7 Μαρτίου 2023

Παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών για την Διασφάλιση της Φυσιογνωμίας των Φυλακών Ωρωπού

 


ΚΑΙ ΣΥ ΛΑΕ  ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΕ ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ  ΤΟΝ  ….ΩΡΩΠΟ!!!


Μετά από χρόνια το αίτημα του λαού της περιοχής μας, για την ανάπλαση και την αξιοποίηση των κτιρίων Παλαιών φυλακών Ωρωπού και την μετατροπή τους σε χώρο δημοκρατίας και μνήμης αρχίζει να υλοποιείται.
Ο χώρος  μετά την μεταπολίτευση έγινε  σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και του αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία και  ηχούν ακόμη  οι φωνές των πολιτικών κρατουμένων και  τα επικά αντιστασιακά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που γράφτηκαν μέσα σ΄αυτόν.
Αυτόν τον χώρο των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού έχουμε χρέος και υποχρέωση σαν τοπική  κοινωνία να τον αναδείξουμε τοσο σαν νεοκλασικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα αλλά κυρίως με τη χρήση του να γίνει ακριβώς αυτό που πρέπει να είναι, τοπόσημο δημοκρατίας, νεώτερης ιστορίας και πολιτισμού.
Και  γι αυτό δεν παραχωρούμε σε καμία Δημοτική Αρχή και κυρίως σε κανένα εργολάβο αυθαίρετα και χωρίς τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας αλλά και του ΣΦΕΑ (Συνδεσμος  φυλακισθέντων& εξορισθέντων αντιστασιακων) που μαρτύρησαν μεσα σ΄αυτές τις φυλακές, να κάνει οτιδήποτε σ΄αυτόν τον χώρο … ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!!! χωρίς διαβούλευση χωρίς προτάσεις …με μονο το συμφέρον ΕΝΟΣ εργολάβου και το πολιτικό  όφελος  αυτών που προσπαθούν να επωφεληθούν από το έργο αυτό….με  αντάλλαγμα το κτήμα-φιλέτο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που  δεν έχουν κρύψει τον σκοπό και την επιθυμία τους να βάλουν χέρι.
Με την χρηματοδότηση που πηρε ο Δήμος των 6.700.000  ευρω προχώρησε στη διενέργεια ενος διαγωνισμού τον Αυγουστο του 2022 ,ενός διαγωνισμου που έγινε μεσα στο καλοκαίρι ,περιοδο  διακοπων και την δημοσίευση της προκήρυξης σε 2 περιφερειακες εφημερίδες ( για να την δουν πολύ λιγοι)με τη μεθοδο της μελέτης – κατασκευής (και να ενδιαφερθούν ακόμη λιγοτεροι) και εμφανιστηκε  ενας εργολαβος που πήρε τελικά το έργο με 0,3% έκπτωση, ήτοι  περίπου 15.000 ευρώ  και με συνοπτικές διαδικασίες του κατακυρώθηκε.
Δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το τι θα γίνει στο χώρο αυτό και πως θα αξιοποιηθεί. Τι χρήσεις θα περιλαμβάνει και τι επεμβάσεις θα γίνουν και αν αυτές οι επεμβάσεις είναι συμβατές με την ιστορικότητα του χώρου και τον συμβολισμό που θέλουμε να έχει. «Αναψυκτήρια» και γραφεία Δημάρχου δεν έχουν θέση στον χώρο των παλιών φυλακών Ωρωπού !!
Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της, να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να κάνει διαβούλευση για τα έργα και την αξιοποίηση που θα γίνει, κάτι που θα έπρεπε να γίνει πριν ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού.

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ ΩΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ  ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ
Προηγούμενο
Επόμενο