7 Σεπτεμβρίου 2019

8 μυστικά προετοιμασίας για τις πρώτες μέρες στο σχολείο



Οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στην πρώτη δημοτικού είναι ένα σημαντικό γεγονός τόσο για σας όσο και για το παιδί σας. Συνήθως είναι το πρώτο βήμα μακριά από το σπίτι και μία μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον με φίλους. Ακόμα και η επιστροφή σε ένα γνωστό πρόγραμμα καθημερινότητας για τους μαθητές που δεν πάνε πρώτη φορά σχολείο έχει τις αγωνίες και τις εντάσεις της. Κυρίως στις ηλικίες των τριών έως και έξι ετών η μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο μπορεί να φέρει πληθώρα συναισθημάτων και σκέψεων. Κάποια παιδιά αποδέχονται και απολαμβάνουν την αλλαγή περισσότερο από άλλα, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο ακόμα και για το πιο ‘έμπειρο’ παιδί να χρειάζεται περισσότερη προσοχή κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ή εβδομάδων στο σχολείο. Παρακάτω είναι μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε στο δρόμο για μία καινούργια σχολική χρονιά:

  •  Eπισκεφτείτε το σχολείο και την τάξη πριν από την πρώτη μέρα. Ορισμένοι  εκπαιδευτικοί προσκαλούν τους γονείς να επισκεφθούν το χώρο του σχολείου πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν αυτό δεν συμβεί πηγαίνετε μία βόλτα στο σχολείο και δείτε το κτίριο και τα προαύλια.
  • Διαβάστε μαζί παιδικά βιβλία για τις πρώτες μέρες στο σχολείο. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσετε κουβέντα με το παιδί για αυτές τις πρώτες μέρες.
  • Μιλήστε στο παιδί σας για τα συναισθήματά του για το σχολείο, για τους φίλους, τους εκπαιδευτικούς και τις νέες δραστηριότητες.
  •  Εξασκηθείτε! Το να μάθετε πώς να ετοιμάζεστε κάθε πρωί για το σχολείο χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση. Βοηθά το να δοκιμάσετε τη διαδικασία πριν από την πραγματική πρώτη μέρα. Υποδυθείτε πως είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο και ακολουθήστε τα βήματα: το πρωινό ξύπνημα το ντύσιμο, το πρωινό γεύμα και την έξοδο από το σπίτι.
  • Ακολουθήστε τεχνικές αυτοβοήθειας όπως στο ντύσιμο ή στο πλύσιμο των χεριών. Το παιδί θα νιώσει πιο άνετα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν θα τους ζητηθούν τα ίδια στο σχολείο.
  • Φτιάξτε ένα μικρό οικογενειακό άλμπουμ. Μπορεί το παιδί κατά την διάρκεια των ωρών που βρίσκεται στο σχολείο να μην έχει την φυσική σας παρουσία αλλά οι φωτογραφίες σας μπορούν να το κάνουν να σας νιώθει δίπλα του. Δίνοντας του μαζί ένα μικρό φωτογραφικό άλμπουμ ή τις φωτογραφίες σας του προσφέρετε την αίσθηση της οικειότητας και της ασφάλειας. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό, απαλό, πλαστικό άλμπουμ που να μπορεί εύκολα να μεταφερθεί.
  •  Ρωτήστε το παιδί σας τι γεύμα θέλει να έχει μαζί του στο σχολείο. Ετοιμάστε μαζί το σνακ ή κολατσιό που θα πάρει μαζί στο σχολείο. Αγοράστε μαζί τα υλικά, προετοιμάστε το μαζί και πακετάρετέ το.
  • Πηγαίνετε για τα σχολικά ψώνια. Πρώτες μέρες στο σχολείο σημαίνει καινούργια ρούχα και εξοπλισμό. Με την όλη διαδικασία να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο για τους μικρούς μαθητές όσο και για τους μεγάλους δεν είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσετε την ιεροτελεστία των αγορών για σχολικές φόρμες ή σχολικό εξοπλισμό. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβά προϊόντα ακόμα και ένα οικονομικό νέο, για το παιδί, αντικείμενο έχει ιδιαίτερο νόημα.
Από το Τεύχος 17 του "Φάρου"


Προηγούμενο
Επόμενο