21 Ιουνίου 2018

Ο Νεκτάριος Καλαντζής στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση



Σε εκδήλωση που διεξήχθη στο Βουλευτικό (στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων) στο Ναύπλιο, την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) Νεκτάριος Καλαντζής και αφορούσε την  Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς μπορεί να συμβάλει ως θεσμός στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
 Αποδεχόμενος την πρόσκληση από τα ατομικά μέλη του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Κόμματος για την Ελλάδα και με συνομιλητές στο πάνελ, τον πρ. Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και τον πρ. Δήμαρχο Μελισσίων Μανώλη Γραφάκο, παρέθεσε την δραστηριότητα της ΕΝΑ όλα αυτά τα χρόνια ανα την Ελλάδα, που επικεντρώνεται σε αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Νεκτάριος Καλαντζής αναφέρθηκε στη δύναμη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της καθεμιάς, να μπορούν κάποια στιγμή να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
Τη σημασία των θεματικών τοπικών οικονομιών με κυριάρχες σταθερές τον Τουρισμό (θεματικό κ στοχευμένο), τον Πρωτογενή Τομέα, τη Ναυτιλία, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά και την ενέργεια.
Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών (Ε.Ν.Α.) Ελλάδος, αποτελούμενη από νέους αιρετούς, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες, έπαρχους και αντιδημάρχους από όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, για τόνωση της τοπικής οικονομίας, με στρατηγική και όραμα.
Όπως τόνισε: «Επειδή παραδοσιακά δεν στεκόμαστε στα προβλήματα, αλλά επικεντρωνόμαστε σε προτάσεις, θα παραθέσω τρεις περιπτώσεις ανα την Ελλάδα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει ως θεσμός στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Στη Ρόδο αναφερθήκαμε στην ανάγκη δρομολόγησης λύσεων από την πολιτεία και τους φορείς και για τις «αλήθειες και ανακρίβειες για τον Ελληνικό Τουρισμό. Μιας κ ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό «εργοδότη», δεδομένου ότι το 9,6 % του ΑΕΠ παράγεται άμεσα από την τουριστική δραστηριότητα, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ οφείλεται συνολικά στον τουρισμό.
Από την άλλη στη Θράκη, μιλήσαμε για την ανάπτυξή της και πως μπορεί η Αυτοδιοίκηση να συμβάλει με ιδέες και προτάσεις ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στην περιοχή.
Οι προοπτικές και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Θράκη, καθώς και οι επιλογές που έχει μέσα σε ένα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι παρά τα όσα ανακοινώνονταν και παρά τις επιτροπές και προτάσεις που οργανώνονταν, δεν υπήρξε ποτέ ένα οργανωμένο σχέδιο μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένης στόχευσης ως προς τον χαρακτήρα της ανάπτυξης που θα έπρεπε να πάρει η Θράκη.
 Η Θράκη θα πρέπει να προετοιμαστεί  για ένα άλμα, σήμερα που αλλάζει ο κόσμος  και η Ευρώπη, με τις ευκαιρίες να έχουν μεγάλες απαιτήσεις και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Θράκη στο πλαίσιο του καλού συντονισμού και του καλού σχεδιασμού.
Αυτό όμως προϋποθέτει να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό περιβάλλον στη χώρα μας, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται, με κίνητρα και ευκαιρίες, το οποίο θα αξιοποιήσει η περιοχή.
Η άσχημη κατάσταση αποεπένδυσης, η οποία θα πρέπει να ανατραπεί με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένες κινήσεις αν και η Θράκη αντιμετωπίζει και το επιπλέον πρόβλημα ότι έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα.
Όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει στην Ελλάδα να ληφθούν αποφάσεις ανάπτυξης.
Τελος, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά είπαμε για το ζητούμενο ότι παραμένει η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
Να αναδειχθεί το brand του κρητικού αγροτικού προϊόντος και να δούμε μακροπρόθεσμα το καλό της Κρήτης, γιατί μπορεί να λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία όμως εάν επιτευχθεί αυτό θα δουλέψει πολύς κόσμος και στον πρωτογενή τομέα.
Η αυτοδιοίκηση να “ακούσει” τις ανάγκες και τα παράπονα των τουριστών για καθαριότητα, υποδομές και σήμανση.
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις εμπειρίες που αποκόμισα για την Τοπική Οικονομία και την ΤΑ» ανέφερε ο Νεκτάριος Καλαντζής έχοντας ως γνώμονα την ανάγκη η ΤΑ να ξεφύγει από το σημερινό μοντέλο και να περάσει σε ένα νέο αναπτυξιακού χαρακτήρα για την νέα Ελλάδα.

Προηγούμενο
Επόμενο