μίλησε για χρέη εκατομμυρίων ευρώ, άδεια ταμεία και επεσήμανε πως είναι κατόρθωμα που καταφέρνει ο Δήμος και πληρώνει ακόμα τους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ η διατήρηση φορολογικής ενημερότητας είναι μία καθημερινή μάχη για το Δήμο Ωρωπού.



Ο Δήμαρχος ανέφερε συγκεκριμένα πως:

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή γνώριζε την κατάσταση. Aπό τις 5 Αυγούστου είχε σταλεί έγγραφο στον Δήμο από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ  που ενημέρωνε και προειδοποιούσε πως τα έσοδα του Δήμου παρουσιάζουν υστέρηση 25%, δηλαδή 1.293.000.00 ευρώ. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιασημάκης, διότι ο προηγούμενος Δήμαρχος δεν βεβαίωσε καταλόγους ύδρευσης έως και τον μήνα των εκλογών με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ τα έσοδα. Εάν η κατάσταση δεν διορθωθεί άμεσα, ο κίνδυνος να ενταχθεί ο Δήμος υπό επιτήρηση δηλαδή "μνημόνιο" βρίσκεται μπροστά μας.

Η  Δημοτική Αρχή, στις 11 Σεπτέμβρη, παρέλαβε λίστα με χρέη  τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  •  -Οφειλές σε φορείς της γενικής κυβέρνησης: ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000)
  •  -Xρέη προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους κλπ) τέσσερα εκατομμύρια ευρώ (4.000.000)
  •  -Tιμολόγια χωρίς αποφάσεις δηλαδή "ορφανά τιμολόγια", όπως τα χαρακτήρισε, χωρίς ανάθεση έργου ή προμήθειας, χωρίς να υπάρχει επιτροπή παραλαβής, χωρίς να υπάρχουν υπογραφές: μισό εκατομμύριο ευρώ (500.000)
  •  -Στη "Νέα Οδό" 4 εκατομμύρια ευρώ (4.000.000) συν τους τόκους. Ποσό που πηγαίνει στον εργολάβο των απορριμμάτων
  •  -Στην ΕΥΔΑΠ δύο εκατομμύρια ευρώ (2.000.000)
  •  -Σε ΦΠΑ που έπρεπε να έχει αποδώσει ο Δήμος στην εφορία 1,5 εκατομμύρια ευρώ (1.500.000)

 Σύνολο περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Η εκτίμηση είναι πως θα είναι ακόμη περισσότερα τα χρέη και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη των Νομικών Προσώπων του Δήμου. 
Τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο του Δήμου στις 11 Σεπτεμβρίου -χωρίς να είναι δεσμευμένα- δεν ξεπερνούσαν τις 350.000 ευρώ.
Αντί για οικονομία, με την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο είχαμε αυξήσεις στις δαπάνες για καύσιμα: τον Σεπτέμβριο του 2017 η δαπάνη για καύσιμα ήταν 83.193 ευρώ, τον Σεπτέμβρη του 2018 η δαπάνη για τα καύσιμα όχι μόνο δεν μειώθηκε, λόγω του εργολάβου, αλλά αυξήθηκε κατά 14.000 ευρώ φτάνοντας τις 97.000 ευρώ. Με τη δική μας διοίκηση σε ένα μόνο μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2019, η δαπάνη έπεσε στις 36.000 ευρώ δηλαδή 60.000 ευρώ λιγότερα. Πρόκειται για διαφορά στα έξοδα για καύσιμα 2 με 3ών εκατομμυρίων ευρώ για κάθε δημοτική θητεία. Που πήγαιναν όλα αυτά τα καύσιμα με την προηγούμενη διοίκηση; Προέκυπτε κόστος σε καύσιμα που υπερέβαινε τις ανάγκες κατά 2.000 ευρώ ημερησίως
Απευθείας αναθέσεις κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000) για λάμπες, στον ίδιο προμηθευτή. Δεν έκαναν καμία προσπάθεια για έκπτωση κι αφού έχασε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τις εκλογές, τα τιμολόγια τα οποία έκοψε ο προμηθευτής για λαμπτήρες έπεσαν κατά 30%. Ζητήσαμε προσφορές για τις ίδιες λάμπες από αλλού και για τη λάμπα που προμηθευόταν ο Δήμος με 15 ευρώ δόθηκε τιμή 5,70 ευρώ, ενώ, για τη λάμπα των 13ών ευρώ δόθηκε τιμή 4,80. 
 Τιμολόγια που κατατέθηκαν μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει η  προηγούμενη δημοτική αρχή, ύψους 222.000 ευρώ, χωρίς απόφαση ανάθεσης και χωρίς πρωτόκολλο παραλαβής από την αρμόδια επιτροπή αλλά και χωρίς να υπάρχει πουθενά η υπογραφή αυτού που παρέλαβε (αντιδήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος). 'Ομως, στα τιμολόγια υπάρχει η σφραγίδα του Δήμου.
 Εκτός, λοιπόν, από τις ελλείψεις διαγωνισμού και τις απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να απαντήσουν οι προηγούμενοι και για το πώς βρέθηκε η σφραγίδα του Δήμου πάνω στα τιμολόγια χωρίς υπογραφή.
 Τα αντλητικά συγκροτήματα: πρόκειται για τεχνικές εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν την ύδρευση στην περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ρούσση δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στον ίδιο προμηθευτή (κάνοντας κατάτμηση) 1.127.000 ευρώ για αγορά ή επισκευή αντλητικών συγκροτημάτων ενώ φωνάζαμε τόσα χρόνια να γίνει διαγωνισμός ώστε να δοθούν εκπτώσεις και να έχει όφελος ο Δήμος. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν χάλασε κανένα αντλητικό, ενώ πριν τις εκλογές χάλαγαν συνέχεια.. σχεδόν κάθε εβδομάδα. 
Στον Κάλαμο σε δύο ίδια έργα αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης (Χιλιοπόταμος και Ποσειδώνια) το κόστος διέφερε κατά  48% στο 1,5 εκατομμύριο. Ο προϋπολογισμός του κάθε έργου ήταν 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο πρώτο έργο που το δημοπράτησε η Περιφέρεια Αττικής δόθηκε έκπτωση από τον κατασκευαστή 63% ενώ στο έργο στην Ποσειδωνία που έγινε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης από τον προηγούμενο Δήμαρχο δόθηκε έκπτωση μόνο 15%. 
-Χρέη στον ΟΤΕ 200.000 ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2018 έρχεται εξώδικο από τον ΟΤΕ στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή για χρέος 76.801 ευρώ. Σήμερα το χρέος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 80.000. Επίσης υπάρχει χρέος για τηλέφωνα του Δήμου ύψους 86. 180 ευρώ. Μόνο το κινητό τηλέφωνο ενός προέδρου Νομικού Προσώπου φτάνει τις 4.066 ευρώ.
-Χρέη στην ΕΥΔΑΠ. Αντί η προηγούμενη Δημοτική αρχή να λύσει το πρόβλημα απώλειας κυβικών από διαρροές και να σταματήσει τις διαγραφές  ώστε να μειώσει τα έξοδα του Δήμου στο νερό, προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών ύδρευσης.
 Απλήρωτο το πυροσβεστικό όχημα Isuzu στο Χαλκούτσι το οποίο δεν ήθελαν να παραδώσουν στη νέα Δημοτική Αρχή. Η εταιρεία από την οποία αγοράστηκε το έχει παραδώσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο παραμένει, όμως, απλήρωτη. Ο Δήμος χρωστά 55.118 ευρώ για το όχημα, 9.500 για εκχιονιστική λεπίδα και 20.000 ευρώ για διάφορες επισκευές, σύνολο 84.000 ευρώ. 
Έφερε, επίσης, ο Δήμαρχος τρία παραδείγματα για τον τρόπο που διοίκησε η προηγούμενη αρχή:  α) Απλήρωτοι έμειναν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου του Δήμου μας. Δεν πληρώθηκαν για το μήνα Οκτώβριο διότι από την Δημοτική Αρχή Ρούσση δεν φρόντισαν να υπάρχει επαρκής πίστωση στον προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία τους. Όταν κάναμε αναμόρφωση προϋπολογισμού στο τέλος του Σεπτέμβρη για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πληρωθούν, εκείνοι τον καταψήφισαν. β) Άφησαν χωρίς  ισολογισμούς τον Δήμο: Στις 4 Σεπτεμβρίου ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προειδοποίησε με κυρώσεις  γιατί δεν υπάρχουν ισολογισμοί από το 2012 και αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο. Γνώριζαν πολύ καλά πως χωρίς ισολογισμούς δεν μπορεί να γίνει γενικευμένος έλεγχος. γ) Ο Δήμος μας λόγω χρεών στην εφορία κινδυνεύει να μην έχει φορολογική ενημερότητα με συνέπεια να μην μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα ΕΣΠΑ και να μην μπορεί να εισπράξει τη δεύτερη δόση χρηματοδότησης για τις κοινωνικές δομές του Δήμου (συσσίτιο, παντοπωλείο, φαρμακείο) με αποτέλεσμα να χαθεί η δράση.                                       
 250.000 ευρώ για να κάνουν προεκλογικό αγώναΚάθε χρόνο πληρώναμε 100.000 ευρώ για 35 με 40 εργαζόμενους στην πυρασφάλεια αλλά το προεκλογικό έτος 2019 οι προσλήψεις τριπλασιάστηκαν προκειμένου να βολέψουν τα δικά τους παιδιά κάτι που μας κόστισε 350.000 ευρώ με 120 προσλήψεις. 250 χιλιάδες ευρώ περισσότερο για να κάνουν προεκλογικό αγώνα. 

Πως σκοπεύει η νέα Δημοτική Αρχή να λύσει τα οικονομικά προβλήματα;

Σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος:


  • Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξεύρεση λύσεων. Έχει επίσης ζητηθεί προκαταβολή της τακτικής χρηματοδότησης του Δήμου (οι λεγόμενοι ΚΑΠ) από την κεντρική διοίκηση.
  •  Ελαχιστοποιούνται τα αχρείαστα έξοδα και οι δαπάνες. Γίνεται, δηλαδή, εξορθολογισμός των δαπανών. Παράδειγμα οι μειώσεις στα καύσιμα του Δήμου. Σε 50 ημέρες έχουν εξοικονομηθεί 100.000 ευρώ. 
  • Με επίσκεψη που έγινε στον Πρόεδρο των παρακαταθηκών και δανείων για το ενδεχόμενο σύναψης δανείου.
  • Θα προσφύγει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στην δικαιοσύνη για να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Τέλος ο Δήμαρχος ανέφερε:

 "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο για εξεύρεση πόρων χωρίς να επιβαρύνουμε περαιτέρω τους πολίτες"  Τέλος, ο Δήμαρχος κάλεσε  όλους τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να συνδράμουν και να συμβάλουν στο να σωθεί ο Δήμος. "Το οφείλουμε στον τόπο που ορκιστήκαμε να υπηρετούμε", είπε χαρακτηριστικά. 
Το παρόν έδωσαν οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Οικονομάκος και Γαβριήλ, ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος για τα αντιπλημμυρικά έργα και τον χωροταξικό σχεδιασμό κ. Κατσιγιάννης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Αθανασόπουλος, το Δ.Σ της Oμοσπονδίας Συλλόγων Παραλίας Καλάμου (ΕΣΠΑΑΚΑ) με πρόεδρο τον κ. Γιακουβή και ο πρώην πρόεδρος Σκάλας Ωρωπού κ. Φαφούτης






Προηγούμενο
Επόμενο