20 Μαΐου 2022

Ωρωπός: Ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Ο ΩΡΩΠΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΓΕΝΙΟ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων η σημερινή και ο Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού "Ο Εύξεινος Πόντος" τίμησε τη μνήμη των θυμάτων και των άταφων νεκρών. Υπενθύμισε σε όλους το δράμα του Ποντιακου Ελληνισμού αλλά και των προσφύγων που ξεριζώθηκαν.
Πριν από 100 χρόνια στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου στην είσοδο της πόλης του Ωρωπού εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες όπως και στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στον προαύλιο χώρο του Ιατρείου Ωρωπού χτισμένο το 1926 εις μνήμην των αταφων νεκρών.

"Το δάκρυ δεν στέρεψε, η μνήμη δεν λησμονήθηκε" ανέφερε στο μήνυμα του ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.
Ο πρόεδρος του Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού ο Εύξεινος Πόντος Πολυχρόνης Λεμονίδης ειπε: "Δεν έχουμε γιορτή σήμερα. Το αντίθετο. Είναι ημέρα μνήμης για την καταστροφή του Πόντου από τους Νεότουρκους, μαζί με τους Ρώσους και τους Γερμανούς. Εδώ που πατάμε στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο έγινε η πρώτη δεξαμενή νερού και γύρω τα σπίτια είναι των προγόνων μάς. Σας προτρέπω να πάτε στον Άγιο Γεώργιο, στο εκκλησάκι, στο Ιατρείο. Εκει εγκαταστάθηκαν αρχικά οι πρόγονοι μας και έμεναν σε στρατιωτικά τολ. Εδώ στον Άγιο Ευγένιο είναι το μαυσωλείο. Έχουμε την εκκλησία μας και το μνημείο μας μαζί. Χρέος μας να συντηρήσουμε αυτά που κληρονομήσαμε μεταφέρουμε την ιστορία στα παιδιά μας. Δεν ξεχνούμε".
Aπό το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού
Προηγούμενο
Επόμενο