13 Απριλίου 2023

Ο σεβασμός στην Τρίτη ηλικία

 


Τα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία έχουν βιώσει και βιώνουν ένα σύνολο από απώλειες στη ζωή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα της μοναξιάς και της απομόνωσης .

 Η απουσία φίλων και γνωστών, ο θάνατος του/ της συζύγου, καθώς και η μείωση της κινητικότητας, με συνέπεια τον περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών οδηγούν σε αύξηση της μοναξιάς.

Είναι σημαντικό να μπαίνουμε στη θέση αυτών των ανθρώπων και να προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους με πραγματική έγνοια φροντίδα και αγάπη.  Πώς θα νιώθαμε αν βιώναμε τη δική τους κατάσταση και τι θα θέλαμε εμείς από τους άλλους ;

Ας μην ξεχνάμε ότι είναι οι ηλικιωμένοι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας , η οικογένειά μας και οι ρίζες μας.

Εμβαθύνοντας με υπομονή κι αγάπη στους χαρακτήρες αυτών  των ανθρώπων , μιας άλλης εποχής, μαθαίνουμε  πολλά !

Ζωντανές ιστορίες-εμπειρίες, μιας άλλης ζωής πολύ πιο δύσκολης από τη σημερινή. Που όμως την περπάτησαν, στωικά με αξιοπρέπεια , με ηθικές αρχές, με αυταπάρνηση για την οικογένεια τους και σεβασμό!
Με αυτές τις αρχές και μας μεγάλωσαν1
Τώρα πλέον ίσως  οι περισσότεροι, είναι ανήμποροι κι ανυπεράσπιστοι σε μια καθημερινότητα, με μεγάλη κρίση αξιών που τρέχει με ατελείωτους ρυθμούς, καταλαμβάνοντας μεγάλο ποσοστό χώρου και χρόνου από την προσωπική ζωή του καθενός από εμάς.  Κάποιοι  ηλικιωμένοι, απολαμβάνουν τους κόπους τους με την αγάπη και τη φροντίδα των παιδιών τους κι κάποιοι άλλοι πάλι όχι...

Διηγούνται ιστορίες όπου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, η σύνοψη της νεώτερης  ιστορίας της Ελλάδας.

Τα διδάγματα είναι πολλά.

Έχουμε το χρόνο  και την διάθεση όμως να τα ακούσουμε όσο ακόμα τους έχουμε κοντά μας;

Θα έπρεπε ναι!

Αξίζουν όλο το σεβασμό μας, αξίζουν το χρόνο μας, την υπομονή μας στο αργό από τα χρόνια βάδισμά τους…  καθώς και τη χαρά των γιορτών μαζί μας!

Καλή Ανάσταση για όλους μας, με το πασχαλινό τραπέζι να αποτελείται από όλες  τις γενιές της  οικογένειας.  

Αθηνά Γρέκα
Ειδικός Παθολόγος

Μaster Διατροφολογίας

Εξειδίκευση στην Γεροντολογία

Ιατρείο : Πλατεία Ηρώων 1 Ωρωπός  

τηλ. 2295035117

www.pathologosgreka.gr

www.facebook.com/OroposDoctor/

 

 

 


Προηγούμενο
Επόμενο