17 Σεπτεμβρίου 2017

Ανασυγκρότηση της Εθελοντικής Ομάδας (Αντιμετώπισης πυρκαγιών & φυσικών καταστροφών) ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ

14.09.2017

 Στο Δημοτικό Κατάστημα, της πρώην Κοινότητας Καπανδριτίου, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου,  συνάντηση με θέμα την ανασύσταση της Ομάδας Εθελοντών Καπανδριτίου.

Τη συγκέντρωση συγκάλεσαν οι σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Καπανδριτίου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το Δήμο Ωρωπού. 

Πρόκειται για μια ομάδα που είχε συσταθεί το 2008 και αποτελούνταν, τότε, από 50 άτομα,  με ενεργή συμμετοχή στην προστασία και στη φύλαξη του δασικού πλούτου της περιοχής μας αλλά και άλλων έκτακτων φυσικών καταστροφών.

Ενώ αρχικά η Ομάδα των Εθελοντών είχε ξεκινήσει δυναμικά, στην πορεία ατόνησε η όλη προσπάθεια της. Κι αυτό γιατί δεν κατόρθωσε να οργανωθεί σωστά, σύμφωνα με τους κανονισμούς που καθορίζουν οι νέοι νόμοι. Όπως, περί μητρώου εθελοντών, εκπαίδευσης των στελεχών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ενσωμάτωσής τους στο σύνολο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού.

Εν τούτοις, η Ομάδα Εθελοντών Καπανδριτίου συμμετείχε ενεργά στην κατάσβεση της τελευταίας πυρκαγιάς, προσφέροντας τα μέγιστα, πάντα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αναφερόμαστε σε μια ομάδα, περίπου,  40 ατόμων, ηλικίας έως 50 ετών, έτοιμα να ενταχθούν άμεσα στο δημοτικό μηχανισμό εθελοντών. Να σημειώσουμε ότι κάποιοι εξ αυτών διατέλεσαν δασοπυροσβέστες στη Δασική Υπηρεσία, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν η δασική υπηρεσία τελούσε καθήκοντα δασοπυρόσβεσης. Έτσι εκτός της θέλησης, υπάρχει και ανάλογη τεχνογνωσία για μερικούς από αυτούς.

Στη συνάντηση μετείχαν, περίπου, 45 άτομα, οι οποίοι δήλωσαν το  έντονο ενδιαφέρον τους, για την επανασύσταση της Ομάδας Εθελοντών, η οποία, αφού εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί κατάλληλα, θα μπορεί να επιτηρεί, να επεμβαίνει και να βοηθά σε όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπου του ζητηθεί.

Ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Δημήτρης Βελτανιώτης, παρουσία των  Τοπικών Συμβούλων ανέλυσε τους στόχους  της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι είναι να συσταθεί και να οργανωθεί εκ νέου η ομάδα, να εξασφαλίσει τα μέσα και τα  υλικά που απαιτούνται, να φροντίσει για την εκπαίδευση των εθελοντών, να δημιουργήσει επίσημο μητρώο εθελοντών, έτσι ώστε να καταστεί αποτελεσματική και ικανή να επιτελέσει άριστα το έργο της, όταν και όπου χρειαστεί, υπό τις οδηγίες του Ειδικού Συμβούλου του Δήμου μας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, κ. Αθανάσιου Λέκκα.

Ο Δήμος Ωρωπού καλωσορίζει αυτή την προσπάθεια και εύχεται να βρεθούν μιμητές και σε άλλες Δημοτικές Ενότητες, προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οργανωμένη ομάδα άμεσης πρόληψης, επέμβασης και καταστολής, καταστροφών επιζήμιων για τις υποδομές του Δήμου μας, αλλά και τις περιούσιες των συνδημοτών μας.

Από το Γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού



Προηγούμενο
Επόμενο