14 Οκτωβρίου 2018

Έργα ύδρευσης που προκαλούν το κοινό αίσθημα στον Δήμο Ωρωπού



   Δύο έργα ύδρευσης έγιναν το επίκεντρο των συζητήσεων στο τέλος του καλοκαιριού, το τελευταίο της θητείας της  Δημοτικής Αρχής, προκαλώντας για μία ακόμη φορά, όχι μόνο τους πολίτες του Ωρωπού αλλά και τους υπευθύνους της Περιφέρειας Αττικής, με τις μοναδικές και πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις της κλειστής ομάδας διοίκησης του Δήμου μας.
   Το πρώτο έργο αφορά την «Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Ποσειδωνίας-Κυψέλης παραλιακής ζώνης Καλάμου στο Δήμο Ωρωπού»,         προϋπολογισμού 1.400.000 €, η μελέτη του οποίου συντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και     το δεύτερο έργο αφορά την «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Βαρυκό του Δήμου Ωρωπού»,  προϋπολογισμού 1.525.200 €, η μελέτη του οποίου συντάχθηκε τον «Νοέμβριο του 2011» (από αυτές που δεν τους αφήσαμε) !!!
    Και τα δύο έργα χρηματοδοτήθηκαν τον Μάιο του 2018 από την Περιφέρεια και υπογράφτηκαν οι απαιτούμενες Προγραμματικές Συμβάσεις με τον Δήμο για την υλοποίησή τους.
    Έργα 2.925.200 € που σχεδιάστηκαν και μελετήθηκαν, πριν εφτά και τρία χρόνια αντίστοιχα και λογικό ήταν να δημοπρατηθούν με «Δημόσιο Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό», κάτι που αναφερόταν και στις δύο Προγραμματικές Συμβάσεις της Περιφέρειας, (ΑΡΘΡΟ 4. Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεσθεί από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Ωρωπού) αλλά και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, (Παράρτημα ΙΙ της σύμβασης).

   Η Δημοτική  Αρχή του κ. Ρούσση όμως ανακάλυψε για ακόμη μία φορά τον τρόπο να αναθέσει και τα δύο έργα, με την «προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση», σχεδόν απευθείας ανάθεση δηλαδή και τα ανέθεσε σε εργολάβους με 12% έκπτωση, επικαλούμενη την απίστευτη δικαιολογία, της  «κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα, αυτά της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι στις 13 και 15 Αυγούστου του 2017» !!!  
   
  Η επίκληση αυτή της «κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε απρόβλεπτα γεγονότα» για να χαρίσεις σε εργολάβους, έργα 3.000.000 € με 12% έκπτωση, είναι προκλητικότατη και φωτογραφίζει τον τρόπο που θέλει ο κ. Ρούσσης, να διαχειρίζεται το Δημόσιο χρήμα !!!  Για να υπάρξει και μια τάξη μεγέθους, θα αναφέρω ενδεικτικά ότι σε ανοικτή δημοπρασία με μία έκπτωση 50%, που είναι και λογική για να εκτελεστεί σωστά ένα έργο, εξοικονομούνται περίπου 1.200.000 € και για τα δύο έργα (χωρίς την έκπτωση του 12%) από τα λεφτά της Περιφέρειας, δηλαδή από τα λεφτά των πολιτών. Οι φωτιές φαίνεται ότι κάνουν τα εκατομμύρια πιο φτηνά για την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωρωπού !!!
    Έργα υποδομής όπως οι αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, που έχουν σχεδιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν μπορούν να θεωρηθούν κατεπείγοντα και προέκυψαν από απρόβλεπτα γεγονότα, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα δίκτυα υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Η ολοκλήρωσή τους δε, θα πάρει 12 με 14 μήνες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από την Περιφέρεια, μετά  το καλοκαίρι δηλαδή του 2019. Η καθυστέρηση λοιπόν των τριών-τεσσάρων μηνών της «ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας», είναι μία φτηνή έως και γελοία δικαιολογία. Η επίκληση πάντως στη φωτιά του Καλάμου το 2017 για να αλλαχτεί το δίκτυο στο Βαρυκό, 25 χιλιόμετρα μακριά, πάνω στη θάλασσα και δίπλα στο Χαλκούτσι, είναι πανελλαδικά μοναδική και δείχνει πόσο εμπαίζει η Δημοτική Αρχή τους πολίτες, τους δημοτικούς συμβούλους ακόμα και την ίδια την Περιφέρεια που την χρηματοδοτεί.
   Το μεγάλο ερώτημα πάντως είναι το εξής:
   Αφού η Περιφέρεια ενέκρινε τις χρηματοδοτήσεις των έργων τον Μάιο του 2018 και ήταν σε ισχύ η κήρυξη των περιοχών Καλάμου-Καπανδριτίου σε έκτακτη ανάγκη, με το «5817/14-08-2017 έγγραφο της Δ/νσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Υπουργείου Εσωτερικών», γιατί δεν προέβλεψε και την  «προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση» για την ανάθεση και υλοποίησή τους;
    Δεν πιστεύω ότι η Περιφερειάρχης κ. Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης οικονομικών κ. Καραμάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Φιλίππου, δεν ενδιαφέρονται για  το 1.200.000 €  που θα πάει στις τσέπες των εργολάβων και θα πρέπει να επιληφθούν του θέματος!!!
   Τους πολίτες που παλεύουν για την επιβίωσή τους αυτά τα δύσκολα χρόνια, σίγουρα τους ενδιαφέρει.
   Ο εισαγγελέας πάντως νομίζω πως θα επιληφθεί.

                                                                                                 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΚΑΛ.  ΗΛΙΑΣΚΟΣ

                                   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ / ΥΠΟΨ.  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΔΗΜΟΥ  ΩΡΩΠΟΥ                                                   

Προηγούμενο
Επόμενο