Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 6:00 μ.μ., ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ωρωπού διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων, στην οδό Μαρμαρά 33. Η εκδήλωση είχε ως κύριο θέμα τις περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζει ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός, λόγω της βιομηχανικής ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών και της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Ιωάννα Στεργίου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής δράσης για την προστασία του Ευβοϊκού κόλπου.
Στο πάνελ συμμετείχαν ομιλητές της Συντονιστικής Επιτροπής για την προστασία του Ευβοϊκού οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. Πρώτος το λόγο πήρε ο Ηλίας Καραμπάς, Πρόεδρος του Συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, ο οποίος ανέλυσε τις γενικότερες επιπτώσεις των προτεινόμενων έργων στη φυσική ισορροπία της περιοχής. Ο Αποστόλης Σέληνας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Ομάδας Συλλόγων-Φορέων για την Προστασία του Ευβοϊκού, εστίασε στις ειδικές περιβαλλοντικές απειλές που δημιουργούνται από τις εγκαταστάσεις αυτές.
Ανέφεραν πως η πρόταση για τη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας σε έκταση 22.000 θαλάσσιων στρεμμάτων αποτελεί σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα του Ευβοϊκού. Οι επιπτώσεις που θα προκλέσει είναι πολλαπλές και καταστροφικές: ρύπανση από περιττώματα ψαριών και χημικά, καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας, μείωση της βιοποικιλότητας και απώλεια της αλιευτικής δραστηριότητας.
Οι ομιλητές ανέλυσαν με επιστημονικά δεδομένα τους κινδύνους που διατρέχει ο Ευβοϊκός και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να αντιδράσουν.
Οι επιπτώσεις της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών:
- Ρύπανση: Τα απόβλητα των ιχθυοκαλλιεργειών θα επιβαρύνουν σημαντικά το θαλάσσιο περιβάλλον, προκαλώντας την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων.
- Καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας: Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, θα κατασταφούν ολοσχερώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα
- Μείωση της βιοποικιλότητας: Η παρουσία των ιχθυοκαλλιεργειών οδηγεί σε μείωση της βιοποικιλότητας και απειλεί την επιβίωση πολλών θαλάσσιων ειδών.
- Απώλεια της αλιευτικής δραστηριότητας: Η αλιευτική δραστηριότητα θα επηρεαστεί αρνητικά, καθώς οι ιχθυοκαλλιέργειες θα ανταγωνίζονταν τους αλιείς για τους ίδιους πόρους.
- Απώλεια του τουρισμού: Η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.
Η μάχη για την προστασία του Ευβοϊκού είναι μάχη για την προστασία ενός μοναδικού οικοσυστήματος. Οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να αγωνιστούν για το μέλλον του τόπου τους και να αφήσουν μια υγιή και βιώσιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Ακολούθως, ο Δημήτρης Κιούσης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ωρωπού, υποστήριξε σθεναρά την ανάγκη για μέτρα προστασίας, ενώ ο Γιώργος Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Επιπλέον, ο Σωτήρης Λαμπαδαρίδης, εκπρόσωπος των αλιέων, ανέδειξε τη σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει η αλιεία και η θαλάσσια βιοποικιλότητα από τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα και τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες. Το παρόν έδωσε και ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπίων Γιώργος Γαβριήλ.
Οι πολίτες που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στους ομιλητές, δημιουργώντας έναν ζωντανό διάλογο. Οι απαντήσεις κάλυψαν τόσο τις τεχνικές πτυχές των προτεινόμενων έργων, όσο και τις ευρύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Η εκδήλωση έκλεισε με το κάλεσμα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ωρωπού προς όλους τους πολίτες να στηρίξουν ενεργά τις επόμενες δράσεις τονίζοντας την ανάγκη για κοινή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθεί ο Ευβοϊκός κόλπος και η φυσική του κληρονομιά.