6 Αυγούστου 2017

Παλιές Φυλακές Ωρωπού: Όταν το Δημόσιο γυρίζει την πλάτη...

Σε καθόλου καλή κατάσταση δεν βρίσκονται οι Παλιές Φυλακές Ωρωπού από τότε που χαρακτηρίστηκαν Ιστορικός Τόπος, με την γραφειοκρατία να κυριαρχεί των αποφάσεων. Ο ιδιοκτήτης, το Ελληνικό Δημόσιο, είχε επαναπαυτεί εδώ και 20 χρόνια στη συντήρηση και την χρήση του χώρου που έκαναν οι εκάστοτε Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές. Σύμφωνα με το ΦΕΚ παραχώρησης στην Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού στις 31 Οκτωβρίου του 1998, πριν από ακριβώς 19 χρόνια, η έκταση παραχωρήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στις υποχρεώσεις της τότε Κοινότητας (η οποία αργότερα περιήλθε στο Δήμο Ωρωπίων και μετά τον Καλλικράτη στον Δήμο Ωρωπού) περιλαμβανόταν η διατήρηση του κτήματος σε άριστη κατάσταση. Μετά την απόφαση για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως Ιστορικού Τόπου και την επισημοποίησή του με ΦΕΚ στις 29 Ιανουαρίου του 2016 τα δεδομένα άλλαξαν.
Σύμφωνα με την Νομοθεσία που ισχύει σήμερα, τους Ιστορικούς Τόπους διέπει ειδικό καθεστώς όχι μόνο ως προς την ανακατασκευή, την ανάπλαση και τις επισκευές αλλά ακόμα και για την επαρκή συντήρηση των κτιρίων και του χώρου χρειάζεται άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι Παλιές Φυλακές και το κτήμα στο οποίο βρίσκονται, ανήκουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ αρμοδιότητες έχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δείξει  αδιαφορία για την συντήρηση του χώρου τα τελευταία 19 χρόνια παρά τους ιδιαίτερα αυστηρούς όρους παραχώρησης του ακινήτου στην τότε Κοινότητα. Από τις 12 Φεβρουαρίου 2016 και ύστερα, η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο μετά την κοινοποίηση εντολής -τόσο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και προς την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ωρωπού- η οποία αναφέρει ρητά πως απαγορεύονται οι επισκευές ακόμα και η απλή συντήρηση του χώρου χωρίς την άδεια της Υπηρεσίας Νεότερων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. (Δηλαδή, αν κάποιος θέλει να αντικαταστήσει ένα παράθυρο θα πρέπει να ζητήσει την άδεια του Υπουργείου;) Την Άνοιξη του 2016 ο Δήμος Ωρωπού είχε επικοινωνήσει με την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας προκειμένου να του παραχωρηθεί η χρήση του χώρου και μάλιστα, κατόπιν αιτήματος της Γ. Γ, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε και σχετική απόφαση. Για την ιστορία, η απόφαση για τον χαρακτηρισμό των Παλιών Φυλακών ως Ιστορικού Τόπου πάρθηκε το καλοκαίρι του 2015, η Υπουργική απόφαση βγήκε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου και το ΦΕΚ τον Γενάρη του 2016. Το ελληνικό Δημόσιο, η αδιαφορία και η γραφειοκρατία έχουν καθυστερήσει υπερβολικά την αξιοποίηση του χώρου. Για να υπάρξει ουσιαστική αξιοποίηση  θα πρέπει να προηγηθεί, τουλάχιστον, έκθεση επιτροπής μηχανικών για την στατικότητα των κτιρίων και έπειτα να γίνουν σημαντικές επισκευές σε εμφανή προβλήματα που υπάρχουν, για παράδειγμα στις στέγες.
Σε υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων το μέλλον των Παλιών Φυλακών Ωρωπού;
ύμφωνα με την απόφαση για την δημιουργία του Νέου Ταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε) που συστάθηκε τον Μάϊο του 2016,  υπεύθυνη πια για τα ακίνητα του Δημοσίου έχει γίνει η θυγατρική εταιρεία του ταμείου, η ΕΤΑΔ. Σκοπός της εταιρείας, στην οποία μπορεί η Ειδική Γραμματεία Δημόσιας περιουσίας να μεταβιβάζει δημόσια ακίνητα, είναι η εκμετάλλευση-αξιοποίηση των ακινήτων με αντίτιμο. Η ΕΤΑΔ  δεν παραχωρεί ακίνητα χωρίς αντάλλαγμα για το Δημόσιο Ταμείο. Ήδη σε άλλες περιοχές της Αττικής ξεκίνησαν τα προβλήματα με μέρος του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας να βρίσκεται στο ΕΤΑΔ και οι Αλυκές Αναβύσσου να νοικιάζονται με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Αρχαιολογικοί χώροι δεν προβλέπεται να παραχωρηθούν στο ΕΤΑΔ και κατ’ επέκταση στο υπερταμείο. Τα νεότερα μνημεία όμως; Ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσει το κράτος για τις Παλιές Φυλακές; Θα βρεθούν στα χέρια των πολιτών του Ωρωπού ή το υπερταμείο μας επιφυλάσσει εκπλήξεις; Ο Ιστορικός Τόπος των Φυλακών θα μπορούσε να γίνει σήμα κατατεθέν για τον Ωρωπό. Ένας τόπος ανάπτυξης Πολιτιστικού Τουρισμού. Και δεν αναφερόμαστε στους τακτικούς παραθεριστές που κάθε χρόνο έρχονται στην περιοχή και παρακολουθούν τις τοπικές Πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά στην προσέλκυση κόσμου απ’ όλη την  χώρα μέσα από την διοργάνωση κατάλληλων υπερτοπικών δράσεων και εκδηλώσεων.


Προηγούμενο
Επόμενο