5 Φεβρουαρίου 2019

Μεγάλο στοίχημα για την Αττική η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων



(Άρθρο του Δ. Σταύρου, υπ. Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής με την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού, dstavrou.blogspot.com)

Οι διαθέσιμοι χώροι για ΧΥΤΑ στην Αττική έχουν εξαντληθεί. Για να μη φτάσουμε σε τραγικά αδιέξοδα, είναι επείγον η επόμενη περιφερειακή διοίκηση να συνεργαστεί με όλους τους φορείς προκειμένου να αποκτήσουμε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και τις νέες τεχνολογίες θα μας προσφέρουν λύσεις και ταυτόχρονα θα ανταμείβουν τους δημότες που ανακυκλώνουν.
Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες η διαλογή ξεκινάει από το σπίτι διότι κάθε σκουπίδι έχει την αξία του. Από κάθε κάδο διαφορετικού χρώματος που υπάρχει στην πολυκατοικία ή τη γειτονιά  ο πολίτης κερδίζει χρήματα, ενώ τα οργανικά υπολείμματα συχνά κομποστοποιούνται, δηλαδή γίνονται λίπασμα, από τον ίδιο. Τα εργοστάσια θερμικής κατεργασίας και παραγωγής ενέργειας που υποδέχονται τα μη ανακυκλούμενα απορρίμματα πολλές φορές βρίσκονται μέσα στην πόλη την οποία κοσμούν με την αρχιτεκτονική τους και με την καθαριότητά τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι προηγμένες χώρες εκμεταλλεύονται τα σκουπίδια με όλους τους τρόπους.
Όμως, αξίζει να θυμηθούμε ότι το έργο του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού ως προς τη Διαχείριση των Απορριμμάτων περιλάμβανε την ολοκλήρωση της Α' φάσης του διαγωνισμού για 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Άνω Λιόσια, αλλά και την αποκατάσταση των Ανεξέλεγκτων Χωματερών σε Βαρνάβα, Κάλαμο, Γραμματικό, Αυλώνα, Μέθανα, Αγκίστρι, Σπέτσες, Ύδρα, Σαλαμίνα, με σύγχρονες μεθόδους, κάλυψη και δενδροφύτευση.
Είναι καιρός να δούμε τη διαχείριση των απορριμμάτων πέρα από τις πολιτικές διενέξεις μας. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την Αττική είναι να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε επιτέλους τα απορρίμματά μας με κατασκευή σύγχρονων μονάδων και με υποδομές για ανακύκλωση του μεγαλύτερου όγκου όπως το κάνει όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.



Προηγούμενο
Επόμενο