10 Μαΐου 2024

Στην μνήμη...


 

Ο βιβλιοθηκονόμος γράφει...

Στην μνήμη των φονευθέντων στο δυστύχημα με τα τρένα θα ήθελα να πω δύο λόγια. Στην Ελλάδα, όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, όλοι είμαστε μάγκες, όλοι έχουμε μέσο, και όλοι καγχάζουμε πόσο καλά την βολεύουμε και τα τρώμε για να περνάμε καλά. Και έτσι είναι ακριβώς. Μόνο που, σε μια τέτοια μπανανία, όλοι θα πληρώσουμε κάποια στιγμή τον λογαριασμό. Και αν όχι εμείς προσωπικά, τότε ο γείτονάς μας, ο συγγενής μας, η οικογένειά μας. 

Η χυδαία νοοτροπία του «άρπαξε να φάς και κλέψε να έχεις», που οδηγείται από την φιλοσοφική προσέγγιση φάγωμεν καὶ πίωμεν, αὔριον γὰρ ἀποθνήσκομεν έγινε εθνικό μας σύνθημα αντικαθιστώντας το Ελευθερία ή Θάνατος ως εξαιρετικά απηρχαιωμένο και συντηρητικό. Αλλάζοντας λίγο την λέξη της γνωστής ταινίας με τον Κωσταντάρα «Φάγαμε, φάγαμε φάγαμε», αριστεροί, δεξιοί, πάνω κάτω διαγώνιοι, εντός εκτός και επί τα αυτά, και ζήσαν όλοι αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

 Η μήπως όχι; Θυμόμαστε ότι η χώρα μας είναι ένα κωλοχανείο οργανωμένης διαφθοράς και διάλυσης («μόνο κατόπιν οργανωμένου σχεδίου μπορεί να καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό μια ολόκληρη χώρα» Σωτ.Αρ.Σοφιανόπουλος Αθήνα, 1938-2020 )μόνο όταν έχουμε δυστυχήματα και κάποια εθνική τραγωδία. Αυτό αποδεικνύει ότι η ευχή και η κατάρα της ιστορίας είναι ότι, όποιος δεν διδάσκεται από αυτήν, είναι μοιραίο να πέσει θύμα του κακού εαυτού του ξανά και ξανά. 

Σύμφωνα με την έρευνα των γονέων των θυμάτων του δυστυχήματος στο τρένο, η εμπορική αμαξοστοιχία είναι εξαιρετικά πιθανό να κουβαλούσε επικίνδυνες ύλες που δεν είχαν δηλωθεί. Αναφέρθηκε, ως παράδειγμα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ευρέθησαν ίχνη από ξυλόλιο που χρησιμοποιείται για να νοθεύονται τα καύσιμα το οποίο είναι τρομερά εύφλεκτο. 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο των συγγενών των θυμάτων, ο χώρος αμέσως μετά το δυστύχημα αλλοιώθηκε εμφανώς, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα ενδελεχούς έρευνας. Η δε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που όρισε το κράτος δεν επισκέφθηκε καν το μέρος της τραγωδίας! Τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας εξαφανίσθησαν, ενώ το ίδιο το μέρος μπαζώθηκε! και τσιμεντώθηκε! σχεδόν αμέσως μετά το γεγονός! Ούτε στις τεταρτοκοσμικές χώρες αυτού του πλανήτη δεν αναλαμβάνουν τον ρόλο του εξεταστή και του ελεγκτή οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι! 

Στην Ελλάδα, οι βουλευτές αποφασίζουν για τον εαυτό τους πόσο θα πληρώνονται -αν είναι δυνατόν-, πόσους φόρους και πόση σύνταξη θα παίρνουν, αν θα διώκονται οι ίδιοι, οι υπουργοί, ή οι συνάδελφοί τους, ή αν θα έχουν δικαστική ασυλία οι τραπεζικοί κολλητοί τους για τα εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα που πήραν τα κόμματα με εγγύηση αέρα κοπανιστό! Γυρίζουμε πίσω στα προηγούμενα κείμενά μου περί δημοκρατίας, αν έχει την καλοσύνη να τα θυμάται κανείς. Το πολίτευμα αυτό δεν λειτουργεί αν επαναλαμβάνουμε την λέξη «δημοκρατία» πενήντα φορές την ημέρα. Πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί, πρέπει οι κυβερνήτες να φιλοσοφούν, ο λαός να έχει αλληλοσεβασμό και να κάνει πνευματικό αγώνα, να έχουμε ομόνοια, να διδασκόμεθα από την ιστορία, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την σαβούρα από το χρυσάφι και τα σκουπίδια από τα διαμάντια, και να υπάρχουν Δάσκαλοι, με Δ κεφαλαίο να διδάξουν στις νέες γενεές όχι το «ζήν», αλλά το «ευ ζήν». 

Χριστός Ανέστη από καρδιάς με υγεία και ειρήνη στον κόσμο, στην πατρίδα μας και στις καρδιές μας!

Από την έντυπη έκδοση του "Φάρου"
Προηγούμενο
Επόμενο