20 Ιουλίου 2021

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού για κατασκήνωση στο Χαλκούτσι

 

Πολύ επικίνδυνες συνθήκες για παιδιά και εργαζομένους σε παράνομη «κατασκήνωση» ΑμεΑ στο Χαλκούτσι

Σε συνέχεια των πολύ σοβαρών καταγγελιών του σωματείου εργαζομένων σε ιδρύματα και σχολεία ειδικής αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καθώς και του ενιαίου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής & νήσων προς τον δήμο Ωρωπού, την περιφέρεια Αττικής και άλλους αρμόδιους φορείς, για «κατασκήνωση» για ΑμεΑ που λειτουργεί χωρίς άδεια και κατ’ επέκταση χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού Μιχάλης Χασιώτης και Βασίλης Γεωργόπουλος απευθυνόμενοι προς την δημοτική αρχή Ωρωπού απαιτούν να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για να σταματήσει αυτή η πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά και τους εργαζόμενους στην «κατασκήνωση». Συγκεκριμένα:

«Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, πρόεδρο ΔΣ Ωρωπού κ. Γεώργιο Αρμυριώτη

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους

Αρ.Πρωτοκόλλου: 16651/20.7.2021

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησαν το Σωματείο εργαζομένων σε ιδρύματα και σχολεία ειδικής αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καθώς και ο ενιαίος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής & νήσων προς τον δήμο Ωρωπού, την περιφέρεια Αττικής και άλλους αρμόδιους φορείς, για «κατασκήνωση» για ΑμέΑ που λειτουργεί χωρίς άδεια και κατ’ επέκταση χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, στο Χαλκούτσι Ωρωπού (Ασκληπιάδου 1 και Έβρου, με συντεταγμένες 38.324315,23.725162) στα πλαίσια επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού κέντρου ειδικών θεραπειών «Αστεριών Δράσεις», με έδρα τη Δάφνη Αττικής.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι μέλη του ΣΕΜΙΣΕΑ εργάστηκαν εκεί, την κατασκηνωτική περίοδο 11/6 – 17/6, χωρίς να υπογράψουν κάποια σύμβαση εργασίας και χωρίς να τους έχει ζητηθεί να υποβληθούν σε Covid test ή να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν ξεκινήσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Οι ίδιοι είχαν ήδη πραγματοποιήσει ανώνυμες (για ευνόητους λόγους) τηλεφωνικές καταγγελίες σε ΕΟΔΥ, Δήμο Ωρωπού, Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να επιληφθεί κανείς την υπόθεση.

Τα όσα περιγράφουν για τις συνθήκες που επικρατούν στην συγκεκριμένη «κατασκήνωση» είναι αποκρουστικά και άκρως επικινδυνά για την ζωή και την υγεία των παιδιών και του εργαζομένων:

Α) Ακαταλληλότητα του χώρου: Η «κατασκήνωση» είναι στην πραγματικότητα ένα ιδιωτικό παλιό διώροφο σπίτι με αυλή, χωρίς προσβασιμότητα και ειδικές υποδομές για ΑμεΑ, με έκθετα επικίνδυνα σημεία (σίδερα, τσιμέντο, αγκάθια) σε όλη την περίμετρό του. Παρά το ότι βρίσκεται σε δασική περιοχή και γύρω από το σπίτι υπάρχει σωρός από ξερόκλαδα, δε διαθέτει ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές πυρασφάλειας, ούτε προηγήθηκε κάποια εκπαίδευση του προσωπικού για την περίπτωση κινδύνου. Δεν διέθετε καν επαρκή αριθμό δωματίων/κρεβατιών για τα παιδιά και τους συνοδούς που φιλοξενούσε, με αποτέλεσμα παιδιά να κοιμούνταν δύο-δύο σε μονά κρεβάτια ή σε στρώματα στο πάτωμα στη σαλονοκουζίνα. Πάνω από τα κρεβάτια παιδιών βρίσκονταν έκθετες πρίζες, παράθυρο που δεν κλείδωνε, ενώ δεν υπήρχαν επαρκείς ανεμιστήρες στους χώρους παρά τον καύσωνα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, να είναι ασφυκτικές. Το μοναδικό «λειτουργικό» μπάνιο του κτιρίου στον 2ο όροφο (υπήρχε και 2ο μη λειτουργικό κατά στο ισόγειο σύμφωνα με την υπεύθυνη) ήταν τυπικό μπάνιο σπιτιού με μόλις μία λεκάνη και μία ντουζιέρα, κοινό για συνοδούς και παιδιά, με εκτεθειμένα τα απορρυπαντικά σε σημεία προσβάσιμα (π.χ. πάνω στο πλυντήριο) από τα παιδιά.

Β) Απουσία επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού: Στο χώρο δεν υπήρχε γιατρός ή νοσηλευτής, καθαρίστρια, μαγείρισσα, ναυαγοσώστης ή έστω κάποιος που να γνωρίζει από πρώτες βοήθειες παρά το ότι τα παιδιά συνοδεύονταν σε εξωτερικές δραστηριότητες π.χ. θάλασσα. Την ευθύνη για όλα τα παραπάνω είχαν οι συνοδοί, οι οποίοι παράλληλα έπρεπε να οργανώνουν δραστηριότητες, να ψυχαγωγούν τα παιδιά, να τα ταΐζουν, να τα αλλάζουν και να είναι υπεύθυνοι για να μην προκληθεί ατύχημα. Το βαν του κέντρου ήταν ένα συμβατικό νοικιασμένο 9θέσιο, που δεν το οδηγούσε επαγγελματίας οδηγός, και όσα παιδιά «περίσσευαν» μεταφέρονταν με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα της υπεύθυνης και του προσωπικού, με οδηγούς τους ίδιους τους θεραπευτές. 6 θεραπευτές - συνοδοί (εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν) είχαν στην ευθύνη τους 15 παιδιά. Όσον αφορά τις διαταραχές υπήρχαν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, νοητική υστέρηση, επιληψία και ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, αρκετά παιδιά έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή και η πλειοψηφία ήταν μη λεκτικά παιδιά, τα οποία δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «κατασκήνωση» είχε μεικτό τμήμα (αγόρια – κορίτσια) με ηλικίες από 6 – 22 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γονείς, δεν παρέδωσαν τα παιδιά τους στον χώρο της κατασκήνωσης, αλλά σε άλλο προσυμφωνημένο σημείο, μισή ώρα μακριά, και οι θεραπευτές τα μετέφεραν έως το σπίτι.

Στις 18/7/2021 και ώρα 19:00 αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ και του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμέΑ Αττικής & Νήσων επισκέφτηκε τον χώρο για να ελέγξει την κατάσταση και να παρέμβει στην εργοδοσία για τις σοβαρές καταγγελίες. Η εικόνα που αντίκρισαν εξωτερικά του χώρου ήταν ακριβώς αυτή που περιέγραψαν οι συνάδελφοι τους. Συνομίλησαν με την εργοδότρια, η οποία κάλεσε την αστυνομία και στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση και των δύο πλευρών στο Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού. Παρουσία των εκπροσώπων των σωματείων αλλά και της αστυνομίας οι θεραπευτές μετέφεραν παιδιά με ιδιωτικά αυτοκίνητα σε εξωτερική δραστηριότητα.

Στην συνέχεια οι αστυνομικοί στο άκουσμα των καταγγελιών και την παραδοχή της ίδιας της εργοδότριας ότι ο χώρος δεν είναι επαγγελματικός παρά το ότι η «επιχείρηση» απασχολεί προσωπικό και εκδίδει αποδείξεις στους γονείς, καθώς και ότι κάποιες από τις καταγγελίες ισχύουν, δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν το θέμα στους αρμόδιους φορείς ενώ ενημέρωσαν και την εισαγγελία.

Στις 19/7/2021 το ΣΕΜΙΣΕΑ προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηλιούπολης – Δάφνης, η οποία τους ενημέρωσε πως για το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο υπάρχει και περσινή καταγγελία για την ίδια περίοδο και τους παρέπεμψε στο ΣΕΠΕ Παλλήνης όπου και κατέθεσαν καταγγελία.

Οι γονείς και οι εργαζόμενοι ΑΠΑΙΤΟΥΝ από τον δήμο Ωρωπού και υπεύθυνο φορέα να πάρει τώρα θέση για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής ειδικής αγωγής, που για χάριν του επιχειρηματικού κέρδους επιτρέπει έως και τέτοια εκτρώματα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια ΑμεΑ και εργαζόμενων, προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα παιδιών και οικογενειών με αναπηρία. Διεκδικούν:

· Να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ζωτικές ανάγκες των οικογενειών για επαρκείς, δωρεάν δομές ειδικής αγωγής, αποκατάστασης, δημιουργικής απασχόλησης με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και πραγματικούς όρους εκπαίδευσης, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όπως επιτάσσουν οι ανάγκες και οι δυνατότητες της εποχής.

· Οι ανάγκες των ΑμεΑ για θερινές διακοπές να καλυφθούν με θερινές κατασκηνώσεις με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, με την εκπόνηση κατάλληλου σχεδίου για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των φιλοξενούμενων όσο και των εργαζομένων με την ευθύνη του κράτους και όχι με το απαράδεκτο καθεστώς μέχρι τώρα λειτουργίας τους όπου ο γονιός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή όχι μόνο αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσιών και συνθηκών αλλά και πλήρως ακατάλληλων ή ακόμα και επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού τους. Είναι απαράδεκτη η άγρια εκμετάλλευση που υπόκεινται οι οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους λίγες ημέρες διακοπών και λίγο ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους που τόσο έχουν ανάγκη.

· Κάλυψη των αναγκών και των οικογενειών με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για διακοπές και χαλάρωση καθώς η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας έχει δημιουργήσει ψυχοπιεστικές συνθήκες στις περισσότερες οικογένειες με ΑμεΑ.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του ΣΕΜΙΣΕΑ και του συλλόγου γονέων ΑμεΑ Αττικής & νήσων και απαιτούμε εδώ και τώρα να προβείτε σε κάθε ενέργεια για να σταματήσει αυτή η πολύ άσχημη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Σας ρωτάμε:

1.      Τι μέτρα θα λάβετε για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των παιδιών στη συγκεκριμένη δομή;

2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προς τους αρμόδιους φορείς για το σκοπό αυτό;

3.      Πόσα ιδιωτικά ιδρύματα ειδικής αγωγής υπάρχουν στον δήμο μας και τι κατάσταση επικρατεί;

Σας τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η όποια αποσιώπηση και απραγία ισούται με συνενοχή, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος»

Ιούλιος 2021

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com

Facebook

 

 

 

 

Προηγούμενο
Επόμενο