12 Ιουνίου 2024

Η φωτιά στο Κρυονέρι και οι ενέργειες του Δήμου Διονύσου

 


Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στα όρια του Κρυονερίου, στην περιοχή της Δροσοπηγής.

Τάχιστα βρέθηκαν στο σημείο οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, 65 πυροσβέστες με 16 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. Στην κατάσβεση, να σημειώσουμε, συμμετείχαν από αέρος και δύο αεροσκάφη με τρία ελικόπτερα. Σημαντική βοήθεια, ωστόσο, πρόσφεραν οι Δήμοι Κηφισιάς, Ωρωπού και Αχαρνών

 

Παράλληλα, το «παρών» έδωσαν από την πρώτη στιγμή τόσο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας, όσο η Δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου και οι Αντιδήμαρχοι, Ι. Τραϊφόρος, Γρ. Ίσσαρης, Λ. Νούση, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου  Μ. Ανδριανοπούλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝΠΑ, Β. Λαζάρου και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Στ. Πέτσας. 

«Η κινητοποίηση ήταν άμεση και όλες οι δυνάμεις παρενέβησαν γρήγορα και καθοριστικά», ανέφερε η Δήμαρχος Διονύσου και εξήγησε: «Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, οι εθελοντικές μας ομάδες, αλλά και εναέρια μέσα βρέθηκαν επιτόπου, με αποτέλεσμα να  θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο την πυρκαγιά».

Ο Δήμος Διονύσου θέλει να ευχαριστήσει δημόσια τους εθελοντές αλλά και το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, οι οποίοι πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως βέβαια και όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Να σημειώσουμε ότι αποχώρησαν νωρίτερα οι μαθητές των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Κρυονέρι  λόγω , κυρίως, της έκθεσής τους στον καπνό.

 

Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Με αφορμή το σημερινό γεγονός και την ετοιμότητα που επέδειξαν όλοι – ανεξαιρέτως - οι φορείς, η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους πολίτες ότι έχει, ήδη, προβεί σε μια σειρά ενεργειών, με στόχο την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους καθώς και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Διονύσου, παρά το υποστελεχωμένο τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, καταβάλλει το τελευταίο χρονικό διάστημα υπεράνθρωπες προσπάθειες να εντοπίσει, με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, τόσο ακαθάριστα οικόπεδα με σκουπίδια, ξερά χόρτα, πεσμένα κλαδιά όσο και «χωματερές», που δύναται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι οι καθαρισμοί (αφαίρεση ξερών χόρτων, κλαδιών και φύλλων από οικόπεδα, κήπους και δημόσιους χώρους), η διάνοιξη  αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση του εξοπλισμού, η αδιάλειπτη ενημέρωση των πολιτών καθώς και οι προληπτικοί έλεγχοι αλλά και η ενίσχυση των υποδομών. 

Για την αποτελεσματική επικοινωνία ο Δημότης μπορεί να αποστέλλει αίτημα που σχετίζεται με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας στην πλατφόρμα Viber (6930.071721) αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista@dionysos.gr.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος πραγματοποιεί τακτικές επιθεωρήσεις για τον εντοπισμό οικοπέδων και επικίνδυνων σημείων και θα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για τις υποχρεώσεις τους. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα προχωρεί στον καθαρισμό των οικοπέδων και θα επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών.

Επιπλέον ύστερα από συνεχείς συσκέψεις με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε να κηρυχθεί ο Δήμος Διονύσου σε «κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας», ώστε να προχωρήσουμε άμεσα  στη διενέργεια έργων καθαρισμού ενώ σε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής δρομολογούμε τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Ο Δήμος συνεργάζεται, επίσης, στενά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία καθώς και με τους υπόλοιπους φορείς για το συντονισμό των δράσεων σε περίπτωση ανάγκης κατάσβεσης. Οι κοινές ασκήσεις ετοιμότητας (εθελοντικά κλιμάκια) και η ανταλλαγή πληροφοριών συμβάλλουν στη βελτίωση της αντίδρασης σε έκτακτες καταστάσεις.

 

Τέλος, έχουμε ενισχύσει τα μέσα και τις υποδομές πυροπροστασίας με την προμήθεια νέου εξοπλισμού. Επήλθε, ήδη, η συμφωνία για χρήση drones για την παρακολούθηση των δασικών περιοχών και όχι μόνο, του Δήμου μας. Το πρώτο, μάλιστα, ξεκίνησε να λειτουργεί. Η χρήση τεχνολογίας και καινοτόμων λύσεων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της αντιπυρικής πολιτικής του Δήμου. Ενεργοποιήθηκε, επιπροσθέτως, το φορητό μπαλόνι ηλίου (Zeppelin) το οποίο παρέμενε χωρίς άδεια και αναξιοποίητο.

Μέσα από συντονισμένες δράσεις πρόληψης, συνεχούς εκπαίδευσης και άμεσης αντίδρασης, ο Δήμος μας στοχεύει  στην καλύτερη αντιμετώπιση της δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου και τυχόν εκτάκτων συμβάντων.

Εκ του Τμήματος Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Εξωστρέφειας

Προηγούμενο
Επόμενο