14 Ιανουαρίου 2019

Σκέψεις και Μνήμες ενός συντοπίτη μας


ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ
Οι παππούδες μου ήρθαν στον Ωρωπό το 1922 από τον Πόντο μετά από εξορία και κακουχίες και πρωτοαποβιβάστηκαν στην σημερινή θέση που βρίσκεται το κέντρο υγείας Ωρωπού, όπου και έμειναν σε καταλύματα για δύο χρόνια.
Εδώ στην μάνα Ελληνική γη ξεκίνησαν με κόπους αλλά και με θέληση για ζωή, δημιούργησαν, έκαναν παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.
Οι γονείς μου έφυγαν για δουλειά στην Αθήνα όταν ήμουν 8 ετών, και εγώ Δημοτικό στην αρχή στον Ωρωπό, μετά Γυμνάσιο, Λύκειο, Πολυτεχνείο, Αγγλία, αλλά πάντα τα καλοκαίρια στον τόπο μου. Τάβλι στην παλιά Αύρα, φλερτ, ντίσκο, ψάρεμα και βουτιές στους δύο μόλους τον Σκαλέικο και τον Παλατιανό.
Εικόνες και άνθρωποι που χαράχτηκαν στην μνήμη μου από τον παλιό Ωρωπό. Ο παππούς μου ο Δημητρός να μου λέει ιστορίες από τον Πόντο και η γιαγιά μου η Σουμέλα να μου ψήνει φέτες στην σόμπα. Ο πατέρας μου να μου λέει ιστορίες από την κατοχή. Οι χωματόδρομοι με τα αυλάκια, οι μουριές που τόσο μου άρεσαν, η παραλία με την άμμο που έκανα μπάνιο κατηφορίζοντας από την πλατεία Ηρώων, η εξέδρα του Λιάκουρη μέσα στην θάλασσα, το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία με την ορχήστρα στα δύο παλιά καφενεία, και τόσα άλλα από τον τόπο που έζησα και ζω.
Εργασία δημιουργία επαγγελματική και οικογενειακή και τα τελευταία 15 χρόνια προσφορά στην οικονομία και ανάπτυξη του τόπου από το προσωπικό μου μετερίζι. Και τώρα ώριμα, συνετά  δέχτηκα την πρόταση που μου έγινε να προσφέρω στα κοινά του τόπου μας αντλώντας δύναμη από τους παππούδες μου, τους γονείς μου και την οικογένειά μου.
Όμως, ιδιαίτερα νοιώθω να μνημονεύσω την προγιαγιά μου που είχα την τύχη να γνωρίσω την Πολυξένη, την μαμή την Πόντισα όπως την ξέρουν οι παλιοί σε όλη την περιοχή μας, που μου μπόλιασε την δύναμη της γνώσης.
Γιώργος Τοπουζίδης



*Ο Γ. Τοπουζίδης είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας και επιστήμονας, πατέρας δύο παιδιών και σύζυγος, ποντιακής καταγωγής που θα διεκδικήσει την ψήφο μας για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Παλατίων με την παράταξη "Πρώτα ο Δημότης" στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με σπουδές σε Αγγλία και Ιταλία έχει δραστηριοιποιηθεί με επιτυχία στον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας. Ο Γιώργος Τοπουζίδης κατάγεται από οικογένεια προσφύγων που εγκαταστάθηκε στα μέρη μας το 1922. Έχοντας βαθύ αίσθημα της κληρονομιάς και της παράδοσης συμμετέχει ενεργά στο έργο του Συλλόγου Ποντίων Ωρωπού "Ο Εύξεινος Πόντος". Είναι, μάλιστα, ένας από εκείνους που συνέβαλαν ενεργά με τη μορφή δωρεάς  στην κατασκευή του παρεκκλησίου του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στην Πλατεία Ποντίων, στον Ωρωπό. 
Προηγούμενο
Επόμενο