26 Νοεμβρίου 2022

Oι βαθύτερες διαστάσεις της Mικρασιατικής καταστροφής αναλύθηκαν στο Καπανδρίτι

 
Μία ιδιαίτερα αξιόλογη ανοιχτή συζήτηση - εκδήλωση με ομιλητή τον ιστορικό, διδάκτορα, συγγραφέα και διευθυντή Α.Σ.Κ.Ι ( Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) κ. Κωστή Καρπόζηλο, διοργάνωσε την  Παρασκευή, 25-11-'22, η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καπανδριτίου. 
Στη συζήτηση ξεδιπλώθηκαν οι βαθύτερες αιτίες του προσφυγικού και ο τρόπος που το αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922 επηρέασε αλλά και επηρεάστηκε από τη διεθνή κοινότητα. "Είμαστε τμήμα της παγκόσμιας πραγματικότητας" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ αναφέρθηκε στις δύο εμπειρίες της ελληνικότητας: αυτή της παλαιάς Ελλάδας και των κατοίκων της, και εκείνη των εκτοπισμένων προσφύγων. Δύο εμπειρίες που συνδιαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνικό κόσμο. O κ. Καρπόζηλος ανέφερε ότι οι πρόσφυγες δεν ήταν το κλωτσοσκούφι της ιστορίας, ότι οι άνθρωποι δημιουργούν οι ίδιοι την ιστορία τους και πως πέρα από την τραγικότητα του πολέμου και του ξεριζωμού γεννιέται η αναδημιουργία, με τους πρόσφυγες του 1922 να αποτελούν πρωταγωνιστές της ιστορικής αφήγησης.
 Η Μικρασιατική καταστροφή έπαιξε ρόλο στο Διεθνές στερέωμα ως προς τη διαμόρφωση των ανθρωπιστικών οργανισμών Αρωγής, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, που κλήθηκαν να διαχειριστούν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, όπως έπαιξε, επίσης, ρόλο στον καθορισμό της έννοιας του πρόσφυγα, μιας καινούργιας έννοιας που δεν είχε νομική υπόσταση και δεν είχε καθιερωθεί το πρώτο διάστημα του 20ου αιώνα.  Ο καθηγητής μίλησε και για τον σημαντικό ρόλο της συνθήκης της Λωζάνης το 1924, όταν για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα της μετακίνησης του πληθυσμού. Ήταν η πρώτη προσπάθεια διαχείρισης πληθυσμών αλλά και επίλυσης μειονοτικών ζητημάτων. Μια προσπάθεια που συνεχίστηκε από τη διεθνή κοινότητα σε περιπτώσεις, όπως αυτή του διαχωρισμού της Ινδίας από το Πακιστάν, αλλά και με τις προσπάθειες της κοινωνίας των Εθνών να καθιερώσει και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων. O καθηγητής αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη δημιουργία και εγκαθίδρυση του κράτους - έθνους, όπως επίσης και στην αλλαγή της Ελληνικής κοινωνίας των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων που μέσα σε ενάμιση χρόνο βρέθηκε να έχει 5 εκατομμύρια πολίτες μαζί με τους πρόσφυγες. 
 

Το παρόν έδωσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, ο οποίος σε μία συγκινητική τοποθέτηση αναφέρθηκε σε μία πραγματική ιστορία: "Φεύγοντας άφησα το παράθυρο ανοιχτό" "Mία μικρή φράση, πέντε λέξεις", ανέφερε ο βουλευτής, μία γυναίκα που άφησε το παράθυρο της ανοιχτό φεύγοντας από το σπίτι της. "Από φόβο ή από την πίστη πως θα γυρνούσε πίσω στην πατρίδα και στον τόπο της;" Ο βουλευτής ανέφερε επίσης: "οι πρόσφυγες ήρθαν εδώ αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες, όμως ρίζωσαν και βοήθησαν τον τόπο μας να εξελιχθεί". Στο τέλος της συζήτησης υπήρξαν ερωτήσεις. 


Την εκδήλωση παρακολούθησαν καi συμμετείχαν μέλη, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες. Το  παρόν, εκτός από τον βουλευτή, έδωσαν το στέλεχος της Νομαρχιακής επιτροπής Γιάννης Μπουλέκος και ο συγγραφέας Κωστής Βασιλάκος.

















Προηγούμενο
Επόμενο