26 Μαΐου 2018

Δημοτικό Συμβούλιο για τους πλειστηριασμούς ζητά η "Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού"ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΔΗΜΟΤΩΝ
Αρ.Πρωτ: 11868/25-5-2018
Πρoς : Πρόεδρο Δ.Σ. Ωρωπού κο Γκικάκη Στέργιο
Κοιν/ση: Δήμαρχο Ωρωπού κο Ρούσση Θωμά, Δημοτικές Παρατάξεις Ωρωπού

Κύριοι,
Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, με τον χαρακτηρισμό του «αδικήματος» της παρακώλησης πλειστηριασμών ως ιδιώνυμο, κυβέρνηση – Τρόικα προχωρούν ακόμα περισσότερο με την απόφαση για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι μια απόφαση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, αφού οι κατασχέσεις σε Δημόσιο και Δήμους μπορούν να ξεκινήσουν για χρέη από 500 ευρώ. Σε μια περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ και το 80%, βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), είναι ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, είναι καθαρό ποιος έχει μπει στο στόχαστρο.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη διεύρυνση και στην είσπραξη αυτών των εσόδων για τους Δήμους, πρώτον γιατί το κράτος κρατάει και θα κρατήσει και για τη συνέχεια στα κατώτατα επίπεδα την χρηματοδότησή τους και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς της Τοπικής Διοίκησης στα ματωμένα πλεονάσματα με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Όλα αυτά τα φοροεισπρακτικά μέτρα, μαζί και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, επιβεβαιώνουν ότι και στη φάση της όποιας ανάπτυξης επιτευχθεί, ο λαός θα συνεχίσει να βιώνει το φοροκυνηγητό, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια (χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ).
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ζητάμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητήσει και να αποφασίσει το πλαίσιο προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και κατοικίας στην επικράτεια του δήμου μας, δεδομένου ότι μεγάλοι δήμοι – όπως ο δήμος Πάτρας – έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες αποφάσεις.
Συγκεκριμένα:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικροοφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση απαλλάσσοντας από οφειλές όλους όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 € και μία κατοικία καθώς και σε όσους είναι καταγεγραμμένοι από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και που προσφεύγουν στις δομές φτώχειας ως οικονομικά ανήμποροι.
3. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την πλήρη διαγραφή οφειλών σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 €, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
4. Για οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα από 12.000 € έως 25.000 € να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
5. Ο Δήμος  σταματάει κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής  ενημερότητας  λαϊκών  νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροοφειλές.   
6. Ο Δήμος θα διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης  οφειλών από  μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν.
7. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί η κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία, που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στα δίχτυα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.   

Ο δημοτικός σύμβουλος

Μιχάλης ΧασιώτηςΠροηγούμενο
Επόμενο