28 Φεβρουαρίου 2024

Επεισοδιακό το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο "λογοδοσίας" στον Δήμο Ωρωπού


Σχεδόν στον αέρα τινάχτηκε το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής με τον κ. Γκοτζιά να θέτει το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης. Η Ειδική αυτή συνεδρίαση θεσμοθετήθηκε το 2023 με συγκεκριμένο νόμο (και σχετική εγκύκλιο) της Κυβέρνησης ο οποίος ορίζει πως κάθε Δημοτικός συμβουλος έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει ένα θέμα από τα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής, να κάνει κριτική, να ζητήσει εξηγήσεις ή ακόμα και να κάνει προτάσεις. Τα θέματα που μπορούν να έρθουν στα Δημοτικό Συμβούλιο είναι μέχρι 10 (10 σύμβουλοι με ένα θέμα ο κάθε ένας). 

Ο επικεφαλής της παράταξης της Αντιπολίτευσης "Προοπτική για τον Ωρωπό", κ. Κιούσης,  δεν είχε κατανοήσει τους όρους διεξαγωγής του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Αρμυριώτη.  

 Ο Πρόεδρος επεσήμανε εξ αρχής τα εξής περίεργα : Tο e-mail με τα θέματα που εστάλη στην Γραμματεία του Συμβουλίου δεν προερχόταν από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Κιούση, αλλά από e-mail της Eπιχείρησής του με άλλο όνομα. Επίσης, αντί να αναγράφεται ένα μόνο θέμα, όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο, ο κ. Κιούσης έφερε 8 με 10 διαφορετικά θέματα, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τη διαδικασία και δεν είναι σύννομο. Τα παραπάνω ισχύουν, σύμφωνα πάντα με όσα είπαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, αλλά και ο Αντιδήμαρχος και πρώην Δημοτικός υπάλληλος Ιωάννης Κανελλόπουλος. Αποτέλεσμα ήταν να μην τεθούν προς συζήτηση τα θέματα που επιχείρησε να φέρει ο κ. Κιούσης και να δημιουργηθεί ένταση. 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έμεινε σταθερός στην θέση του για την τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών. Ο κ. Κιούσης προσπάθησε να δώσει διάφορες ερμηνείες στην εγκύκλιο προκειμένου να πείσει το Προεδρείο να συζητηθούν τα θέματα. Είναι, όμως, γεγονός ότι πουθενά στη σχετική εκύκλιο δεν αναφέρεται η κατάθεση προτάσεων από παρατάξεις (αυτό που έπραξε δηλαδή ο κ. Κιούσης) όπως επίσης πουθενά δεν υπάρχει όρος ότι τα θέματα που θα τεθούν από τους Δημοτικούς Συμβούλους προς τη Δημοτική Αρχή πρέπει να κοινοποιηθούν "ως εισήγηση" σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. (κάτι στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης). Σημειώνουμε πως ο κ. Αρμυριώτης, ο Δήμαρχος, ο κ. Κανελλόπουλος αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γκοτζιάς είχαν την ίδια άποψη για την εφαρμογή του νόμου και για τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει. 

Το τελευταίο, δημιουργεί απορίες για το πώς δεν αντελήφθη τους όρους διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου η "Προοπτική" και η ηγεσία της. Γεννά, επίσης, και προβληματισμούς ως προς την επάρκεια της παράταξης της αντιπολίτευσης.

 Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κατά τα άλλα, τήρησε ήπια στάση αναφέροντας πως η "λογοδοσία" είναι ένας καινούργιος θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου, πώς μπορεί να υπάρχουν απορίες και να γίνουν λάθη και πως θα υπάρξουν πάρα πολλές φορές οι ευκαιρίες να συζητηθούν τα θέματα σε μελλοντικά Συμβούλια λογοδοσίας, αφού κάθε 2 μήνες η Ειδική αυτή συνεδρίαση θα διεξάγεται υποχρεωτικά και η δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν χρόνο να θέτουν τα ερωτήματα αλλά και τις προτάσεις τους. 

Το μόνο θέμα που συζητήθηκε -αφού κατατέθηκε σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες- ήταν αυτό του Νίκου Γκοτζιά από την "Λαϊκή Συσπείρωση". 


Ν. Γκοτζιάς: "Το ρέμα 'Ούριζα' είναι πνεύμονας πρασίνου που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να γίνει κέντρο αναψυχής". 
Το θέμα που έφερε ο κ. Γκοτζιάς ήταν το ρέμα "Ούριζα" στο Καπανδρίτι. Σε αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει η "Λαϊκή Συσπείρωση" το 2021 είχε διαπιστωθεί μία τραγική κατάσταση συμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης. Η εικόνα του ρέματος ήταν άκρως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων, υπήρχε πυκνή βλάστηση και καλαμιές που είχαν καταλάβει το τμήμα του οδοστρώματος. Στα λιμνάζονται νερά είχαν βρει καταφύγιο φίδια και ποντίκια. Τότε, η "Λαϊκή Συσπείρωση" είχε πραγματοποίήσει παρέμβαση και είχε καταθέσει αίτημα στην Δημοτική Αρχή για την αποκατάσταση του ρέματος και την αξιοποίησή του. Σε προεκλογική επίσκεψη της παράταξης το 2023 διαπιστώθηκε πως το ρέμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κακή κατάσταση με τα μολυσμένα ύδατα να κινούνται προς τη λίμνη του Μαραθώνα. '"Η 'Λαϊκή Συσπείρωση' επανέρχεται στο θέμα αυτό γιατί το θεωρεί εστία μόλύνσης, επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων στο Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκοτζιάς. "Το ρέμα είναι πνεύμονας πρασίνου που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να γίνει κέντρο αναψυχής". 
Στην συνέχεια, προχώρησε σε προτάσεις για τον καθαρισμό, την εξυγίανση αλλά και την αξιοποίηση του ρέματος. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δέδες απάντησε πως έχει υπάρξει ενημέρωση στην Περιφέρεια Αττικής για όλα αυτά τα θέματα από τη μεριά του Δήμου, αφού η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής είναι αρμόδια για όλα τα ρέματα. "Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και αν θυμάμαι καλά έχει γίνει και καθαρισμός του ρέματος από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας" ανέφερε ο κ. Δέδες. Ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε όσα είπε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε πως έχει γίνει και αίτημα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" για να γίνει μελέτη αξιοποίησης του ρέματος.
Προηγούμενο
Επόμενο