31 Αυγούστου 2021

Παρέμβαση της της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού για το 1ο δημοτικό σχολείο Σκάλας και Νέων Παλατίων

 

Πολύ επικίνδυνη η κτιριακή κατάσταση του 1ου δημοτικού σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων

Παρέμβαση προς την δημοτική αρχή Ωρωπού πραγματοποίησαν  οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Χασιώτης και Βασίλης Γεωργόπουλος σχετικά με την πολύ επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση του 1ου δημοτικού σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων.  

Προηγήθηκε αυτοψία τους στο συγκεκριμένο σχολείο όπου, παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους στο δυτικό τμήμα του κεντρικού κτιρίου του σχολείου με αποκολλήσεις και ρηγματώσεις τοίχων και ακόμη ότι πλακόστρωτα τμήματα του προαυλίου χώρου του σχολείου έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.

Αποδεικνύεται ξανά ότι τα μέτρα που αφορούν την προστασία της ζωής και της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών λογίζονται ως κόστος για όλες τις βαθμίδες του αστικού κράτους (κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι) και για αυτό δεν προκρίνεται η λήψη τους με αποτέλεσμα τέτοιες πολύ επικίνδυνες καταστάσεις χρονίζουν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απαιτούν την άμεση επισκευή του κτιρίου και την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς:

«Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, Πρόεδρο Α/Βάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Νικόλαο Λούπη

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους

Αρ. Πρωτοκόλλου: 19898/30.8.2021

Κύριε Δήμαρχε,

Κε Πρόεδρε,

Ανάστατη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς για την πολύ άσχημη κτιριακή κατάσταση του 1ου δημοτικού σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους στο δυτικό τμήμα του κεντρικού κτιρίου του σχολείου με αποκολλήσεις και ρηγματώσεις τοίχων. Επίσης λόγω της καθίζησης πλακόστρωτα τμήματα του προαυλίου χώρου του σχολείου έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.

Αυτά άλλωστε διαπιστώθηκαν σε αυτοψία που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 29/8/2021 στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου σχολείου, παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όμως η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητή από εσάς καθώς πολλές φορές ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου σχολείου σας έχουν ενημερώσει, χωρίς δυστυχώς να έχετε δώσει λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα:

Με το υπ. αριθμόν Φ20_410/8.7.2019 έγγραφο η διευθύντρια του σχολείου κ. Κυριακίδη Ανθίππη απευθύνεται στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, στην τεχνική υπηρεσία, στην ΔΕΠ και ενημερώνει για τις επισκευαστικές ανάγκες του σχολείου.

Με το υπ. αριθμόν Φ20_362/8.7.2020 έγγραφο πάλι η διευθύντρια του σχολείου κ. Κυριακίδη Ανθίππη απευθύνεται στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, στην τεχνική υπηρεσία, στην ΔΕΠ και ενημερώνει για τις επισκευαστικές ανάγκες του σχολείου.

Με δεδομένη την απραξία από πλευράς σας, με το υπ. αρ. πρωτοκόλλου 19139 υπόμνημα του ο σύλλογος γονέων απευθύνεται με αγανάκτηση τόσο προς στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή όσο και στην τεχνική υπηρεσία του δήμου μας, προσκομίζοντας μάλιστα έκθεση επικινδυνότητας για το σχολείο επισημαίνοντας την καθίζηση του εδάφους και διεκδικώντας την επισκευή.

Με την από 9/11/2020 αλληλογραφία του διευθυντή του σχολείου κ. Ιωάννη Μπράτη προς την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή επισημαίνεται η κατεπείγουσα ανάγκη επισκευής των κτιρίων του σχολείου τονίζοντας πως τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Με την από 9/12/2020 αλληλογραφία του τέως προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Στράτου Λουπάτατζη προς το πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Νικόλαο Λούπη, όπου οι γονείς απαιτούν την κτιριακή αποκατάσταση του σχολείου.

Με το υπ. αριθμόν Φ20_237/21.5.2021 έγγραφο ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Μπράτης απευθύνεται στον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, στον πρόεδρο της Α’ Βάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Νικόλαο Λούπη και στην τεχνική υπηρεσία, ζητώντας να λάβει έγγραφες απαντήσεις σχετικά τις ενέργειες που έχουν γίνει για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών που αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιδιόρθωση της καθίζησης κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου με σκοπό την προστασία της σωματικής ακεραιότητας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με το υπ. αριθμόν Φ.73.1_11174 έγγραφο ο διευθυντής Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κ. Δημήτριος Νικολετσόπουλος απευθύνεται προς τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, τον πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Νικόλαο Λούπη και την τεχνική υπηρεσία ζητώντας να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων του σχολείου ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγιεινή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Με επιστολή την 21/7/2021 ξανά ο σύλλογος γονέων απευθύνεται προς τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, τον πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Νικόλαο Λούπη και την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας και ζητάει να γίνουν άμεσα ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Με το υπ. αριθμόν Φ20_386/26.7.2021 εξαιρετικά επείγον έγγραφο ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Μπράτης απευθύνεται στον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, τον πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Νικόλαο Λούπη και την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας και επισημαίνει την ραγδαία επιδείνωση του κεντρικού κτιρίου του σχολείου σε βαθμό που τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία του απαιτώντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του κτιρίου.

Το ίδιο απαιτεί ξανά την 23/8/2021 ο σύλλογος γονέων με επιστολή του προς τους άνωθεν αναφερόμενους παραλήπτες.

Όπως καταλαβαίνετε η από πλευράς σας υποτίμηση και κωλυσιεργία, η εν γένει απραξία και ανευθυνότητα σας για ένα τόσο σημαντικό θέμα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς και την εν γένει ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς για την μαθητική κοινότητα του 1ου δημοτικού σχολείου Σκ. Ωρωπού και Νέων Παλατίων.

Σας τονίζουμε ιδιαιτέρως ότι μια πιθανή μετακίνηση τμημάτων του σχολείου σε άλλο σχολείο όχι μόνο θα διαταράξει την ομαλή λειτουργία του σχολείου τους αλλά θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την λειτουργία του π.χ. ολοήμερο κ.α.

Οι πράξεις σας και κυρίως οι παραλήψεις σας, δηλαδή όλα αυτά που έπρεπε να ενεργήσετε καθώς ήσασταν εγκαίρως ενήμεροι αλλά δυστυχώς τίποτα ουσιαστικό δε πράξατε, σας καθιστούν απόλυτα υπεύθυνους για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και κυρίως για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Επίσης σας ζητάμε να μας ενημερώσετε για τις όποιες ενέργειες σας για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων καθώς και να μας κοινοποιήσετε σχετικά έγγραφα, μελέτες κ.α.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος»

Αύγουστος 2021,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com

Facebook



Προηγούμενο
Επόμενο