21 Αυγούστου 2021

Ανοιχτή επιστολή προς τους Δημότες Ωρωπού για την καταστροφική πυρκαγιά

 


Τεράστιες οι ευθύνες της διοίκησης Γιασημάκη για την καταστροφή των Αφιδνών

Ανοιχτή επιστολή των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλη Χασιώτη και Βασίλη Γεωργόπουλου προς τους δημότες του Ωρωπού

Μαζί με τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους και όλων των  κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως κόστος την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας μας και για αυτό κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες νέων καταστροφών με αποκορύφωμα φέτος που φλέγεται η επικράτεια από άκρη σε άκρη, εγκληματικές είναι και οι ευθύνες τόσο της περιφερειακής διοίκησης Πατούλη για το ολοκαύτωμα που συνεχίζουμε να ζούμε έως και σήμερα στο νομό Αττικής καθώς και της διοίκησης Γιασημάκη για την μεγάλη καταστροφή που βιώσαμε στο δήμο μας.

Είναι υπεύθυνοι όλοι τους για την εγκληματική ανυπαρξία αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, δεδομένων όλων των τραγικών γεγονότων που ζήσαμε το χειμώνα με τον χιονιά «Μήδεια» όπου ολόκληρες περιοχές του δήμου Ωρωπού αποκλείστηκαν από τα χιόνια και έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό για ημέρες και που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, άμεσα θέσαμε το θέμα της έγκαιρης προετοιμασίας του δήμου μας για την αντιπυρική περίοδο 2021 ώστε να μην καταστραφούμε για ακόμη μια χρονιά.

Πραγματοποιήσαμε σειρά παρεμβάσεων με κάθε επίσημο τρόπο προς τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεώργιο Αρμυριώτη, τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου μας κ. Ιωάννη Δήμα, τον Αντιδήμαρχο ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας κ. Κωνσταντίνο Λίτσα, το δημοτικό συμβούλιο αλλά και προς όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις και προτείνοντας έγκαιρα μέτρα προετοιμασίας της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα:

  1. Στις 25.2.2021 ζητάμε ενημέρωση για το σχέδιο πολιτικής προστασίας του δήμου Ωρωπού καθώς και συγκεκριμένα στοιχεία για το διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό, τα οχήματα και τα μηχανήματα καθώς και τους εθελοντικούς συλλόγους που συμμετέχουν οργανωμένα στον σχεδιασμό της Πολιτική Προστασίας του δήμου μας, ώστε να είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε κατάλληλα σε περίπτωση πυρκαγιών και άλλων καταστροφών.
  2. Στις 5.3.2021 με αίτημα προς τον δήμαρχο Ωρωπού, το πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους ζητάμε την σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με θέμα την προετοιμασία του δήμου για την αντιπυρική περίοδο 2021, για να μην καούμε ξανά όπως συμβαίνει κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Το θέμα το θέτουμε ξανά και ξανά στο δημοτικό συμβούλιο, αντιμετωπίζοντας όμως την ειρωνεία του δημάρχου Ωρωπού και της δημοτικής αρχής που αρνείται κάθε συζήτηση.
  3. Στις 5.5.2021 καταγγέλλουμε την λειτουργία παράνομων χωματερών και καύσης σκουπιδιών στο δημοτικό στάδιο Αυλώνα και στον Άγιο Φανούριο Νέων Παλατίων όπου ο δήμος συγκεντρώνει τόνους κλαδιά και άλλα υλικά, δημιουργώντας πυριτιδαποθήκες μέσα στον οικιστικό ιστό και πλάι στο δάσος και απαιτούμε να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται.
  4. Στις 7.5.2021 αποκαλύπτουμε την λειτουργία μεγάλης παράνομης -ανεξέλεγκτης χωματερής στην περιοχή Άγιος Νικόλαος στον Αυλώνα, όπου συγκεντρώνονται τόνοι κλαδιών, πλαστικών και άλλων υλικών δίπλα σε μεγάλες βιομηχανίες με τον  κίνδυνο μιας εκτεταμένης καταστροφής λόγω φωτιάς στην βιομηχανική ζώνη να είναι πολύ μεγάλος.
  5. Στις 24.5.2021, με ανοιχτή επιστολή προς την διοίκηση Γιασημάκη, τους δημοτικούς-τοπικούς συμβούλους και τον λαό της περιοχής μας, καταγγέλλουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον δήμο μας σε σχέση με την πυροπροστασία χαρακτηρίζοντας παράλληλα πρόκληση τις φιέστες Γιασημάκη - Χαρδαλιά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που φαντασιώνονταν μέτρα πυροπροστασίας τα οποία ποτέ δεν έλαβαν, και προειδοποιούμε ότι αν δεν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες (εξοπλισμός δημοτικών οχημάτων, έλεγχος λειτουργικότητας συστήματος κρουνών-δεξαμενών, συντήρηση κρουνών, καθαρισμός ρεμάτων, έλεγχος και καθαρισμός δασικών δρόμων, μάζεμα ξερών δέντρων και κλαδιών από την εποχή της «Μήδεια», αποψιλώσεις κ.α.) θα καούμε ζωντανοί.
  6. Στις 8.7.2021 καταγγέλλουμε την λειτουργία νέας παράνομης χωματερής στο χώρο της αποκατεστημένης ΧΑΔΑ στον Κάλαμο, δίπλα σε δασική έκταση, όπου συγκεντρώνονταν κλαδιά και άλλα εύφλεκτα υλικά με κίνδυνο να ξανακαεί η περιοχή του Καλάμου.
  7. Στις 23.7.2021 καταγγέλλουμε τον πολύ μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου είναι πολύ μεγάλος καθώς στο περιβάλλον χώρο του δεν είχε πραγματοποιηθεί καθαρισμός και ξερά κλαδιά εφάπτονται ακόμη και το κτίριο του Κέντρου Υγείας, με κίνδυνο το κτίριο να γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Πέραν το παραπάνω έγγραφων αιτημάτων και καταγγελιών υπάρχουν και δεκάδες άλλες προφορικές παρεμβάσεις μας για το ίδιο θέμα στα δημοτικά συμβούλια.

Το αν ήταν ο δήμος μας προετοιμασμένος για την αντιπυρική περίοδο και για το κίνδυνο πυρκαγιάς το αποδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα. Όμως ο δήμαρχος Ωρωπού και τα στελέχη της διοίκησης του εμφανίστηκαν προκλητικοί και αμετανόητοι στο δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη Τετάρτη, τα παρουσίασαν όλα καλώς καμωμένα και έφτασαν έως το σημείο μάλιστα να ευχαριστούν την περιφέρεια Αττικής και την κυβέρνηση για την συνδρομή (;;;) τους…

Επίσης, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι έχουμε θέσει πολλές φορές το ζήτημα της προμήθειας γεννητριών για τα αντλιοστάσια του δήμου μας ώστε η περιοχή να τροφοδοτείται με νερό ανεξάρτητα αν ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σε θέση να το πράττει. Όμως η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού σκοντάφτει στις προτεραιότητες της διοίκησης Γιασημάκη, που π.χ. διέθεσε πρόσφατα σχεδόν 400.000 € για την δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού αλλά δεν υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα για την αγορά γεννητριών. Έτσι, την ώρα που καιγόμασταν μείναμε και χωρίς νερό…

Για ότι συνέβη φέτος την πρώτη ευθύνη την έχει η διοίκηση Γιασημάκη στον Ωρωπό, η διοίκηση Πατούλη στην περιφέρεια και η κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως το έγκλημα της υποστελέχωσης της πυροσβεστικής και των δασαρχείων, της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης σχεδίου πρόληψης κ.α. είναι διαχρονικό και έχουν συμβάλλει όλες οι προηγούμενες διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής, με τρανταχτό παράδειγμα για την περιοχή μας την πυρκαγιά του 2017 που κατακάηκε ο δήμος μας σε μεγάλη έκταση, από τον Κάλαμο έως το Καπανδρίτι. Τότε στην διοίκηση του δήμου ήταν ο κ. Θωμάς Ρούσσης, στην περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Δούρου, και στην κυβέρνηση οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

Επίσης χαρακτηριστικό είναι το ότι σήμερα στο Δασαρχείο Πάρνηθας δεν απασχολεί ούτε ένα δασεργάτη που αποδεικνύει ότι ήταν και είναι επιλογή όλων των κυβερνήσεων η υποβάθμιση των Δασαρχείων και συνεπώς η συνεχής υποβάθμιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών.

Πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους όλα τα αστικά κόμματα προετοιμάζουν την «πράσινη ανάπτυξη» δηλαδή να παραδώσουν τον φυσικό μας πλούτο σε επιχειρηματικά συμφέροντα, συνεπικουρούμενοι και το ίδιο και το τοπικό κράτος που είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόφαση της κυβέρνησης να  η αναθέσει στους κατά τόπους επιχειρηματίες και ΜΚΟ να γίνουν «ανάδοχοι» της αναδάσωσης των καμένων, δηλαδή να έχουν τον πρώτο λόγο στην μελλοντική διαχείριση του δάσους!!! Το τι θα συμβεί το βλέπουμε σήμερα στο Όλυμπο όπου η κυβέρνηση επιβάλλει εισιτήριο στους επισκέπτες και εκχωρεί τον έλεγχο σε ιδιώτες επιβεβαιώνοντας ξανά ότι ο φυσικός πλούτος αποτελεί πεδίο επιχειρηματικής δράσης και για αυτό αντιμετωπίζεται διαχρονικά από το κεφάλαιο και το κράτος του ως πηγή κέρδους. Μάλιστα η κυβέρνηση παρουσιάζει μάλιστα αυτούς τους σχεδιασμούς ως «ασπίδα προστασίας» και ως «ανάδειξη του βουνού»...

Είμαστε σε θέση σήμερα με βεβαιότητα να πούμε ότι αν είχαν παρθεί έγκαιρα τα μέτρα που προτείναμε σίγουρα η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη σε έκταση.

Το γεγονός ότι η περιοχή μας δεν κάηκε ολοσχερώς οφείλεται αποκλειστικά στους πυροσβέστες και τις εθελοντικές ομάδες που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, με πενιχρά μέσα και ελλιπή εξοπλισμό, έδωσαν επί μέρες την μάχη με τις φλόγες. Οι εθελοντές και οι κάτοικοι της περιοχής μας, που έσωσαν ότι απέμεινε απέδειξαν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, κανένας άλλος.

Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον νεκρό εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα και επίσης εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του.

Θα είμαστε μαζί με τους πυρόπληκτους που είδαν τις περιουσίες του να καταστρέφονται στην διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, το ίδιο και στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας που είδαν τα ζώα, τις καλλιέργειες και τα μηχανήματα τους να γίνονται στάχτη.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας σε αγώνα ώστε να παρθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης για μην πνιγούμε το χειμώνα που έρχεται. Να αποτρέψουμε την υλοτόμηση του καμένου δάσους από εργολάβους και εμπόρους ώστε να βάλουμε εμπόδιο στην περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να προστατεύσουμε το δάσος από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να απαιτήσουμε να αναδασωθεί άμεσα χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, με σχεδιασμό ώστε να μην γίνει η περιοχή μας ζούγκλα.

Πρέπει ο θυμός, η αγανάκτηση και η οργή, αλλά και η λαϊκή πρωτοβουλία να γίνουν οργανωμένη διεκδίκηση και δράση για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της ζωής μας και να πραστατεύσουμε τον τόπο μας από τα νύχια των επιχειρηματιών που καραδοκούν να βάλουν χέρι στον φυσικό πλούτο, για να μην μείνει κανείς μόνος και απροστάτευτος.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος

Προηγούμενο
Επόμενο