3 Αυγούστου 2019

Να ενταχθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ωρωπού


Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς στο δήμο Ωρωπού στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" για τη σχολική χρονιά 2019-2020, τουλάχιστον 40 νήπια μένουν εκτός προγράμματος. 
Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση, επειδή γνωρίζουν από πριν ότι δεν "πληρούν τα κριτήρια". Επιπλέον οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών Παιδικών Σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, καθώς και στην μετακίνηση σε άλλες περιοχές εφόσον δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν θέση στην περιοχή κατοικίας τους, θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο από το Σεπτέμβρη, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.
Οι δημοτικές δομές παραμένουν συρρικνωμένες, ελλειμματικές, σε ακατάλληλα πολλές φορές κτίρια για να υλοποιηθεί η παιδαγωγική πράξη και να διασφαλιστεί η φροντίδα και η ασφάλεια των παιδιών. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η δομή στον Αυλώνα μπορεί να φιλοξενήσει το μέγιστο 32 παιδιά (20 νήπια και 12 βρέφη) κατατέθηκαν 64 αιτήσεις εγγραφών. Επίσης ενώ στην δομή του Ωρωπού μπορούν να φιλοξενηθούν το μέγιστο 21 νήπια κατατέθηκαν 74 αιτήσεις εγγραφών… 
Είναι απαράδεκτο δομές όπως του Αυλώνα, του Καπανδριτίου και του Καλάμου να συστεγάζουν νήπια και βρέφη. Είναι απαράδεκτο νήπια και βρέφη να φιλοξενούνται σε container, όπως έγινε πέρυσι στον Αυλώνα.  
Πάγιο αίτημα και διεκδίκηση της Λαϊκής Συσπείρωση είναι η δημιουργία νέων δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στον δήμο μας. Έχουμε προτείνει επανειλημμένα για τον σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΠΕΠ και ΕΣΠΑ, να διεκδικήσει ο δήμος μας από τους πόρους που έχουν παρακρατήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις από την τοπική διοίκηση. 
Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα όλων των παιδιών. Απαιτούμε:

  • Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Για το σκοπό αυτό να διερευνηθούν, έστω και τώρα, όλες οι πιθανές λύσεις για ενοικίαση κατάλληλων χώρων έως την δημιουργία νέων δομών.
  • Δημιουργία άμεσα νέων βρεφονηπιακών σταθμών, να σταματήσουν να συστεγάζονται μαζί με τους παιδικούς σταθμούς.
  • Δημιουργία άμεσα νέων παιδικών σταθμών και συγκεκριμένα στο Μαρκόπουλο, στις Αφίδνες, στην περιοχή Μαλακάσας-Πολυδενδρίου που δεν υπάρχει ούτε ένας καθώς και στον Ωρωπό και τον Αυλώνα που οι δομές δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση στους γονείς. Οι ανάγκες του παιδιού είναι υποχρέωση της κοινωνίας και δεν μπορεί να εξαρτιόνται από τις θυσίες της οικογένειας.
  • Να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό όλες οι προνοιακές δομές για το παιδί, οι βρεφονηπιακοί, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία.


Αύγουστος 2019,
Το γραφείο τύπου,
Προηγούμενο
Επόμενο