13 Ιουνίου 2024

Γιάννης Φαφούτης, κομμάτι από την Ιστορία της Σκάλας Ωρωπού


Μια ολόκληρη ζωή στην Σκάλα Ωρωπού

Ο Γιάννη Φαφούτης είναι από εκείνους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά γιατί έχουν μεράκι για τον τόπο που ζουν. Σε μια διαδρομή που δεν τελειώνει, για όσο διαρκεί η ζωή. Κανείς δεν είναι τέλειος, όμως ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού έπραξε για την Σκάλα Ωρωπού τα μέγιστα που επέτρεπαν οι δυνατότητές του, οι σκέψεις  οι ιδέες του και οι σωματικές του αντοχές..  
Ο κ. Φαφούτης υπήρξε για πολλά χρόνια Κοινοτικός Σύμβουλος στην Κοινότητα της Σκάλας Ωρωπού, δύο φορές Αντιπρόεδρος (επί προεδρείας Στέφανου Δάβρη και Παναγιώτη Χονδρού), σύμβουλος ήταν με Πρόεδρο τον Γεώργιο Κατράκο, ενώ διετέλεσε υπεύθυνος για τα σχολεία της τότε Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού. Όπως μας είπε σε κουβέντα μας για την αγαπημένη του Κοινότητα, ο τέως Πρόεδρος συνέβαλε καθοριστικά από τις διάφορες θέσεις ευθύνης που είχε στα κοινά κατά την διάρκεια της ζωής του μέχρι τώρα, ώστε:
 Οι Παλιές Φυλακές να γίνουν σχολεία, να παραχωρηθεί μέρος από την έκταση του Δημοτικού σχολείου ώστε να γίνουν  Γυμνάσιο, Γενικό και Τεχνικό Λύκειο, ενώ με την συμβολή του αείμνηστου βουλευτή Μιχάλη Παπαγιάννη, ο πρώην Πρόεδρος συνέβαλε στη δημιουργία Δημοτικών σχολείων τόσο στη Σκάλα, όσο και στα Νέα Παλάτια, στο Χαλκούτσι και στον Άνω Ωρωπό. Με την συμβολή του παραχωρήθηκε έκταση και έγινε το σημερινό Στάδιο Σκάλας Ωρωπού, ενώ με εισήγησή του μεταφέρθηκε το παζάρι από το κέντρο του λιμανιού στη θέση "Μουριές".  Συνέβαλε δε στο να φτιαχτεί ο δρόμος που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία. Κατά τη θητεία του, ως Αντιπρόεδρος, πρότεινε και έγιναν δεκτά η ονομασία της Πλατείας στα λεωφορεία ως "Πλατεία Αγίου Ανδρέα", η  "Πλατεία Μητέρας" όπου και τοποθετήθηκε προτομή του ήρωα αεροπόρου. Κεντρικός δρόμος μετονομάστηκε, επίσης, από "Λεωφόρος Ωρωπού" σε "Λεωφόρος Νικολάου Παρούση". Στα παραπάνω βοήθησε και ο τότε γραμματέας της κοινότητας Σωτήρης Μητράκης. 
Δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά την θητεία του ως Πρόεδρος της Κοινότητας, την πενταετία 2014-1019, που οι πολίτες τον έβλεπαν να προσφέρει οικειοθελώς προσωπική εργάσία καλωπίζοντας και συντηρώντας την πόλη. 
Οι ιστορίες που έχει να διηγηθεί για τον τόπο αμέτρητες και τις αφηγείται με πάθος σαν να τις ζει την ίδια στιγμή. 
Ο πρώην σύμβουλος, αντιπρόεδρος και Πρόεδρος, Ιωάννης Φαφούτης του Γεωργίου, αποτελεί μια προσωπικότητα, κομμάτι της σύγχρονης τοπικής Ιστορίας της Σκάλας Ωρωπού.    



Προηγούμενο
Επόμενο