3 Νοεμβρίου 2017

Όχι στα σκουπίδια από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποχώρηση της Αντιπολίτευσης

3/11/2017
Μέσα σε 8 ημέρες απαίτησε προτάσεις η Περιφέρεια Αττικής πάνω στην μελέτη για την αξιοποίηση σειράς ανενεργών λατομείων με την δημιουργία χώρων ταφής και επεξεργασίας απορριμμάτων. Μέσα στα εν λόγω λατομεία βρίσκεται και το πρώην λατομείο Ντουμάνη στο Πολυδένδρι. Τα επιχειρήματα για το όχι του Δήμου Ωρωπού στα σχέδια της Περιφέρειας παρουσίασε ο δήμαρχος Ωρωπού Θ. Ρούσσης στην εισήγησή του στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Νοεμβρίου. Βασικά επιχειρήματα η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της Μαυροσουβάλας που αποτελεί σημαντικό απόθεμα καθαρού νερού για τη Αττική, και η προστασία του φυσικού κάλλους της περιοχής. Η Δημοτική Αρχή αρχίζει να συγκεντρώνει στοιχεία ως προς τα παραπάνω αλλά και ως προς  την εγγύτητα του λατομείου σε οικιστική περιοχή και κήρυξής της αναδασωτέας.
Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει και αποχώρησε καταγγέλοντας πως δεν δέχεται τελεσίγραφα. Προηγουμένως, όμως, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν για το θέμα.
Ο Γ. Οικονομάκος επεσήμανε τον κίνδυνο να μαζεύονται σκουπίδια από διάφορες περιοχές της Αττικής στον τόπο μας αν υλοποιηθεί το σχέδιο και πρότεινε να υπάρξει σύσταση επιτροπής που θα συναντηθεί με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου προκειμένου αυτή να ενημερωθεί πλήρως για το τι σχεδιάζει η Περιφέρεια για την περιοχή.
Ο Γ. Γιασημάκης μίλησε για συντονισμένη προσπάθεια αιφνιδιασμού από μεριάς Δήμου και Περιφέρειας. Καλούμαστε να αποφασίσουμε μέσα σε ένα 24ωρο, όπως είπε. Μίλησε επίσης για αδράνεια της Δημοτικής Αρχής από τον Μάρτιο του 2017 όταν πάρθηκε η απόφαση απόσυρσης του Τοπικού Σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, λέγοντας πως η παρούσα διοίκηση σύρεται πίσω από τις διαδικασίες. Ανέφερε για άλλη μια φορά πως το Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων κατατέθηκε εν κρυπτώ, χωρίς διαβούλευση και έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη προσφυγής της δημοτικής Αρχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έχει γίνει από άλλο Δήμο της Αττικής.   
Βάλατε γερές βάσεις για χωματερή στο Ντουμάνη είπε ο Ν. Δημητρίου. "Καταγγέλουμε τη στάση του Δημάρχου. Τα στοιχεία έπρεπε να είχαν συγκεντρωθεί από την αρχή και όχι κατόπιν εορτής. Η Περιφέρεια έψαχνε να βρει πρόθυμο δήμαρχο να εισηγηθεί να γίνει χωματερή, και τον βρήκανε", είπε χαρακτηριστικά.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Α. Γαζβινιάν μίλησε για παράβαση καθήκοντος, παράνομες μεθοδεύσεις και παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Δημοτική Αρχή.
Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος κατήγγειλε τον κ. Γιασημάκη πως είναι ψεύτης διότι ο δήμαρχος Κορωπίου δεν προσέφυγε μέχρι τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον κατηγόρησε πως ήρθε, είδε και απήλθε χωρίς να καταθέσει καμιά πρόταση. Για την στάση του κ. Γαζβινιάν ό Δήμαρχος επανέλαβε πως θυμήθηκε να κάνει τις καταγγελίες μετά από 2 χρόνια επειδή δεν ορίστηκε ξανά Αντιδήμαρχος ή πρόεδρος της ΚΕΔΩ.
Για ανύπαρκτη αντιπολίτευση που εφευρίσκει παραμύθια μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ΚΔέδες. Αντιπολίτευση που το βάζει στα πόδια  αντί να αναζητήσει κοινή γραμμή για το καλό του τόπου. Είπε επίσης ο κ. Δέδες πως σ' αυτόν τον τόπο δεν έχουμε μάθει να θυσιαζόμαστε αλλά μόνο να πετάμε "λάσπη" και αναρωτήθηκε αν είναι "χρυσή" η καρέκλα της εξουσίας που διεκδικεί η αντιπολίτευση.
Ένταση δημιουργήθηκε λίγο νωρίτερα όταν ο πρώην Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Οικονομάκου Χρήστος Τσεκρεζής δήλωσε πως είναι υπέρ της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων τοπικά μόνο για τις ανάγκες του Δήμου Ωρωπού. Ο Νώντας Δημητρίου "εξερράγη" και τον κατηγόρησε ως απαράδεκτο και συμπαραστάτη του Δημάρχου προκειμένου να γίνει χωματερή στον Ωρωπό.

*Σε επόμενο άρθρο θα καταθέσουμε τις απόψεις μας για το όλο θέμα όπως και για τις ευθύνες.
Προηγούμενο
Επόμενο