7 Μαΐου 2025

"Μακριά από τις ανάγκες τα μέτρα κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για αντιπυρική προστασία"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Όπως είναι γνωστό από την 1η Μάη ξεκίνησε και η “αντιπυρική περίοδος”. Στα πλαίσια αυτά το κεντρικό κράτος , αλλά και η τοπική διοίκηση (Περιφέρεια, Δήμος),για ακόμη μια χρονιά αναλώθηκαν σε συσκέψεις και σε οδηγίες προς τους πολίτες.

Συσκέψεις και οδηγίες που δεν φτάνουν για να μας απαλλάξουν από τον εφιάλτη της καταστροφή των δασών μας από πυρκαγιές. Καταστροφή που ζούμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι - την τελευταία τριακονταετία τουλάχιστον – μαζί με τις συνακόλουθες πλημμύρες και καταστροφές των περιουσιών του λαού, όταν δεν έχουμε και ανθρώπινες απώλειες.

Ο λόγος είναι ότι εκτός από το γεγονός ότι ξεκίνησαν -και στην Αττική- οι φωτιές πριν από την έναρξη της αντιπυρική περιόδου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλά από τώρα για μια δύσκολη περίοδο, παραμένουν τεράστια τα κενά σε προσωπικό και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα ,τόσο στην πυροσβεστική , όσο και στην δασική υπηρεσία.

Αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόληψη, αν δούμε τα ελάχιστα κονδύλια που διατέθηκαν και φέτος και στην δασική υπηρεσία ,αλλά και στον δήμο, για σχετικά έργα.

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι καθαρισμοί και οι αντιπυρικές ζώνες επαρκούν; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου είναι επαρκώς στελεχωμένες; Ότι υπάρχει επαρκής φύλαξη των δασών μας;

Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι επαρκούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παρά τον ηρωϊσμό τους. Ουσιαστικά η τοπική διοίκηση στηρίζεται στον εθελοντισμό . Πού είναι σημαντικός και πολλές φορές ηρωικός-και στη περιοχή μας- αλλά που δεν μπορεί να καλύψει τα τεράστια κενά της αναγκαίας επαγγελματικής πρόληψης και αντιμετώπισης. Αλλά και στις εθελοντικές μας ομάδες δεν εξασφαλίζονται τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμός.

Από το περυσινό καλοκαίρι αντιμετωπίσαμε -εκτός από το γνωστό 112- πολυδάπανες μελέτες ανέφικτες (νέα μορφή μεταβίβασης της κρατικής ευθύνης στην ατομική), με τα γνωστά μέτρα για αντιπυρικές μελέτες και έργα …..ανά οικόπεδο- κτήμα, αντί για τον αναγκαίο- καθαρισμό όλων των οικοπέδων-κτημάτων .ενώ τα προϊόντα του καθαρισμού των οικοπέδων-κτημάτων σε μεγάλο βαθμό μένουν αμάζευτα και αποτελούν ευκαιρία για χαράτσωμα των δημοτών.

Είναι προφανές ότι οι συσκέψεις, οι οδηγίες και τα μέτρα της κυβέρνησης και της Τοπικής διοίκησης, (Περιφέρεια- Δήμος) είναι πολύ μακριά από του να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές και τις συνακόλουθες πλημμύρες. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Επιστημονικό σχεδιασμό σε επίπεδο δασικού οικοσυστήματος (Πάρνηθα, Πεντέλη κλπ) και λεκάνης απορροής των νερών της βροχής (Ασωπός ,παραπόταμοι, ρέματα)

-Ανθρώπους και μέσα- δηλαδή διάθεση κονδυλίων , σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο -Να πάψει ο διαχωρισμός της πρόληψης από την αντιμετώπιση- που ξεκίνησε το 1996 – και διατηρείται μέχρι σήμερα- με τον διαχωρισμό της δασοπυρόσβεσης από την δασική υπηρεσία .

Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία των δασών.


Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων και στην Ανατολική Αττική και στην Βόρεια Εύβοια μας έδειξε, ότι ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ, όταν «ξεσπάσει το κακό». Αλλά και πριν , με την δραστήρια και αγωνιστική παρέμβασή του για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην «ξεσπάσει

Πρόσφατο
Επόμενο