12 Απριλίου 2019

Η εισήγηση του Προέδρου της Ο.Σ.Ω. για το Αμφιαράειο



"Αγαπητοί φίλοι και φίλες, επίσημοι προσκεκλημένοι, σας καλωσορίζουμε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, που αφορά ένα Μνημείο Παγκόσμιας εμβέλειας,  το  Αμφιαράειο, το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού, ένα αρχαιολογικό χώρο με ανεκτίμητη Ιστορική και Πολιτισμική αξία.
Το θέμα της σημερινής Ημερίδας είναι «Αμφιαράειο: Ανάδειξη, Προβολή και Αξιοποίηση του Μνημείου, ως χώρου ανεκτίμητης Πολιτιστικής κληρονομιάς και αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης».
Φίλοι και φίλες πριν λίγο καιρό κυρίως πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η ανάδειξη και η συντήρηση αυτού του σημαντικού μνημείου αποτελεί εδώ και δεκαετίες το κύριο αίτημα όχι μόνο της Τοπικής Κοινωνίας του Ωρωπού, αλλά και μεγάλων προσωπικοτήτων από κάθε γωνιά της γης, προχώρησαν στην Ίδρυση του  Πολιτιστικού Συλλόγου  με την επωνυμία «Αμφιάραος – Αρχαία Γραία», ενός Οργάνου που θα πάρει την πρωτοβουλία να προωθήσει τα προαναφερόμενα αιτήματα.
Είναι λοιπόν στόχος του Συλλόγου  η ενεργοποίηση της Τοπικής Κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, για να μπορέσουν  να συμβάλουν στις προσπάθειες για την ανάδειξη της σπουδαίας πολιτισμικής κληρονομιάς του Ωρωπού από τους Προϊστορικούς Χρόνους μέχρι και την Μεταβυζαντινή Περίοδο, καθώς και να προκαλέσουν την συστηματική επιστημονική έρευνα τόσο για την προέλευση των ονομασιών: Γραία,  Γραίος, Γραικός, Greece, Greek, όσο και για τον γεωγραφικό προσδιορισμό της Αρχαίας Γραίας, της οποίας υπάρχει η αίσθηση ότι ήταν χωροθετημένη στην ευρύτερη περιοχή.
Σήμερα ο Σύλλογος «Αμφιάραος – Αρχαία Γραία»,  μαζί με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, που μέλη της είναι οι 45 Εξωραϊστικοί, Πολιτιστικοί και Εμπορικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού, εκπροσωπώντας έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας του Ωρωπού, προχωρά στην συνδιοργάνωση αυτής της Ημερίδας σαν μια ενέργεια, που θα δώσει το έναυσμα και θα σηματοδοτήσει την ευρύτερη συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας, με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής και του μνημείου.
Γνωρίζετε ότι σήμερα ο Ωρωπός με το μοναδικό φυσικό τοπίο, είχε την ατυχία να συνυπάρχει με την Άτυπη Βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου, με βαριά βιομηχανία δίπλα του, η οποία έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πλήγμα στο φυσικό του περιβάλλον.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού κλείνοντας φέτος 23 έτη επίμονους αγώνες για την περιβαλλοντική ανάκτηση του Ασωπού και για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης, και την προστασία της δημόσιας υγείας, υιοθετεί στους κόλπους της αυτόν τον σημαντικό Πολιτιστικό Σύλλογο, πιστεύοντας ότι ο  αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαραείου, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο μνημείο, αλλά τον φορέα ενός ευρύτερου χωρικού, πολιτισμικού και περιβαλλοντικού άλματος της περιοχής του Ωρωπού.
Φίλοι και φίλες, αυτό λοιπόν το σημαντικότατο Ιστορικό μνημείο των προγόνων μας, στο περιβάλλον του Ωρωπού, είναι υποχρέωση όλων μας, είναι προς όφελος του Ωρωπού να το αξιοποιήσουμε,  να το ερευνήσουμε, να το αναδείξουμε και να το προβάλουμε σε Παγκόσμιο Επίπεδο, και αυτό θα πράξουμε ξεκινώντας σήμερα από αυτή εδώ την αίθουσα. 
Σήμερα προσκεκλημένοι μας στο πάνελ είναι οι εξαιρετικοί δημόσιοι λειτουργοί και επιστήμονες η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, κ. Ελένη Ανδρίκου και ο αρχαιολόγος ο υπεύθυνος για το Αμφιαράειο  κ. Λάζαρος Κυριαζής.
Με την τιμητική παρουσία της κ. Ανδρίκου να σας ενημερώσω ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2018, συζητήθηκαν με την πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου,
την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο  «Αμφιάραος – Αρχαία Γραία», η ανάδειξη του Αμφιαράειου και της σπουδαίας πολιτισμικής κληρονομιάς του Ωρωπού.
Μάλιστα σε αυτή την συνάντηση η Υπουργός κ. Λυδία Κονιόρδου, μέσω της κ. Ελένης Ανδρίκου, μας ενημέρωσε για τις τελευταίες δράσεις του Υπουργείου που αφορούν την συντήρηση, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Αμφιαράειου, για την δυνατότητα ανακήρυξης του χώρου σε μνημείο UNESCO, για την δυνατότητα συνέχισης των ανασκαφικών εργασιών, για την πιθανότητα αναστύλωσης και επαναλειτουργίας του αρχαίου Θεάτρου, κ.α.
Η συνάντηση επίσης επικεντρώθηκε στα εξής:

την δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στον Ωρωπό, με την προσθήκη (εκτός των υπαρχόντων) όλων των ευρημάτων του Ωρωπού, που βρίσκονται σε άλλα αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού, με την προϋπόθεση να βρεθεί ένα κατάλληλο Δημόσιο Κτήριο,
την ανάληψη μέσω του Υπουργείου, της προσπάθειας να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαράειου, σε οργανωμένα προγράμματα επισκεψιμότητας από το εξωτερικό, ώστε να καταστεί ο Ωρωπός και το Αμφιαράειο ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, διασυνδεμένος με σπουδαίους αρχαιολογικούς προορισμούς της Επικράτειας, στους οποίους λειτουργούν ανάλογα προγράμματα,
την δυνατότητα διασύνδεσης του Αμφιαράειου με τα σημαντικά μεταβυζαντινά ευρήματα του Ωρωπού,
την διάθεση του αρχαιολογικού χώρου σε εκδηλώσεις των κατοίκων της περιοχής, που θα εμπεδώσουν στην Τοπική Κοινωνία την ανεκτίμητη από κάθε άποψη αξία του Αμφιαράειου,
την ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της Τοπικής Κοινωνίας αλλά και ξένων πολιτών και Ιδρυμάτων, μέσω των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, οι οποίοι με τη συνδρομή του Υπουργείου και άλλων υπηρεσιών θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις ανάδειξης του σπουδαίου αυτού μνημείου.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες κλείνοντας εδώ αυτή την εισήγηση φίλοι και φίλες, πιστεύουμε ότι ο Νεοσύστατος και σημαντικός αυτός Σύλλογος, θα συνδράμει στο να καταστήσει τον Αμφιάραο και τον Ωρωπό έναν σημαντικό Τουριστικό Προορισμό, με ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα δώσει το έναυσμα και για άλλες σημαντικές περιβαλλοντικές και χωροταξικές παρεμβάσεις συνολικά στον Δήμο του Ωρωπού, που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη, ευελπιστούμε ότι οι δράσεις του, θα καταστήσουν τον αρχαιολογικό χώρο σε μια εμβληματική θέση στην αλυσίδα αξίας του Ελληνικού Πολιτισμικού Τουρισμού, και θα του προσδώσουν μια Παγκόσμια αναγνωσιμότητα, στόχος που θα επιτευχθεί κυρίως με την δραστηριοποίηση του Συλλόγου και την εγγραφή σε αυτόν Μελών από όλο τον Κόσμο, προσελκύοντας σημαντικές προσωπικότητες,  μεγάλα Ιδρύματα και πρωτίστως τα Ελληνικά και τα αλλοδαπά Πανεπιστήμια.
Στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω για την συμμετοχή τους τα μέλη της Ομοσπονδίας και τους Προέδρους των Συλλόγων, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Αμφιάραος – Αρχαία Γραία, τον Αντιπρόεδρο Παύλο Καπενή πρώην διευθυντή πρωτοβάθμιας,  τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου, κ. Ηρακλή Ψάλτη , διευθυντή του Λυκείου Σκάλας, την Ταμεία Κλαίρη Κάσση Κυρτάτου, τον Δημήτρη Γεροστέργιο πρώην διευθυντή πρωτοβάθμιας, την Έφη  Κρέμου διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα, τον Ανδρέα Γαζβινιάν πρώην Αντιδήμαρχο Ωρωπού, τον Βασίλη Μιχαλίτση και τον Άγγελο Χατζηνικολάου και τις προσωπικότητες  του Ωρωπού, που γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας την Ιστορία αυτού του Τόπου, που είναι και μέλη του Συλλόγου, την Χριστίνα Νικηταρά, τον Γιάννη Γκικάκη, τον Μιχάλη Πολυχρόνη και τον Γιώργο Γιαμαρέλο."

Γιώργος Παναγόπουλος




Προηγούμενο
Επόμενο