2 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Πλήθος πιστών προσκύνησε το κελί του Αγίου στο Μήλεσι του Δήμου Ωρωπού

 

Με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό την Πέμπτη και τις εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο μετόχι του γυναικείου Ιερού Ησυχαστηρίου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι του Δήμου Ωρωπού εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Πορφυρίου παρουσία πλήθους πιστών που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να προσκυνήσουν στο κελί του.
Ο γέροντας Πορφύριος, γεννήθηκε το 1906 από ευσεβείς και πολύ φτωχούς γονείς στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας Ευβοίας. Σε ηλικία 14 ετών έφυγε για το Άγιον Όρος και εγκαταστάθηκε στα Καυσοκαλύβια Το 1940 διορίσθηκε εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική, κοντά στην Ομόνοια. Μετά από 33 χρόνια στον Άγιο Γεράσιμο πήγε στον Άγιο Νικόλαο Καλισσίων Πεντέλης και κατέληξε στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου έζησε το ίδιο ταπεινά, παλεύοντας με τις αρρώστιες του, που του χαρίσθηκαν από την αγάπη του Θεού ως «σκόλοψ τη σαρκί, ίνα μη υπεραίρηται».
Το κελί του στο Μήλεσι έγινε σημείο αναφοράς για τους πιστούς και πανελλήνιο προσκύνημα. «Ο κόσμος -θα γράψει αργότερα- με πήρε από καλό και όλοι φωνάζουνε ότι είμαι άγιος. Εγώ όμως αισθάνομαι ότι είμαι ο πιο αμαρτωλός άνθρωπος του κόσμου και παρακαλώ όσοι με έχετε γνωρίσει να κάνετε προσευχή για μένα» έλεγε ο γέροντας που "έφυγε" ταπεινά στο κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, στις 2 Δεκεμβρίου 1991.





Προηγούμενο
Επόμενο