18 Μαΐου 2023

Κριτική σκέψη, αμφισβήτηση, ελεύθερο πνεύμα...

Oleh Smal


Ο Βιβλιοθηκονόμος γράφει...

Καθώς είμαστε μια ανάσα από την εκλογική αναμέτρηση, πραγματικά δεν μου έρχεται να μιλήσω για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την Δημοκρατία. Βεβαίως και στο προηγούμενο φύλλο έκανα μια προσέγγιση, αλλά, καθότι δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα, ούτε με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα πως παρουσιάζονται, τι λένε και πως τοποθετούνται αλλά αποκλειστικά και μόνο τι πράττουν, το μόνο που μπορώ να αναφέρω εδώ, από την φιλόξενη σελίδα του Φάρου, είναι και πάλι το πολίτευμά μας.

Σε μια συζήτηση στην τηλεόραση, κάποιος είπε σε κάποιον πολιτικό και νυν Υπουργό ότι αυτό που ζούμε δεν είναι Δημοκρατία, και εκείνος απάντησε “να την καταργήσουμε τότε εφόσον δεν σας αρέσει”. Ίσως καταλαβαίνετε σε ποιόν αναφέρομαι από το ύφος της απάντησης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Αυτό που με καίει και με τσουρουφλάει γράφοντας αυτές τις γραμμές δεν είναι αν έχουμε Δημοκρατία και εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά η ποιότητα της Δημοκρατίας που απολαμβάνουμε.

Δηλαδή για να κατανοήσουμε πιο παραστατικά, μπορεί να αγοράσουμε κρέας για το σπίτι. Δεν είναι όμως όλα τα κρέατα ίδια. Υπάρχουν πιο ακριβά, πιο φτηνά, κατεψυγμένα, φρέσκα, Ελληνικά, εισαγωγής, ελευθέρας βοσκής, κ.ο.κ. Μια φορά, μάλιστα, πήρα κιμά φρέσκο που βρώμαγε και τον πέταξα όπως ήταν. Κρέας ήταν και αυτό. Δεν ήτανε πασατέμπος, ούτε λιναρόσπορος. Και εδώ ακριβώς πιστεύω πως είναι το μεγάλο θέμα.

Επομένως, δεν αρκεί το να επαναλαμβάνει κανείς ότι έχουμε Δημοκρατία, να το ξαναπώ όπως το έθεσα και στο προηγούμενο φύλο. Αλλά τι ποιότητα Δημοκρατίας απολαμβάνουμε. Το ένα δεν συνεπάγεται ακριβώς το άλλο. Μπορεί το πολίτευμά μας να είναι ονομαστικά δημοκρατικό, αλλά αυτοί που βρίσκονται στην διοίκηση του τόπου έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν μόνο για την πάρτη τους και να γράφουν τον λαό στα παλιά τους τα παπούτσια κάνοντας κάτω από το τραπέζι συμφωνίες μεταξύ τους ώστε να κυβερνάνε στον αιώνα τον άπαντα. Και αν τυχόν και κάτι πάει στραβά, τότε πετάμε ένα «ο λαός αποφασίζει» και καθαρίσαμε. Δηλαδή βγάζουμε τον λαό ολόκληρο ηλίθιο, εμμέσως πλην σαφώς, ώστε να δικαιολογήσουμε τα χάλια μας όχι την παραμονή και ανήμερα των εκλογών. Τότε ο περήφανος δημοκρατικός και κυρίαρχος λαός επιδεικνύει την σοφία του. Το «ας μην τους ψηφίζατε» που κραυγάζουν πολλοί δημοσιογράφοι κατ’ επανάληψιν στα κανάλια απευθυνόμενοι σε τηλεθεατές που διαμαρτύρονται έρχεται παραδοσιακά μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Σε πιο προσωπικό τόνο, θα ήθελα να σημειώσω πως και φυσικά δεν είμαι φωστήρας, ούτε και ο Πάπας να έχω το αλάθητο. Γράφω ιδέες, γνώμες ,σκέψεις, και ακόμα και αν διαφωνείτε με τα παραπάνω, δεν πειράζει, ευκαιρία να φρεσκάρετε τις δικές σας προσεγγίσεις καθώς με διαβάζετε. Ο,τιδήποτε αποτελεί αφορμή για σκέψη και προβληματισμό μας κάνει να σκεφτόμαστε, και αυτό καταρχήν είναι η απόλυτη βάση μιας υψηλής ποιότητος δημοκρατίας. Κριτική σκέψη, αμφισβήτηση, ελεύθερο πνεύμα, δίψα για μάθηση και φυσικά αυτοκριτική.

Εύχομαι καλή ψήφο σε όλους, και καλό καλοκαίρι με υγεία.
Προηγούμενο
Επόμενο